Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO HRVATSKE POD UPOZORENJIMA

Stiže zahladnjenje: Prvo pljuskovi i grmljavina, u gorju i snijeg, a zatim i prvi minusi

Zagreb: Jesenska kiša ispraznila Dolac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.11.2023.
u 06:59

Za jedan dio Hrvatske u utorak se upalio i narančasti meteoalarm, a za jedan dio i crveni alarm za izuzetno opasno vrijeme. Iz HAK-a upozoravaju vozače na skliske kolnike

U Hrvatskoj je vrijeme još uvijek relativno toplije za ovo doba godina, no sve bliže nam je i prvo osjetnije zahladnjenje ove jeseni. Tijekom utorka diljem zemlje bit će pretežno oblačno s kišom. Moguća je i obilna kiša, pogotovo na Jadranu i područjima uz Jadran gdje su lokalno mogući i snažni pljuskovi s grmljavinom, javlja DHMZ. U najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg

Poslijepodne se na sjevernom Jadranu i sjeveru Hrvatske očekuje prestanak kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, ponegdje na udare i jak. Na Jadranu umjereno i jako, lokalno i olujno jugo te jugozapadnjak. Zatim bura, ponajprije na sjevernom dijelu, a poslijepodne i u Dalmaciji, navečer u jačanju. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 5 do 10, a na Jadranu između 12 i 18 °C, objavljuje DHMZ u svojoj prognozi za utorak. 

Foto: DHMZ

Za jedan dio Hrvatske u utorak se upalio i narančasti meteoalarm (zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić), a za jedan dio i crveni alarm zbog izuzetno opasnog vremena (Velebitski kanal).

Kolnici su mjestimice mokri i skliski pa Hrvatski autoklub (HAK) u utorak vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. Uočeno je vozilo u kvaru na autocesti A7 između tunela Škurinje I i tunela Katarina u smjeru Krčkog mosta. Promet se vodi jednim prometnim trakom, uz ograničenje brzine 50 kilometara na sat. HAK stoga vozače moli za dodatan oprez.

Foto: DHMZ

U Zagrebu se također veći dio prvog dijela utorka očekuje kiša i temperatura oko 7 ili 8 stupnjeva, a kiša bi trebala stati navečer.  

U srijedu će diljem Hrvatske prijepodne biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje će biti i kiše, a u najvišim područjima Like i Zagore opet su mogući susnježica i snijeg. Na jugu može biti pljuskova s grmljavinom. U drugom dijelu dana slijedi djelomično razvedravanje, mjestimična kiša očekuje se još uglavnom u Lici i Dalmaciji. 

Foto: DHMZ

Vjetrovito uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura većinom od 4 do 9, krajem dana niža, a na Jadranu uglavnom između 10 i 16°C.

U unutrašnjosti se u srijedu navečer očekuje početak zahladnjenja. U Zagrebu će u srijedu navečer temperatura pasti i do 1 stupnja Celzijevih. U četvrtak ujutro u Zagrebu u ranim jutarnjim satima očekuju se i prvi minusi (DHMZ prognozira -2°C u Maksimiru u 7 ujutro u četvrtak). 

 

Komentara 1

MA
Maksimiliano
08:42 21.11.2023.

pa kakve su to klimatske promjene kad je po zimi zima i pada snijeg nešto ne štima s tim promjenama ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije