Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komet C/2012 S1-ISON

Stiže nam 'komet stoljeća'!

Približavanje kometa ISON
YouTube
14.10.2013.
u 16:04

Komet će biti najbliže Suncu 28. 11. 2013, a ako se zbog blizine ne raspadne, priredit će nezaboravnu predstavu na nebu.

Komet C/2012 S1-ISON prvi put će posjetiti naš dio Sunčeva sustava. Riječ je o kometu koji je otkriven 21. rujna 2012. godine, a otkrili su ga ruski astronomi Artyom Novichonok i Vitaly Nevsky u međunarodnom programu – International Scientific Optical Network (ISON).

ISON je dio Ortovog oblaka, dijela Sunčeva sustava od 50.000 AU (astronomska jedinica – 1 AU = 149,6×10^6km.) do 1 svjetlosne godine od Sunca. Komet je promjera od 0,5 do 2 km, sastavljen od prašine, leda i stijenja, piše Crometeo.hr.

Komet je još uvijek nevidljiv za golo oko, kao i za male teleskope. Trenutačna mu je magnituda sjaja oko +10. Ljudsko oko uočava objekte od +6 magnitude, Venera je oko -3 magnitude, Mjesec -12 magnitude.

Komet će proći vrlo blizu Sunca, na udaljenosti od 1.165.000 kilometara od površine Sunca, a u tom trenutku temperatura će biti više od 2760 stupnjeva Celzijevih. Komet će biti najbliže Suncu 28. 11. 2013, a ako se zbog blizine ne raspadne, priredit će nezaboravnu predstavu na nebu.

Mnogi astronomi i mediji ovome kometu dodijelili su epitete “kometa stoljeća”, “božićnog kometa” itd. Komet, ako preživi bliski susret s našom zvijezdom, zbog isparavanja leda imat će dugačak rep i visok intenzitet sjaja.

Neki astronomi predviđaju da će sjaj komete biti čak -3 do -5 magnitude, piše Crometeo. Za usporedbu, komet koji se iz naših krajeva mogao promatrati 1997.godine, Hale-Bopp, imao je magnitudu sjaja tek nešto manju od +0,5. Astronomi kometu daju 50/50 šanse da preživi put oko Sunca, na temelju podataka prijašnjih ISON-u sličnih kometa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije