Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nabavlja se 300 kompleta

Stiže nova oprema za interventnu jedinicu policije: Negorivo mora biti čak i donje rublje

Foto: VL
1/4
26.09.2021.
u 22:24

Iznos nabave opreme za interventne policajce za prvu godinu je 2,45 milijuna kuna

Negorive cipele, kombinezoni pa čak i donje rublje vezeno negorivim koncem – dio su opreme koju za interventnu jedinicu policije (IJP) nabavlja MUP. Točnije, riječ je o kompletu za javni red i mir s rezervnim dijelovima, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 7,35 milijuna kuna bez PDV-a za razdoblje od tri godine. Za prvu godinu iznos nabave opreme za IJP je 2,45 milijuna.

Prsluk, štitnici, kaciga

MUP kroz okvirni trogodišnji sporazum tako nabavlja ukupno 300 kompleta opreme, a procijenjena vrijednost za nabavu 100 kompleta iznosi 2,1 milijun kuna dok će za ostatak iznosa do ukupno procijenjene vrijednosti od 2,45 milijuna kuna godišnje dodatno naručiti pojedine rezervne dijelove kompleta. Uz već navedenu opremu, u komplet za interventnu jedinicu još ulaze i zaštitna oprema, zaštitne kacige te rukavice. Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, zaštitna oprema treba osigurati korisniku maksimalnu zaštitu od bilo kakvih ozljeda induciranih u napadima.

Kao dijelovi tog zaštitnog kompleta odnosno opreme navedeni su zaštitni prsluk, štitnici za stopala, potkoljenicu i koljeno, štitnici za lakat, nadlakticu i podlakticu, štitnici za natkoljenični dio noge s molle remenom te transportna torba.

Interventnog policajca ta oprema treba štititi od udaraca rukama, udaraca nogama (udarci s mjesta, udarci u pokretu), udaraca željeznom cijevi (promjera 3 cm, duljine 80 cm) i udaraca drvenim prizmom (promjer 5x5cm, duljine 80 cm). Zaštitna oprema treba pružiti zaštitu interventnom policajcu i u slučaju gađanja kamenim kockama (granit, 6x6 cm), s udaljenosti od deset metara, gađanja kamenim kockama (granit, 15x15 cm) s udaljenosti od tri metra ) te, kako se navodi, bacanja oraha i sličnih stvari. Oprema treba štititi policajce i od gađanja maticama, vijcima i čeličnim kuglicama iz praćki (udaljenost do 15 metara) te od bacanja staklenih boca sa zapaljivim sredstvima, odnosno kemikalijama ….

Izričito je navedeno da se zaštitni komplet ne smije zapaliti niti topiti u slučaju napada zapaljivim tvarima te da mora biti otporan na kemikalije poput lužine, kiseline i otapala. Zaštitna oprema i na platnenim i na plastičnim dijelovima mora biti otporna minimalno 40 posto na natrijev hidroksid, 36 posto na klorovodičnu kiselinu, 30 posto na sumpornu kiselinu, 100 posto na aceton, zatim na benzin te na pjenila u vatrogastvu.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Komplet težak 11 kilograma

Najveća dopuštena masa cjelokupnog zaštitnog kompleta sa svim dijelovima i mekom balističkom zaštitom za veličinu XL je 11 kilograma.

Zaštitni prsluk mora biti izrađen u tamnoplavoj ili crnoj boji te pružati zaštitu od uboda i udaraca te balističku zaštitu, i to prednjeg, bočnog i stražnjeg profila tijela i ramena. Vanjski dio plašta prsluka mora biti izrađen od negorivog materijala Nomex, Kernel ili jednakovrijednog materijala. Štitnici za noge, odnosno koljeno, potkoljenicu, gležanj i stopalo moraju biti jednodijelni i ergonomski izvedeni da osiguravaju normalnu pokretljivost nogu. Štitnici za ruke, odnosno lakat, nadlakticu i podlakticu moraju biti izvedeni u dva dijela: za rame i nadlakticu te za lakat i podlakticu.

Materijal izrade pokrova štitnika mora biti tvrda plastika ili aluminijska legura, a osnova unutarnjeg dijela čvrsto platno od negorivog materijala te mekanijeg materijala ispune poradi pružanja ugode nošenja. Platno mora biti tamnoplave ili crne boje dok pokrov treba biti crne boje. U molle oblogu za opasač štitnika za natkoljenični dio noge, odnosno bedro, mora biti ugrađen protubalistički paket koji ispunjava iste zahtjeve kao i zaštitni prsluk.

Zaštitna kaciga mora sadržavati integrirane vanjske i unutarnje dijelove s ugrađenom komunikacijskom vezom, odnosno sa slušalicom. U kompletu s kacigom ide i vizir, štitnik vrata, zaštitna plinska maska s filterom, torba za nošenje zaštitne plinske maske i filtera na nozi, platnena vrećica za transport kacige, kartonska kutija za smještaj cijelog kompleta te crna negoriva potkapa.

Za kombinezon je propisano među ostalim da bude komotnijeg kroja tamnoplave boje i da je jednodijelni s reflektirajućim natpisom Interventna policija na leđima. Detaljno je opisan svaki šav i svaki džep tog kombinezona koji mora biti od negorivih materijala, baš kao i crni konac kojim je šivan. Dio opreme za interventnu policiju je i donje rublje, i to potkošulja dugih rukava i gaće s dugim nogavicama koji trebaju biti izrađeni od negorivog materijala u tamnoplavoj ili crnoj boji. Navedeno je i da se za šivanje donjeg rublja mora koristiti specijalni negorivi konac izrađen od meta-aramidnih vlakana koji su visoko otporni na gorivost.

I visoke cipele za interventnu jedinicu policije moraju biti negorive. Rukavice pak moraju biti od materijala koji sadržava antistatička ugljična vlakna što osigurava sigurnost pri rukovanju s eksplozivima, gorivima i električnim uređajima. Rukavice moraju biti crne boje te barem na kažiprstima moraju imati materijal koji omogućava rad s touchscreen ekranima.

Video: Policija novom aplikacijom prati neplaćene kazne na granici!

Komentara 24

DU
Deleted user
22:42 26.09.2021.

Policiju naoružava samo vlada koja se boji naroda...

LE
LeonardoGoldman
22:28 26.09.2021.

Spremaju se na lov necijepljenih i nemaskiranih.

TO
tomzag
23:26 26.09.2021.

Dobro je što je donje rublje negorljivo. Kad rokneš od straha da ne zagori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije