Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Stigle prve velike vrućine, temperature idu do 35 stupnjeva, DHMZ izdao niz preporuka i upozorenja

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
1/3
18.06.2021.
u 10:35

Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, upozorava DHMZ

U Hrvatskoj će danas prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku i danju će biti vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Uz lokalno jači razvoj oblaka, ponekog pljuska s grmljavinom bit će ponajprije u gorju i u Istri, popodne tek rijetko i u sjevernim kopnenim predjelima.

Vjetar će biti većinom slab. Na Jadranu će puhati slab i umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 29 i 32 Celzijeva stupnja, u gorju malo niža.

Istočna Hrvatska: Pretežno sunčano te danju vruće. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od 30 do 33°C.

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
Središnja Hrvatska: Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a popodne je mala mogućnost za tek poneki pljusak. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura između 30 i 32°C.

Gorski kotar i Lika: Pretežno sunčano uz umjerenu naoblaku, a uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, uglavnom sredinom dana i popodne. Najviša dnevna temperatura od 28 do 30°C.

Istra: Pretežno ili djelomično sunčano, a lokalno uz jači razvoj oblaka moguća je kratkotrajna kiša ili pljusak. Puhat će slabo, ponegdje do umjereno jugo i istočnjak, danju mjestimice slab jugozapadni i zapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 17 do 20°C, najviša dnevna od 27 do 29°C.

Sjeverni Jadran: Većinom sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom, a sredinom dana i popodne uglavnom su u unutrašnjosti Istre mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 29 do 32°C.

Dalmacija: Sunčano uz slab do umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 29 do 33°C, najavio je DHMZ.

"U nastavku tjedna temperature će rasti i do 35. Nalazimo se u prvom ovogodišnjem toplinskom valu, zbog kojeg je i za nedjelju i ponedjeljak na snazi službeno upozorenje DHMZ-a. Tek je lokalno u unutrašnjosti, većinom gorskoj, u danima vikenda izgledno prolazno osvježenje u obliku pljuskova", rekla je za N1 meteorologinja Tea Blažević.

Najavljene vrijednosti UV indeksa 8, 9 i 10 označuju vrlo visoku opasnost od UV zračenja.

Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Maksimalno valja smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, upozorava DHMZ.

Nakon pretežno sunčanog te vrlo toplog, mjestimice i vrućeg četvrtka, petak donosi podjednaku dnevnu temperaturu, ali uz malo toplije jutro. Pritom i uz nešto više oblaka pa može lokalno biti pokojeg pljuska.

Rijetko su oni mogući i tijekom uglavnom sunčanog vikenda, uz daljnje jačanje vrućine koja će kulminirati početkom tjedna. No, tada će biti prilično nestabilno uz povećanu vjerojatnost za izraženije pljuskove. Od utorka bi vrućina mogla malo popustiti.

Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Na moru će sljedeće razdoblje obilježiti većinom stabilno, sunčano i vruće vrijeme, pri čemu će uz dnevne porasti i jutarnje vrijednosti temperature. Početkom tjedna prolazno će zapuhati jugo te će uglavnom na sjevernom Jadranu biti povećana vjerojatnost za lokalne nestabilnosti, piše HRT.

U Slavoniji i Baranji petak će biti većinom sunčan, iako će oblaka biti više nego danas. Moguće je pritom i vrlo malo kiše ili poneki lokalni pljusak, uglavnom u područjima uz gore. Najniža temperatura od 14 do 16, a najviša dnevna između 29 i 32 stupnja. Mjestimice će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a u Podravini i Međimurju jugoistočni. Pritom u središnjim predjelima i sutra vruće uz malo toplije jutro nego danas – najniža temperatura očekuje se od 14 do 17. Prevladavat će sunčano, a samo je rijetko moguće malo kiše ili pokoji pljusak.

Vjerojatnost je za mjestimičnu kišu povećana u dijelu gorske Hrvatske te u Istri, i to moguće već u noći i ujutro te potom lokalno i poslijepodne.

Tijekom petka najviša temperatura na sjevernom Jadranu od 28 do 31, a u gorju između 26 i 29 stupnjeva. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadni, na moru i južni vjetar. Jugozapadnjaka će biti i u Dalmaciji, uz zapadnjak, na otvorenome prema kraju dana i sjeverozapadnjak. More pritom mirno i malo valovito. Bit će pretežno sunčano uz ponegdje umjerenu naoblaku. A temperatura će danju porasti do vrijednosti između 28 i 32 stupnja, najavljuje meteorolog Krunoslav Mikec za HRT.

Toliko se predviđa i na krajnjem jugu naše domovine. Ondje će prevladavati sunčano, mjestimice s malom naoblakom. A puhat će kao i drugdje na Jadranu jugozapadni i zapadni vjetar, potkraj petka na otvorenome moru okrenut će na sjeverozapadni.

Vrućina se nastavlja idućih dana, još s malo višom temperaturom nego danas i sutra. Očekuje se uz to uglavnom sunčano uz malu vjerojatnost za poneki pljusak s grmljavinom u dane vikenda te malo veću početkom tjedna kada lokalno može biti izraženijih pljuskova pa i nevremena.

Na moru također vruće te pretežno sunčano, samo na sjevernom dijelu uz mogućnost za neverin, posebno u ponedjeljak. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak, osobito u subotu, te jugozapadnjak i zapadnjak, a početkom tjedna okrenut će vjerojatno duž većeg dijela obale na jugo.

Posljednji dani kalendarskog proljeća bit će obilježeni pravom ljetnom vrućinom pa će sigurno bilo kakav oblik osvježenja dobro doći. Pritom neće biti potpuno stabilno, no pljuskovi koji su izgledni ne bi trebali biti česti ni rasprostranjeni. 

Komentara 2

PP
Pucvala_Premium.
17:47 18.06.2021.

Ako ste prvo procitali cijeli clanak onda ste meteorologinja

PP
Pucvala_Premium.
17:24 18.06.2021.

Sta prvo vidite na slici , govori sve o vama , ja vidim dvije cure , pa vdim dole dvije pive , a u daljini u moru se vidi neki mozemovac , sta vi prvo vidite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije