Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veće plaće javnim službama

Stipić: Šest posto nije dovoljno, plaće bi trebale rasti 20 posto

05.10.2015., Zagreb -Zbog neuspjesnog strajka Zeljko Stipic, predsjednik sindikata Preporod podnio je ostavku na mjesto predsjednika . Od 7. do 13. listopada u svim podruznicama sindikata  provest ce se  pojedinacno izjasnjavanje clanstva o ponudjenoj ost
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
29.11.2015.
u 19:30

Od Mosta bih volio precizno čuti kad će povećati izdvajanje za obrazovanje, infrastrukturno preporoditi školstvo, što misle o reformi

Rast BDP-a drugi kvartal zaredom posebno je razveselio zaposlene u javnim službama. Naime, njima Vlada prema sporazumu iz 2009. mora povećati plaću za 6 posto jer je u dva kvartala uzastopce BDP rastao u prosjeku dva posto.

– Pravno je jasno da povećanje plaća trebamo dobiti, no pitanje je hoće li za to biti političke volje i tko će taj posao odraditi – bila je prva reakcija predsjednika Školskog sindikata "Preporod" Željka Stipića na pitanje očekuju li sindikati da će Vlada ispoštovati obvezu iz sporazuma iz 2009. i povećati im plaće. Ogorčen potplaćenošću, prvenstveno učitelja, ali i ostalih u javnim službama, Stipić podsjeća da su im u Milanovićevu mandatu umjesto pregovora o plaćama stizale uredbe kojima su one rezane.

– Plaće, posebno u obrazovanju, mizerne su, a ključno je da nezadovoljni učitelji na dulji rok ne mogu kvalitetno obavljati ni sadašnje, a kamoli neke buduće obveze koje reformatori obrazovanja žele staviti pred njih – napominje Stipić. Ističe da bi, kad bi se željela ispraviti nepravda prema njima, plaće učitelja trebalo povećati 20 posto, a onima s trideset ili više godina staža između 25 i 30 posto. Iako su, kaže, plaće u zdravstvu nešto bolje, povećanjem bi trebalo obuhvatiti sve zaposlene u javnim službama. Zabrinjava ga što su politički pregovori o formiranju nove vlade pokazali da se područjem obrazovanja nitko nije bavio temeljitije.

– Od Mosta bih, umjesto nekonkretnih zahtjeva o depolitizaciji javnih službi, pa tako i obrazovanja, više volio čuti precizne odgovore kad će povećati izdvajanje za obrazovanje, infrastrukturno preporoditi školstvo, oživjeti gotovo zamrla stručna usavršavanja i tako dalje. Zanima me i što misle o kurikularnoj reformi – nabraja Stipić.

Dodaje da je Most "uspio poremetiti odnose u političkoj areni", što drži važnim, ali isto tako naglašava da je "put od političkih preslagivanja do suštinskih političkih i društvenih promjena jako dug".

>>Željko Stipić dobio novi mandat na čelu 'Preporoda'

>>Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

Komentara 28

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
20:01 29.11.2015.

ma kakvi 20 %, dvjesto minimalno jer uslugu koju dobivamo zbilja je nenadjeb.iva

R0
R00kie
19:50 29.11.2015.

haha tako je! treba povecati poreze svima a prosvjetarima poduplat placu i povecat godosnji na bar 3 mjeseca!

Avatar New_Fukasaky
New_Fukasaky
19:42 29.11.2015.

Zašto samo 20-30 posto? Plaće treba barem udvostručiti, a novce štampati prekovremeno. Volim ljude koji imaju osjećaj za prostor i vrijeme u kojemu žive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije