Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SFERAKON/EUROCON

Stiže Kontakt: Europski SF skup prvi put u Zagrebu od 1986.

'_MG_3212'
Foto: ''
1/7
22.04.2012.
u 10:00

Skupina entuzijasta stoji iza konvencije koja će od 26. do 29.4. u hotel International i na FER privući više od 1000 ljudi, a počasni su gosti pisci Tim Powers, Charles Stross i Dmitri Aleksejevič Glukhovski, Darko Macan i Cherlyl Morgan.

Oni znaju nabrojiti sve članove obitelji Stark i Prstenove družine, sve kapetane Enterprisea i dogodovštine Han Sola i Lukea Skywalkera, Asimovljeve zakone, a neki čak i dobar dio čini Harryja Pottera. No, znaju oni i G. R. R. Martinu, Bruceu Sterlingu, Richardu Morganu i drugim poznatim SF i fantasy piscima pokazati i gdje se najbolje tulumari u Zagrebu.

Oni nisu geekovi ili osobenjaci, iako se ponekad i kostimiraju, nego spisatelji, profesori, novinari, community menadžeri, poduzetnici, psiholozi, pravnici... Oni su okosnica SFeraKona, najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike i fantazije u jugoistočnoj Europi, okupljeni u Udruzi SFera.

Gameri se "žalili" na cure
Istrakon u Pazinu, Rikon u Rijeci, Marsonikon u Slavonskom Brodu, ali i SF Terakon u Beogradu ili Sarakon u Sarajevu, sve su to konvencije inspirirane upravo SFeraKonom, koji se ovog travnja održava 34. put, a prvi put nakon davne 1986. Zagreb će opet biti domaćin i europskoj inačici konvencije, Euroconu, pod zajedničkim nazivom Kontakt. I to sve za samo 80.000 kuna budžeta organizacije!

Dakako, to je izvedivo samo zahvaljujući velikom entuzijazmu volontera iz SFere, koji već godinama organiziraju zagrebačku konvenciju.

– Ne radimo ovo zbog novca, nego zbog druženja, a i nikada na početku nemamo taj novac, nego moramo biti jako kreativni i snalažljivi – govore Petra Bulić, Tanja Jambrišak, Monika Tresk, Irena Rašeta, Vanja Kranjčević, Mirko Karas, Mihaela Marija Perković i ostatak ekipe iz SFere, koju smo posjetili usred priprema za Kontakt, na kojemu očekuju više od 1000 posjetitelja.

A tko su redoviti posjetitelji takvih konvencija?

– Nekome tko nikad nije bio na nekoj SF konvenciji prvo kažemo da ondje nisu svi kostimirani, a niti su čudaci. Da je riječ o asocijalnim ljudima, ne bi ni došli na konvenciju kojoj je glavni smisao druženje. Više od polovice posjetitelja mladi su, zgodni i simpatični ljudi. Također, polovica je posjetitelja ljepšeg spola. Čak su nam se gameri prije dvije godine žalili "da u što nam se to konvencija pretvorila jer da dolazi sve više cura". Ali kod nas je uvijek dolazilo i dosta djevojaka, za razliku od prilika u SAD-u, gdje bi na 2000 fanova bile dvije žene – otkriva nam Petra Bulić, glavna organizatorica konvencije.

Kao što je među fanovima osjetljivo pitanje jesu li više ljubitelji Star Warsa ili Star Treka, isto je i s pitanjem je li pazinska konvencija Istrakon postao bolja priča od matičnog SFeraKona.

– To uopće nije natjecanje, a i SFeraKon je drugačiji! – brzo je replicirala Tatjana Jambrišak, nagrađivana spisateljica i urednica sferakonske zbirke priča koja će ove godine izaći pod prigodnim nazivom Smak.

No, da konkurencije ipak ima može se vidjeti iz razgovora između Tatjane i Aleksandra Žiljka, pisca bez kojega ne može proći nijedna domaća konvencija.

Tatjana: Istrakon nam je drmnuo temu, uzeli su kraj svijeta za svoju konvencije, a nama se zbirka zove Smak!

Aleksandar: A što si očekivala, pa u 2012. smo godini.

Tatjana: Ti si opet održao predavanje na Istrakonu, a nisi se ponudio za SFeraKon!

Aleksandar: Za Istrakon sam imao ideju, za SFeraKon nemam. Hoćeš Čudotvorni mač na engleskom? Mogu ja početi u 16 i završiti u 1 ujutro...

(Na kraju je Žiljak u programu završio s čak dva predavanja na SFeraKonu, op. a.)

Proslavio ga web bestseler
Ove godine SFeraKon očekivano ima i jaku listu počasnih gostiju.

Stiže Amerikanac Tim Powers, autor romana "Na čudnijim plimama", koji je poslužio kao predložak za četvrti nastavak popularnih "Pirata s Kariba", a poznat je i po romanu "Anubisova vrata" kojim je promovirao sve popularniji podžanr steampunka. Doći će i vrlo uspješni Britanac Charles Stross ("The Laundry" serijal, "Halting State") te ruski pisac i novinar Dmitri Aleksejevič Glukhovski, koji se proslavio romanom "Metro 2033." što ga je prvo napisao na webu, a potom je izdan u tisku i postao bestseler. Tu su i naš poznati autor stripa Darko Macan te Cheryl Morgan, nagrađivana autorica i organizatorica Worldcona.

Tijekom godina Zagreb je ugostio mnoge poznate SF i fantasy autore, no tko je ostavio najbolji dojam?

– Ian McDonald je bio najsimpatičniji. Vrlo je druželjubiv i pričljiv, on je prva osoba koja je nešto kupila na sferakonskoj izložbi učenika umjetničke škole iz Splita. Pitao je jednu učenicu koliko košta njen rad, a ona je stala zbunjena. Na kraju su se dogovorili za neku cijenu, a ona je odmah naručila rundu za sve. Michael Swanwick je ostao u Hrvatskoj i nakon konvencije, a oduševio se klapama, koje je opisao ovako: "Zamislite da anđeli odu van partijati" – govore Irena i Monika, zadužene za program konvencije.

Upečatljiv je bio i G. R. R. Martin, autor megapopularnog serijala "Igra prijestolja". – Njega su salijetali sa svih strana, a onda je fanovima dao mogućnost da ga salijeću još više, ali da mu pritom donesu piće, pa se potom raspričao o tome koga će sve smaknuti u sljedećoj knjizi – prisjećaju se u SFeri.

A gdje je tu hrvatski SF?! Nedavno je Krešimir Mišak kritizirao da danas mladi autori više vise na Facebooku nego da stvaraju nove ideje.

– Ne čita on! Mišak je nama jako drag, ali nije u toku. Nastojimo probiti naše autore na strana tržišta i osigurati prijevode – uzvraća Jambrišak.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:45 22.04.2012.

...a štaš komentirat kad pisac ovog članka niti ne zna da Hary Potter i Lord of the rings nisu SF!!!

AU
autoritet
18:43 22.04.2012.

Simpa skup Neka uspije

AG
Agramer198
07:14 23.04.2012.

I\'ll be back (there again) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije