Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojeno izvješće Romane Jerković

Stiže kraj šetanju po šalterima, na korak smo do digitalnog novčanika

Zagreb: DZS objavljuje kona?ne rezultate Popisa stanovništva 2021
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.02.2023.
u 19:13

Putem tzv. digitalnog novčanika moći će se dokazati identitet, podijeliti elektroničke dokumente jednim klikom

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku EU parlamenta usvojio je danas izvješće SDP-ove europarlamentarke Romane Jerković o nacrtu zakona kojim se uspostavlja jedinstveni europski okvir za digitalni identitet. Riječ je o novosti koja bi trebala "dokrajčiti" šetanje od šaltera do šaltera jer će uskoro građani putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika, moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. Pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti servisima javnog sektora i internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob.

- Važno je naglasiti kako će sigurne usluge identifikacije iz ovog prijedloga građani i poduzeća moći koristiti za rješavanje konkretnih životnih situacija i u različite svrhe – bilo da se radi o plaćanju računa online, kupnji preko interneta ili pristupu elektroničkim zdravstvenim zapisima - istaknula je Jerković.

Usvajanjem izvješća stvaraju se pretpostavke za pregovore između EU parlamenta i Vijeća EU s ciljem postizanja konačnog teksta novog zakona o digitalnom identitetu do kraja godine i za očekivati je da će jedinstveni europski okvir za digitalni identitet stupiti na snagu već 2024. godine.

Komentara 6

TE
Templo
19:31 09.02.2023.

Hebo vas digitalni novcanik, jedini novcanik koji priznajem nosim u jakni, a i dalje cu setati kako to kazete, od saltera do saltera, nabijte si digitalni novcanik dole!

DU
Deleted user
19:31 09.02.2023.

Znači poslje toga sljedi čip na glavu ili na ruku izgovor bit će vam tako lakše

Avatar Behemot
Behemot
20:30 09.02.2023.

I onda ti AP i Borg ukradu digitalni novčanik jer si samo stoka sitnog zuba i smisao tvog života je da služiš djeci i unucima partizana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije