Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE VELIKI INTERES GRAĐANA

Stiže pola milijuna doza: Zašto je sad važno cijepiti se protiv gripe

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
28.08.2020.
u 09:49

Stručnjaci savjetuju da je ove godine jako bitno cijepiti se jer bi obolijevanje od gripe i COVID-19 moglo imati kobne posljedice

Početkom studenog ove godine započet će sezona cijepljenja protiv gripe, a ove godine, pretpostavljaju liječnici, interes građana za cijepljenje zbog koronavirusa mogao bi biti znatno veći. Cjepiva se naručuju i više od godine dana prije početka sezone, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo za sezonu gripe 2020./2021. naručio je 21 posto više cjepiva, točnije pola milijuna doza.

Naručile i veledrogerije

– Odrađena je nabava 460.000 doza cjepiva za gripu, a dodatnih 40.000 doza HZJZ je naručio putem Ministarstva zdravstva, odnosno objedinjenom nabavom na razini EU. Lani smo nabavili 360.000 doza cjepiva, a onda je zbog povećanog interesa nabavljena i dodatna količina, još 40.000 doza – kazao je dr. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Lani je iskorišteno 97,2 posto naručenog cjepiva. Iako se detalji o cijepljenju protiv gripe tek trebaju dogovoriti među stručnjacima, pa i na temu tko bi se sve još trebao cijepiti, pravila za sada ostaju ista kao i prethodnih godina. Pravo na besplatno cjepivo imaju osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici, kojih se lani primjerice cijepilo svega 12.000, ali i svi građani, bez obzira na godine, koji boluju od teških kroničnih bolesti.

Kako je nedavno objasnio epidemiolog dr. Bernard Kaić, time zapravo i velik broj osoba mlađih od 65 godina može biti besplatno cijepljeno, s obzirom na to da se kod većine građana kronične bolesti javljaju najčešće oko 50. godine. On smatra, s obzirom na aktualnu epidemiološku sliku vezanu za koronavirus, da je cijepljenje ove sezone iznimno važno, posebno za kronične bOlesnike. Simptomi sezonske gripe i COVID-19 u početku su slični; od lagano povišene temperature, kašlja i problema s dišnim putovima, glavobolje, bolova u mišićima, a dolaskom jeseni i zime rast će opasnost od moguće zaraze objema bolestima pa će isprva biti teže razlikovati o kojoj je bolesti riječ.

– Nikada se ranije nisam cijepio, iako sam znao imati gripu u sezoni. No imam 48 godina i radim u velikoj tvrtki s više od tisuću zaposlenih. Radili smo čak i tijekom lockdowna i srećom nije bilo zaraze, no ove ću se jeseni cijepiti. Ne spadam u osobe koje imaju pravo na besplatno cjepivo, ali platit ću ga i cijepiti se. Rizik je prevelik jer, čak i da se slučajno razbolim od COVID-19 i da nemam teške simptome, spoznaja bolesti znači samoizolaciju za mene, obitelj, velik broj ljudi u tvrtki, a to bih svakako htio izbjeći – kaže nam sugovornik koji radi u jednoj velikoj karlovačkoj prerađivačkoj tvornici.

Onima koji razmišljaju tako, a sve ih je više, vrijedan je podatak da su veledrogerije u Hrvatskoj, prema do sada dostupnim podacima, naručile dodatnih oko 100.000 doza cjepiva koje će građani moći kupiti u ljekarnama, a o cijeni i uvjetima cijepljenja moći će razgovarati sa svojim liječnicima obiteljske medicine. Da je ove jeseni cijepljenje važnije nego ikada, smatra i ugledni znanstvenik Igor Štagljar. To je mišljenje iznio i gostujući u emisiji na Večernji TV-u.

VIDEO: Igor Štagljar: Nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe kao ove jeseni

Efikasnost u 50% slučajeva

– Bliži se sezona gripe i po meni nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe nego što je sada. Moramo spriječiti pojavu gripe, a to ćemo moći samo ako se cijepimo. Cjepivo je efikasno u 50 posto slučajeva, tako da, ako za 50 posto možemo smanjiti dolazak pacijenata, onda samo već napravili jako puno. Moj je savjet svima da se cijepe ove jeseni protiv gripe, to ću preporučiti i svim članovima svoje obitelji – kazao je Štagljar.

Dodao je da bi za pacijenta koji oboli od sezonske gripe i COVID-19 situacija vrlo lako mogla imati kobne posljedice.

Preporučuje se i cijepljenje protiv pneumokoka

Osim cijepljenja protiv gripe, ove je godine preporučljivo osobama koje imaju problema s plućnim bolestima da se cijepe i protiv pneumokoka, virusa koji je najčešći krivac za teške upale pluća zbog čega pacijenti mogu završiti na respiratoru.

Da bi cijepljenje protiv gripe, ali i pneumokoka moglo pomoći, posebno starijima od 65 godina da se nose s posljedicama mogućeg obolijevanja od COVID-19, govore sve brojnije studije znanstvenika u SAD-u i Brazilu.

Po njima, cijepljenje protiv gripe kod nekih starijih osoba može smanjiti teške komplikacije koronavirusa, a onda i broj umrlih. Prema jednoj takvoj studiji, oboljeli od COVID-19 koji su se cijepili protiv gripe u prosjeku su imali 8% manji rizik za intenzivnu skrb, 128% manje šanse za respirator te 17%

Komentara 35

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:54 28.08.2020.

važno je cijepiti se kako bi jedni mogli opravdati trošenje novaca a drugi kako bi zaradili...

SJ
Sve je uzalud
10:02 28.08.2020.

.....tko garantira da ovo nije eksperimentalno cjepivo za koronu.....................obično se cijepe stariji.........možda im je i posljednje.............

DU
Deleted user
10:10 28.08.2020.

Ne, hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije