Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad slučaj

Stiže kazna od deset tisuća kuna, ali i sudski troškovi

'nekadasnje odlagaliste otpada Mrazovec'
''
16.04.2011.
u 09:48

Sanacija se oduljila zbog zime, pa je odlagalište sanirano četiri mjeseca kasnije, kaže redar Ivan Kljak

Ovih dana Grad Zlatar zaprimio je rješenje, odnosno nepravomoćnu presudu Prekršajnog suda u Zlataru, prema kojoj mora platiti deset tisuća kuna kazne i sudske troškove jer nije sanirao odlagalište divljeg otpada u Mrazovcu na vrijeme, odnosno do kraja 2008. godine.

Fond je produljio rok

Kako saznajemo u gradskoj upravi, nepravomoćna presuda donijeta je u prosincu prošle godine, a Grad je bio prijavljen na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša, Odsjeka inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, jer nije putem ovlaštene osobe osigurao uklanjanje i zbrinjavanje divljeg odlagališta otpada iako mu je to bilo naloženo rješenjem inspekcije od 30. rujna 2008. godine. Godinu prije Grad je sklopio ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema kojem se obvezao izvršiti sanaciju odlagališta do kraja 2008. godine. Nakon toga Grad Zlatar od Fonda je tražio odgodu sanacije do 30. travnja 2009. godine i Fond mu je produljio rok sanacije. No inspekcija je provela nadzor 20. veljače 2009. godine i konstatirala kako sanacija temeljem inspekcijskog rješenja iz rujna prethodne godine nije provedena te je slijedom tog nadzora protiv Grada Zlatara podnesena prekršajna prijava. Kako stoji u obrazloženju presude, za sud je irelevantno odobrenje dobiveno od Fonda jer nadzor nad sanacijom i postupanje grada vrši inspektor zaštite okoliša, a budući da sanacija nije izvršena u utvrđenom roku, određena je presuda. Također se navodi da su sredstva za sanaciju divljeg odlagališta bila osigurana u proračunu Grada Zlatara i dobivena od Fonda za energetsku učinkovitost. Sanacija odlagališta Mrazovec, koje se nalazilo uz cestu u Donjoj Batini, a nesavjesni građani na njemu su ostavljali gume, dijelove limarije, plastike, spremnike od ulja i različit otpad, izvršena je u produljenom roku. Kako nam je rekao Ivan Kljak, komunalni redar u Gradu Zlataru, sanacija se oduljila jer je došla zima i posao se nije mogao izvršiti u tom roku zbog vremenskih uvjeta, pa je odlagalište sanirano četiri mjeseca poslije.

Dugovi stižu na naplatu

Također kaže da je sanacija stajala oko 450 tisuća kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao sa 170 480 kuna, no novac za sanaciju smetlišta od Fonda stigao je tek nekoliko mjeseci nakon završetka radova. Gradonačelnik Miroslav Kopjar ističe da je ovo samo jedan primjer pristizanja dugova od prijašnjeg vodstva. Prije dva mjeseca stigao nam je račun iz 2005. godine za zvučnike u vrijeme Dana kajkavske riječi u iznosu od 20 tisuća kuna. Sada moramo platiti globu za 2008. godinu.

 Taj se novac mogao podijeliti udrugama 

Pitam se dokle će to trajati i želim da građani budu svjesni situacije, da mi jesmo deblokirani, ali nismo u blagostanju. Pitanje je koliko nas još čeka takvih nepredviđenih stvari i dugovanja, a za što nismo mogli predvidjeti novac u proračunu. Ti bi se novci, primjerice, mogli iskoristiti za udruge – kaže Kopjar. Novčanu kaznu za Mrazovec navodno treba dobiti i bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek, no on to nije želio komentirati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije