Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice požara

Stigli rezultati kvalitete zraka i vode u Osijeku i okolici: 'Nema razloga za brigu'

Požar u Osijeku
Foto: Ravnateljstvo civilne zaštite
1/7
05.10.2023.
u 11:01

Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju, poručili su iz grada

- Sinoć je provedeno mjerenje u Osijeku gdje nisu utvrđene onečišćujuće tvari, ista situacija je bila na Brijestu, a na požarištu i i Antunovcu je očekivano utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost stirena i etilbenzena. Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza. S obzirom na širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije.

Kako piše na Wikipediji, stiren je plin koji nadražuje kožu, nos, grlo i oči, uzrokuje depresiju, mučninu i slabost mišića. Dulje udisanje zraka zagađenog parama stirena može biti opasno po zdravlje. Toksični etilbenzen, pak, loše djeluje na središnji živčani sustav.
Stigli su i rezultati kontrole vode.

- Obzirom na povećani interes javnosti te izraženu zabrinutost naših korisnika u svezi mogućih zagađenja uzrokovanih požarom u Brijestu obavještavamo javnost kako je voda iz vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode! - priopćili su iz Grada Osijeka.

GALERIJA Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom u Osijeku

Požar u Osijeku
1/48

VEZANI ČLANCI: 

Gradska tvrtka Vodovod - Osijek, kao izvor vodoopskrbe za oko 130.000 korisnika, koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka. 

- Vodonosni slojevi su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 metara zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju. Ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke Drava International u sustav javne odvodnje je privremeno onemogućeno čime smo spriječili zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira - pojašnjavaju.

- Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo, a koje jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje - zaključuju iz Grada Osijeka.

VIDEO Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom u Osijeku

Komentara 3

SC
schumax
13:28 05.10.2023.

hahahaha.. Vrh!

FR
franjo
13:21 05.10.2023.

Kao i obično sve ispod tepiha jer je tako naredio famozni sveznali AP

TI
Tinček
12:25 05.10.2023.

Jasno je da nema onečišćenja ali nosite maske i ne jedite ako baš ne morate jesti iz svojega vrta. Jedite španjolski vege, svinje su ionako out kao i domaća jaja. Nema ništa lošeg u tome da svaki tjedan gori neko odlagalište. Pozivaju se ljudi da ostanu u kućama, a ne da se bune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije