Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Splitu počinje cijepljenje liječnika obiteljske medicine. Mali je broj zainteresiranih pacijenata

Krenulo cijepljenje protiv COVID-19 diljem Hrvatske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
04.01.2021.
u 15:20

Modernino cjepivo trebalo bi stići u drugoj polovini ovog mjeseca

U posljednja 24 sata zabilježen je 361 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5899. Među njima su 2453 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 196 pacijenata. Preminule su 54 osobe.

15:18 - Liječnici primarne zdravstvene zaštite u Splitsko-dalmatinskoj županiji u ponedjeljak počinju primati cjepivo protiv covida-19, njihovi kolege u splitskoj bolnici primili su više od 500 cjepiva, a još ga stiže u domove za starije. Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin na konferenciji za novinare je napomenula da su još prošloga tjedna krenuli s cijepljenjem korisnika i zaposlenika domova za starije i nemoćne osobe.

Karin je istaknula da je odaziv korisnika bio dobar, a cijepljeno je tek desetak posto zaposlenika domova. 

"Zainteresiranost za cjepivo nije mala, dapače, mi za sada i nemamo toliko cjepiva koliki se pokazao interes, ali imamo dovoljno za prvu fazu cijepljenja, a to su zdravstveni djelatnici", kazala je.

Navela je i da je bolnica već cijepila više od 500 svojih zdravstvenih djelatnika, a ovoga tjedna stići će im još 300 doza.

"Od danas popodne, pa sljedeća dva tjedna krećemo i s cijepljenjem zdravstvenih djelatnika primarne zdravstvene zaštite. Za njih dolazi oko tisuću doza, ali stići će još doza, ukupno 8000", rekla je Karin.

Nezadovoljstvo interesom za cijepljenje djelatnika domova za starije

Izrazila je nezadovoljstvo interesom za cijepljenje djelatnika domova za starije i nemoćne. Do kraja siječnja, najavila je Karin, namjeravaju potrošiti osam tisuća doza cjepiva namijenjenih korisnicima domova i zdravstvenim djelatnicima, pozvavši obiteljske liječnike da naruče cjepiva za svoje pacijente starije od 65 godina i kronične bolesnike.

Ta će se skupina početi cijepiti krajem siječnja ili početkom veljače. Nakon toga će krenuti iduća, treća faza, u kojoj će se moći cijepiti ostala populacija.

Iznijela je informacije po kojima neki liječnici koji imaju dvije tisuće pacijenata imaju mali broj zainteresiranih pacijenata za cijepljenje, dok drugi liječnici imaju više od 300 zainteresiranih u kategoriji starijih od 65. i kroničnih bolesnika.

"Vjeruju da će u idućoj fazi cijepljenja biti još veći broj zainteresiranih pacijenata, ali i djelatnika domova za starije jer tako štitimo ne samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih", poručila je Karin. Dodala je kako bi ovoga tjedna svoje doze cjepiva trebao dobiti i dom u Vrlici, ali i ostali domovi do kojih cjepivo još nije stiglo.

Cijepljenje u Petrinji prošlo odlično

Novinarima je rekla da je cijepljenje u Petrinji, u kojoj je u subotu bila zajedno sa epidemiologinjom Dianom Nonković, prošlo odlično. Prvo su cijepili djelatnike interventnih djelatnosti i svi su se cijepili bez otpora i skepsi. Uvjerena je da će cijepljenje pomoći te spriječiti širenje epidemije.

Odazivom bolničkih liječnika više nego zadovoljan je ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović, koji je Hini kazao da su potrošili sva cjepiva koja su dobili te da je i on čekao u redu za cijepljenje jer je odaziv bolničkih zdravstvenih djelatnika bio izvrstan. 

Od ravnatelja županijskog Doma zdravlja Marka Rađe doznaje se da je obavijest o cijepljenju primarnoj zdravstvenoj zaštiti poslana prije par dana, gdje se već 160 osoba prijavilo za cijepljenje, što je u kratkom vremenu više od 15 posto zaposlenika.

Rađa je zadovoljan tom brojkom i vjeruje da će se u narednim danima odazvati još djelatnika.

U splitskom KBC-u je oko 3600 zaposlenika, na razini primarne zdravstvene zaštite u ugovornom odnosu s HZZO-om je oko tisuću zdravstvenih djelatnika, a korisnika domova za starije 2500.

Stoga se očekuje da će doza od osam tisuća cjepiva biti dovoljna za sve zdravstvene radnike i korisnike domova.

12:29 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213 uzoraka, a udio pozitivnih u testiranim uzorcima je devet posto. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 208 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 99 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 18 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih 16 na respiratoru, 55 ih je u Klenovniku i 36 u Novom Marofu. Preminulo je pet osoba pozitivnih na COVID-19, a ukupno je dosad bilo 294 preminulih. 

12:18 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 178 uzoraka od kojih je 37 bilo pozitivno što iznosi 20% od ukupno testiranih uzoraka i pokazuje pad broja novozaraženih na području Osječko-baranjske županije. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (13), Našica (9), Belog Manastira (4), Donjeg Miholjca (3), Antunovca, Erduta i Valpova (2) te Darde i Belišća (po 1).

Na bolničkom liječenju nalaze se 174 osobe oboljele od COVID-19, i to 132 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 27 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 42 pacijenata s tim oboljenjem.  U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na COVID u dobi od 78 do 82 godine.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 805 osoba.

Policijski službenici samoinicijativno su provjerili 24 osobe u samoizolaciji i utvrdili su kršenje na Graničnom prijelazu Beli Manastir gdje su u prekršaju zatečene četiri osobe od koje su tri s područja Osječko-baranjske županije, odnosno dvije iz Osijeka, jedna iz Tenje i jedna iz Vukovara. Također je policija na Graničnom prijelazu Erdut prilikom provjere osobnih dokumenata i PCR testova kod četiri osobe iz Republike Srbije utvrdila krivotvoreni test te je podnijela kaznene prijave. Obavili su i 122 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Nadzor objekata tijekom proteklog vikenda vršili su i inspektori Civilne zaštite i to u 20 objekata i nisu utvrdili nepravilnosti.

12:04 - Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 195 obrađenih testova danas su 62 novooboljele osobe pozitivne na  Covid infekciju,a pet osoba je umrlo, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; tri žene u dobi od 79, 81, 85 godina i dvojica muškaraca u dobi od 73 i 79 godina. Oni su, uz brojne komorbiditete, bili pozitivni i na covid infekciju.  
Među novooboljelim najviše je osoba iz Splita (33).

Od ukupnog broja novooboljelih 33 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1695 osoba je  u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je  137 covid pozitivnih osoba od kojih su četiri na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

12:03 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata evidentirano je 27 novozaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan 474. Hospitalizirano je 82 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, a na respiratoru ih je osmero.

U Međimursku županiju stigla je druga pošiljka Pfizerovog cjepiva, 489 doza namijenjenih cijepljenju najosjetljivijih osoba - 337 doza za cijepljenje korisnika domova za starije i nemoćne osobe i 152 doze za zdravstvene djelatnike iz Županijske bolnice Čakovec.

11:50 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 10 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici. Trenutno je 137 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 37 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 492 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 26 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. U proteklom tjednu, od 28. prosinca 2020. do 3. siječnja 2021., ukupno je oboljelo 259 osoba: 133 osobe s područja Šibenika, 20 osoba s područja Drniša, 17 s područja Knina, 14 s područja Vodica, po 3 osobe s područja Murtera, Skradina, Rogoznice i Pirovca, po 5 osoba s područja Tisnog i Kistanja, 2 osobe s područja Promine, po jedna osoba s područja Unešića, Biskupije i Kijeva, 4 osobe s područja Primoštena, 9 osoba s područja Bilica, 23 osobe s područja Tribunja te 12 osoba koje borave na području naše županije, a prebivalište im je drugdje.

11:39 - U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za medije zagrebački Stožer civilne zaštite. 

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim rekla je da su epidemiolozi jučer uspješno kontaktirali 119 novooboljelih osoba, zbog čega je 77 osoba završilo u samoizolaciji.

"Od 119 kontaktiranih, 43 osobe imaju negativnu epidemiološku anamnezu, a isto toliko osoba su konakti već zaraženih osoba. Među novooboljelima je i 21 djelatnik i korisnik domova za starije osobe i ostalih ustanova za socijalnu skrb, dvije su osobe doputovale iz Bosne i Hercegovine, za dvije osobe mogućnost zaraze je tijekom boravka u bolnici, a ostali slučajevi još su u obradi", kazala je Rotim. 

11:16 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata je 13 novih slučaja zaraze virusom SARS-C.  Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od COVID-19 oboljelo 7075 osoba ( 5959 -PCR testiranje, 1117- antigensko testiranje). U bolnicama Karlovačke županije na današnji dan je hospitalizirano 135 COVID pozitivnih pacijenata ( Ogulin- 37, Duga Resa-44, Kalrovac-54). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe ( OB Karlovac), na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivne osobe ( OB Karlovac). U protekla 24 sata jedna je osoba otpuštena sa bolničkog liječenja ( OB Karlovac). Od početka pandemije iz bolnica Karlovačke županije je otpušteno ukupno 460 osoba ( 153- Ogulin, 15-Duga Resa, 292-Karlovac). U posljednja 24 sata preminule su 2 osobe (Ogulin-1, Karlovac-1), od početka pandemije ukupno 227 (u bolnicama). U samoizolaciji se u bolnicama Karlovačke županije nalazi 5 liječnika, 33 medicinskih sestara/tehničara,  4 ostalih zdravstvenih djelatnika, 18 nezdravstvenih djelatnika . U samoizolaciji se nalazi 241 osoba. Zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

11:05 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan je muškarac umro, a izliječene  su 33 osobe, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. Zaraženi su muškarac i žena iz Dubrovnika s utvrđenom epidemiološkom vezom, a umro je muškarac iz Dubrovnika rođen 1947. godine. Izliječene su 33 osobe, od kojih 16 iz Dubrovnika, sedam iz Konavala, četiri iz Metkovića, po dvije iz Ploča i Župe dubrovačke te po jedna iz Opuzena i s Mljeta. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 29 osoba. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih šest na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 508 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, na graničnom prijelazu, što čini ukupno 163 kršenja od početka pandemije. Od jučer obrađena su 33 uzorka, a od početka pandemije ukupno 33 464. Županijski stožer civilne zaštite i dalje poziva  građane da se drže svih preporučenih mjera.

10:31 - U Zagrebačkoj županiji zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, umrla je jedna osoba, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 2226, priopćili su iz te županije. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od zaraze koronavirusom ozdravile su 272 osobe. Umrla je osoba s područja općine Križ. 

U izvješću se navodi da je najveći broj novoobljelih iz Velike Gorice, 15 osoba, sedam je novih slučajeva iz općine Dubrava, šest iz Vrbovca, pet iz Svete Nedjelje. U Zaprešiću, Ivanić-Gradu, općini Rugvica te Svetom Ivanu Zelini zabilježena su po tri slučaja zaraze, u Jastrebarskom i Dugom Selu po dva, dok je po jedan novi slučaj zaraze zabilježen u općinama Klinča Sela, Stupnik, Križ, Brckovljani. 

10:25 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a devet osoba je umrlo, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite u ponedjeljak.

Najviše novozaraženih, njih 31, s područja je grada Bjelovara, četiri novozaražene osobe su s područja su grada Garešnice, po tri s područja grada Čazme i općine Berek, po dvije  su iz općina Kapela, Veliko Trojstvo i Nova Rača, a po jedna novozaražena osoba s područja je gradova Daruvar i Grubišno Polje te općina Zrinski Topolovac, Šandrovac i Đulovac. U bjelovarskoj Općoj bolnici  na liječenju je 69 pacijenta zaraženih  koronavirusom, od kojih je sedam na respiratoru. 18 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne. U posljednjih 48 sati umrlo je devet osoba s koronavirusom, što je ukupno 86 umrlih od početka pandemije. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije su 892 osobe.

10:07 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 32 nove pozitivne osobe na COVID-19, od čega je 28 pozitivnih na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenom testu (8 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 3 iz Starih Jankovaca, po 2 osobe iz Cerne, Rokovaca i Županje, te po 1 osoba iz Apševaca, Berka, Borova, Drenovaca, Gunje, Iloka, Jarmine, Komletinaca, Nuštra, Otoka i Privlake). Preminule su dvije osobe. 

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7814, od kojih je 7438 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 159 osoba.

Trenutno je u županiji 59 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 93 osobe, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 34351. U samoizolaciji na području županije je 451 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 22 radnika iz sustava zdravstva (5 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 10 radnika (5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

10:06Samo jedan slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Istri u posljednja 24 sata, a na Odjelu za infektologiju pulske bolnice na liječenju je 57 osoba, od kojih je pet u respiracijskom centru, izvijestio je u ponedjeljak istarski Stožer civilne zaštite. Naime, prema podacima županijskog stožera civilne zaštite tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 128 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđena jedna novozaražena osoba s područja županije.

U međuvremenu, od jučer je oporavljeno 26 osoba, trenutno je 241 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi 669 osoba. "Na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na liječenju je 57 osoba, od toga je pet osoba u respiracijskom centru" - navode iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. Inače, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović potvrdo je kako danas poslijepodne u Istru stiže nova tura cjepiva protiv covida-19 i to 975 doza cjepiva.

Po njegovim riječima, nastavit će se cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.Osim u pulskoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu, u iduća dva ciklusa cijepljenja obuhvatit će se i djelatnici Istarskih domova zdravlja, Specijalne bolnice za ortopediju "Martin Horvat" u Rovinju i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Nakon toga, dodao je Stojanović, cijepljenje će se nastaviti prema prioritetu, odnosno prednost će i dalje imati građani starije dobi i kronični bolesnici. 

9:58 - Na području Zadarske županije 14 je novooboljelih osoba od koronavirusa, a jedna je osoba preminula. Novozaražene osobe su sa područja Grada Zadra(8) i općina Bibinje(1), Pašman(1), Posedarje(1), Preko(1),  Ražanac(1) i Sukošan(1).
U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 68 godina. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 192 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 1102 stanovnika. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirana su 54 bolesnika od kojih je 10 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 17 pacijenata. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:48 - U Koprivničko-križevačkoj županiji su u posljednja 24 sata evidentirane dvije novozaražene osobe koronavirusom, ozdravile su 23, a umrla je jedna osoba,izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici Koprivnica umro je pacijent star 93 godine koji je, osim što je bio pozitivan na koronavirus, u kliničkoj anamnezi imao i druge dijagnoze. Na području te županije trenutno je 151 osoba zaražena koronavirusom od kojih se 49 nalazi na bolničkom liječenju.  Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa u Podravini i Prigorju je od covida-19 ukupno oboljelo 5253 ljudi.

9:21 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata evidentirano četvero novozaraženih osoba koronavirusom, javljeno je iz županijskog stožera civilne zaštite. Kako stoji u dnevnom izvješću, riječ je o dvije osobe s područja grada Popovače i dvije s područja grada Novske. Ističe se da su epidemiolozi Sisačko-moslavačke županije i dalje angažirani u kampanji cijepljenja na potresom ugroženom području. Stožer dodatno apelira na sve stanovnike županije za razumijevanje i odgovornost te moli da se i nadalje pridržavaju odluka i mjera Nacionalnog i Županijskog stožera kako bi se spriječilo  daljnje širenje zarazne bolesti covid-19.

8:44 - U Hrvatsku stiže nova isporuka Pfizerova i BioNTechova cjepiva i to 17.000 doza. Nastavljaju se cijepiti najranjivije skupine - zdravstveni djelatnici te štićenici i djelatnici domova za starije osobe. U drugoj fazi cijepit će se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici. Modernino cjepivo trebalo bi stići u drugoj polovini ovog mjeseca i odmah biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine.

Video: Cijepljenje u KB -u Dubrava

Ključne riječi

Komentara 10

PR
pravednik2
13:32 04.01.2021.

Kao prvi javljaju se uporno oni nebitni -protivnici svega pozitivnog. Sakriveni u mišjim rupama, besposleni. Čekaju na propast svijeta. Tako da nisu više sami. Luzeri.

PI
Pie
11:46 04.01.2021.

Više od 50% medicinskog osoblja se odbija cjepit!

XA
xaron
21:40 04.01.2021.

361 novi sličaj korone, ßto je 10% od špica epidemije.Izgleda da stari virus odlazi, te ako na granicama uspijemo zaustaviti novu mutaciju, to je kraj epidemije u nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije