Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENULO NADMETANJE

Sljedeće sezone stotine kamera nadzirat će brzinu na autocestama u Hrvatskoj?

Kolona na autocesti
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
04.07.2019.
u 13:08

Izvedbeni projekt dat će odgovor koliko će točno kamera biti postavljeno, no HAC-ova je procjena da će biti nekoliko stotina kamera

U Hrvatskim autocestama jučer je otvoreno nadmetanje za izradu izvedbenog projekta implementacije sustava za nadzor brzine na autocestama. Procijenjena vrijednost te usluge iznosi 975.000 kuna bez PDV-a, a na natječaj su stigle dvije ponude.

Zagrebačka tvrtka Prospectus ponudila je da će taj izvedbeni projekt izraditi za 780.000 kuna, dok je zajednica tvrtki Elipsa-SZ i Aztek ponudila 619.000 kuna. HAC je otvaranjem ponuda na ovom nadmetanju napravio korak bliže prema uvođenju kamera za nadzor brzine na svojim autocestama. U međuvremenu se tom projektu priključila i tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb.

Izvedbeni projekt trebao bi biti gotov na jesen, a nakon toga slijedi nadmetanje za nabavu tehnologije. Očekuje se da će kamere za nadzor brzine na prvim sektorima autocesta biti postavljene prije početka iduće turističke sezone. Izvedbeni projekt dat će odgovor koliko će točno kamera biti postavljeno, no HAC-ova je procjena da će biti nekoliko stotina kamera.

A brzina na autocestama kontrolirat će se na tri načina. Jedan je mjerenje brzine u presjeku ceste, odnosno postavljanje kamera kod tunela, mostova... koje će mjeriti brzinu kretanja vozila. Drugi način je utvrđivanje prosječne brzine između dviju točaka na temelju podatka koliko je vozilu trebalo vremena da prijeđe određenu dionicu autoceste. Treći je način postavljanje prenosivih kamera ispred zona privremenih radova na autocestama.

Video:Otkud sad on: Galeb odlučio blokirati kameru na autocesti

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Juki
Juki
13:23 04.07.2019.

Napravit će od autoputa brzu cestu,a pješaci i biciklisti sa slušalicama na ušima i dalje će nekažnjeno terorizirati sve oko sebe. Živjela lička magistrala....i janjetina!

Avatar links
links
13:25 04.07.2019.

a hoće li nadzirati i kilometarske kolone na naplatnim postajama i tamo gdje beskonačno traju radovi, hoće li nadzirati kradju djelatnika na istim naplatama ili će možda nekom greškom omogućiti konačno vinjete i olakšati život barem malo "svojim" sugradjanima

DU
Deleted user
13:19 04.07.2019.

Nedostaje merenje razmaka izmedju vozila u zavisnost od brzine kretanja. Vazno za sigurnost u prometu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije