Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bujanje političke scene

Stiže čak 22. politička stranka u ovoj godini - Nova ljevica

20.05.2011.,Split -  Pred zgradom Sveucilisne knjiznice odrzan prosvjed u organizaciji Sindikata Akademska solidarnost protiv ministra Fushsa koji se trebao pojaviti na sjednici u zgradi biblioteke.  Profesor Dragan Markovina obratio se okupljenim profeso
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
12.12.2016.
u 09:30

Od početka 2000. do kraja ove godine u Hrvatskoj će biti osnovano 190 stranaka, a gledajući od 1990. do danas, Nova ljevica će imati broj 318

U godini koja polako istječe osnovana je u nas 21 nova politička stranka, a u nedjelju 18. prosinca bit će osnovana i ona 22. Zvat će se Nova ljevica, a iskru za njeno postojanje već je zapalio povjesničar Dragan Markovina. I bit će to čak 190. politička stranka osnovana od početka 2000. do kraja 2016., godine koja se u istom razdoblju pokazuje i kao rekordna po broju u njoj “rođenih” stranaka. Uzmemo li pak u obzir vrijeme od 1990. do danas, onda će Nova ljevica biti 318. politička stranka osnovana u samostalnoj Hrvatskoj.

Skretanje udesno

A u ovoj, rekli bismo, stranački iznimno natalitetnoj godini, neke od novih stranaka su: Slobodna Hrvatska, Promijenimo Hrvatsku, Blokirani, Snaga - Stranka narodnog i građanskog aktivizma, Jedina opcija...

Pa kad je već tako i stranke nam naprosto bujaju, zanimalo nas je što osnivače nekih od njih potiče i motivira da se upuštaju u takvo što. Dragan Markovina, kojeg u nedjelju očekuje i službeno porinuće Nove ljevice, najprije je istaknuo da nitko od onih koji su zajedno s njim u cijeloj ovoj priči nije do sada bio profesionalno uključen u politiku, već su svi oni u javnosti bili prisutni kao profesionalno dokazani pojedinci.

– I jedini razlog što osnivamo stranku jest to što je Hrvatska previše skrenula udesna, a nitko na ljevici ne zastupa one stavove koje mi smatramo da na ljevici treba zastupati. Nitko se ozbiljno ne bavi socijalnom situacijom u zemlji. Nitko ne razmišlja da većina ljudi ne radi i nema od čega živjeti. Nitko se ozbiljno ne suprotstavlja klerikalizmu i nacionalizmu temeljenu na mitologizaciji 90-ih. Nitko na razini neke ozbiljne stranke ne štiti javne prostore, što se vidi na primjeru koalicije HDZ-a i SDP-a u pitanju Srđa. Zapostavljena su i prava manjina svih vrsta, čime su se djelomično bavili SDP i HNS, ali u tome nam treba puno ozbiljniji pristup i puno ozbiljniji pomaci – kazao nam je Markovina sažimajući ono što će se dogoditi u nedjelju u još jednu rečenicu: “Ovo ima šansu jer ljevice nema u Hrvatskoj.”

Čelnik iz Udruge Franak iznikle SNAGE, Goran Aleksić, svoje je motive za osnutkom stranke objasnio time što se radilo da je na izbore išao kao nezavisni kandidat u koaliciji sa Živim zidom i strankom Promijenimo Hrvatsku, a kao nezavisni kandidat nije imao pravo na sredstava za politički rad.

Novac za svoj rad

– I zato smo mi iz Udruge Franak s drugim zainteresiranim građanima odlučili osnovati stranku kako bismo mogli biti financirani za svoj rad. Ne treba oko toga raditi famu. Građanstvu treba objasniti da SNAGA pritom nije dobila neki poseban novac, već novac koji bi završio u Živom zidu, a Udruga je bila ta koja je mene podržavala, zbog koje sam i ušao u političku borbu i zahvaljujući tome sada imamo direktnu mogućnost govorenja o onome o čemu smo prije imali priliku govoriti samo putem medija, i to ako su nas oni htjeli popratiti.

>> Jednako kao u Hrvatskoj - ni u Sloveniji nitko ne osuđuje Titov režim. Leljak: Likvidirano je oko 140.000 Hrvata

Komentara 14

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
10:01 12.12.2016.

hahahahhahahah opet forsate neki orah... hahahahahhahaha

CR
crnaguja1950
10:00 12.12.2016.

Nova ljevica zasnovana na mitologiji o zločincu Titu i jugoslaviji.....pa kolko moraš bit tup da njima vjeruješ!?

Avatar mofo
mofo
09:50 12.12.2016.

Lol ajte budte ozbiljni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije