Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni na sve

Stigne li Dunavom mulj, alarm će podići tisuće ljudi u sat vremena

spasavanje
14.10.2010.
u 16:35

Naš bi zadatak bio nadzirati onečišćenje i njegovo širenje, uzimati uzorke vode, detaljno informirati vodopravnu inspekciju, opisuju u Hrvatskim vodama.

Stigne li otrovni mulj Dunavom ikada u Hrvatsku, prvima će telefon zazvoniti u Centru 112. Poziv će dignuti na noge stotine, pa možda i tisuće drugih kojima je posao “zauzdati” katastrofu.

Podijeljena zaduženja

– Inspektori zaštite okoliša odmah izlaze na teren, utvrđuju što se dogodilo i daju naputke za sanaciju – otkriva Zvonko Grgec, pročelnik osječkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Prvo je dužna reagirati lokalna uprava, koja regrutira operativne snage. – U roku od sat vremena svi bi članovi Stožera zaštite i spašavanja bili u zgradi Županije. Okupili bi se predstavnici svih službi, Zavoda za javno zdravstvo, vatrogasaca, gradskih komunalnih tvrtki, Hitne pomoći, policije – navodi župan Vladimir Šišljagić, inače čelnik Stožera. Svi bi oni dobili zaduženja kako bi se izašlo na kraj s katastrofom. Hitno bi se moralo pregraditi pet dovodnih kanala u Kopačkom ritu. Tisuću kubika kamena već je pripremljeno. Kada bi onečišćenje iz Mađarske ugrozilo i naše područje, pune ruke posla imale bi Hrvatske vode. – Naš bi zadatak bio nadzirati onečišćenje i njegovo širenje, uzimati uzorke vode, detaljno informirati vodopravnu inspekciju. Sudjelovali bismo i u procjeni ugroženosti, kao i sprječavanju, ublažavanju i sanaciji posljedica – opisuju u Hrvatskim vodama. Ukoliko župan procijeni da se ne mogu sami nositi s nedaćama, u pomoć poziva državu pa se mobilizira i vojska, kao što je to bio slučaj u lipnju zbog poplava.

Posla “preko glave”

Sve navedene službe u Osječko-baranjskoj županiji ove godine imaju posla “preko glave”. Crveni mulj druga je velika nezgoda koja ih je mobilizirala posljednjih mjeseci, a opasnost opet dolazi rijekama. – Velike izvanredne situacije obično smo imali svakih četiri do pet godina, a u zadnje vrijeme su se zaredale – sliježe ramenima pročelnik Grgec. Punih 25 dana u lipnju su djelatnici DUZS-a, Hrvatskih voda, ali i vatrogasci te oko 1500 vojnika bili danonoćno na terenu i hrvali se s nabujalim rijekama. Ako u Mađarskoj pukne novi spremnik otrovnog mulja, značit će to novu alarmantnu situaciju.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
divljak
00:41 15.10.2010.

kao mala djeca se ponasaju,koji alarm,koji mulj,koje dizanje ljudi?? idem spavat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije