Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISIL pred Bagdadom

Stiže kalifat, a Irak kakav je sad odlazi s političke karte svijeta

irak
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/18
12.06.2014.
u 20:00

Irački premijer traži vojnu pomoć Obame koji možda pošalje samo dronove. Iračka vojska broji milijun ljudi, stajala je 25 mlrd. dolara, ali moral joj je slab

Irački premijer Nuri Al-Maliki traži vojnu pomoć od SAD-a, tri godine nakon što su se američke trupe povukle iz Iraka, jer očito iračka vojska nije spremna oduprijeti se nadirućim islamistima koji su zauzeli Mosul, treći po veličini grad u Iraku, te Tikrit, rodni grad nekadašnjeg diktatora Sadama Huseina. Što će učiniti Amerikanci?

Neće biti intervencije

Borna Zgurić, politolog koji se bavi ovim dijelom svijeta, kaže kako je najizglednije da Amerikanci iračkom premijeru pomognu korištenjem bespilotnih letjelica, veći angažman u ovom trenutku nema izgleda, jer američki građani ne žele nikakvu novu intervenciju. Zgurić ističe i kako su američke snage napustile Irak, a vojska nije bila dovoljno spremna. Iračka vojska broji milijun ljudi koje su obučavali američki časnici, na to je utrošeno 25 milijardi dolara, ali je Mosul ipak pao, jer je moral Iračana jako slab, u sunitskim područjima su uvjereni da vojska štiti samo interese šiitske Al-Malikijeve vlasti, koju se optužuje i za diskriminaciju sunita, kojih po nekim procjenama čine malo više od trećine stanovništva. Premijer prijeti kaznama onima koji su se povukli s položaja, a priliku su iskoristili Kurdi, da zauzmu Kirkuk, pa su se povećala područja pod kontrolom radikalnih islamista i ona pod kontrolom Kurda.

Pod svjetla svjetske pozornice stupa tako novi radikalni islamist, Abu Bakr al-Baghdadi, vođa radikalne skupine ‘Islamske države u Iraku i Siriji’ (ISIL), koga pariški Le Monde već naziva novim Osamom bin Ladenom. Al-Baghdadi, najavljuju njegovi suradnici, sad svoju vojsku vodi prema glavnom iračkom gradu Bagdadu i područjima gdje su šiiti u većini. Ovaj 43-godišnji islamski teolog važi za jako opasnu osobu, svoj opaki imidž gradi i tako što neprijatelje ubija, odsijeca im glave i snimke tih smaknuća objavljuje na webu. Pravo prezime mu je Al Sammarai, a kao doktora islamskih znanosti zovu ga i ‘Dr. Abu Dua’. Od 2010. godine vodi svoju sljedbu, koja je preradikalna i za Al-Quaidu i sudjeluje u borbama protiv režima Bashara al-Assada u Siriji. U planu je povezivanje dijelova Sirije i Iraka u novu sunitsku političku zajednicu, kalifat. - Pitanje je samo da li suniti zaista podržavaju takve radikalne pokrete - kaže Zgurić. Hoće li ih itko išta pitati? U Tikritu, militanti su osnovali vojna vijeća.

Kažu da ne žele osvetu

- Došle su ih stotine u moj grad i rekli da ne žele krv ni osvetu, nego reforme i uspostavu pravde - kaže lokalni vođa u Alamu, gradu sjeverno od Tikrita. Režim pojačava mjere sigurnosti u Bagdadu, koji je i sam podijeljen na sunitske i šiitske dijelove, koji su bili u žestokim uličnim borbama 2006. i 2007. godine, za vrijeme američke okupacije. Irak tako postaje neuspjela država, nešto poput Somalije, kaže Zgurić.

Komentara 28

Avatar superhik74
superhik74
20:44 12.06.2014.

Jos jedan veliki uspjeh Americkog uvodjenja "demokracije" bombama. Gledate li ovo Ukrajinci, to je i vasa buducnost.

GV
golub Vaso
20:18 12.06.2014.

ISIL je organizacija koja je naoružana od amerikanaca i njihovih saveznika, pametnom dosta....

Avatar superhik74
superhik74
20:46 12.06.2014.

Podsjetite me tko je ono bio diktator? Sadam Husein? Ne sijecam se da je za njegove vladavine tamo bilo Al Qaide za razliku od danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije