Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelenjak

Stihovi "Lijepe naše" proslavili 180., a spomenik Hrvatskoj himni 80. rođendan

Zelenjak
Foto: Mladen Mandić /Zagorje International
1/10
18.09.2015.
u 20:24

U Zelenjaku pokraj Kumrovca danas obilježene dvije velike nacionalne obljetnice

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, danas je u Zelenjaku pokraj Kumrovca svečano obilježena 80. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“ te 180. obljetnica od objavljivanje teksta hrvatske himne.

Članovi Družbe „Braća hrvatskoga zmaja“ spomenik su svečano otkrili 24. studenog 1935. godine povodom obilježavanja stote godišnjice od objave stihova „Horvatska domovina“, prvotne inačice današnje himne, u književnom listu „Danica“ koju je potom uglazbio Josip Runjanin.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako se obilježavanjem ove svečanosti mladim naraštajima mora uputiti poruka kako su Hrvati u vrijeme teških političkih vremena prije Drugog svjetskog rata u kojima je prevladavao srpski režim i njihovi žandari, gradili svoj san u kojem će svaki građanin Hrvatske živjeti u slobodi te kao „svoj na svome“.

– Danas se suočavamo i s ekonomskom krizom, no upravo nam zajedništvo mora povratiti povjerenju u vlastite snage i budućnost – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Ministar kulture Berislav Šipuš rekao je kako ovaj spomenik treba biti nadahnuće i najmlađim generacijama kako bi u njima pobudilo osjećaj nacionalnog ponosa. Prisutnima se u ime Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ obratio i njihov Veliki meštar Nevio Šetić govoreći o povijesnim činjenicama i vremenima kad je nastao spomenik u Zelenjaku na čijem je otvorenju unatoč represiji tadašnjeg režima, prisustvovalo više od 20 tisuća ljudi.

U programu obilježavanja dviju obljetnica hrvatskoj himni, nastupili su članovi pjevačkih zborova iz Kumrovca i Tuhlja, sopranistica Josipa Lončar te Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Nakon polaganja vijenaca kraj spomenika, te na Mihanovićev grob u Klanjcu, u izložbenoj dvorani klanječke Gradske knjižnice Antuna Mihanovića, otvorena je i prigodna izložba U Zelenjaku obilježena  "Priča o himni – priča o himnama“ autorice Snježane Pintarić i autora Željka Kovačića.

>> Izvedba himne koja je oduševila sve: Poslušajte još jednom Miju Negovetić

Komentara 4

DU
Deleted user
21:58 18.09.2015.

Druže Leko, nije to vaša himna.

Avatar ARENA
ARENA
01:09 19.09.2015.

A gdje je predsjednica? Zar nije kao mala čekala kraj programa da čuje himnu?

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
09:15 19.09.2015.

to je ova himna za koju dojučerašnji desni kadar komunističke partije a danas najveći domoljubi govore u stilu udbe laži da je bila zabranjena , a pjevala se u komunizmu? nego, trebalo bi promijeniti himnu, da bude libertas, puno je ljepša i više ljudi u svijetu zna za nju,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije