Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put za vjeru

Stigao u Mariju Bistricu nakon što je već propješačio čak 22.600 km!

olivier
Sabina Pušec/VLM
31.08.2011.
u 11:45

Olivier Pieczonka na put je krenuo u srpnju 2009. nakon što je dobio otkaz, izgubio novac i djevojku. Do 2012. proći će 30.000 km

Mariju Bistricu posjećuju brojni romari, a ovih dana u svetište put je nanio hodočasnika koji iza sebe ima propješačenih 22.600 kilometara. Francuz Olivier Pieczonka na svoje je veliko putovanje krenuo u srpnju 2009. godine, nakon što je dobio otkaz na poslu, izgubio novac i djevojku. Četrdesetdvogodišnji Olivier izračunao je da bi mu, da propješači Europu, trebalo oko tri godine.

Za Bistricu prije nije čuo

Nakon što je izgubio sve materijalno, priča, shvatio je da sad ima vremena i da je to najvrednije što posjeduje, da vrijednost nije u novcu, a znakovitim smatra što je na put krenuo 11. srpnja, što je dan sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Za Mariju Bistricu Olivier prije nije čuo, kada je došao u Zagreb, potražio je na internetu svetišta i put ga je nanio ovamo, gdje će se zadržati nekoliko dana, a zahvaljuje marijabistričkom svetištu i Turističkoj zajednici koji će mu pružiti smještaj. Olivier je na putu već dvije godine i mjesec dana, a prošao je 29 europskih zemalja.

Vodi ga providnost

U tri godine proći će 30 tisuća kilometara pješice, dok se ne vrati ponovno u Francusku. Kaže da je na svom putu prošao mnoga svetišta, posjetio Vatikan, dobivao poslovne ponude, naučio engleski, talijanski, njemački, pomalo i španjolski jezik. Upoznao je brojne države, ljude i različite kulture, a sa svojih putovanja ima lijepe uspomene.

– Vodi me providnost, ništa nije planirano, Bog odlučuje o mojoj sudbini. Ako smo otvorena uma, sve je moguće, moj put je prekrasan – kaže Olivier. Mnogo stvari se jednostavno poklopilo u njegovom putu, a neugodnih događaja nije bilo mnogo, jer su ljudi uglavnom velikodušni i dobronamjerni. Dnevno prođe u prosjeku 30-ak kilometara. Najmanja razdaljina koju je propješačio u jednom danu je 13, a najveća 85 kilometara, a do sada je „potrošio“ sedam pari cipela. Putovanje će završiti 2012. godine povratkom u Francusku.

Komentara 9

Avatar dovidovic
dovidovic
13:37 31.08.2011.

Bolje na put pješice nego pasti u depresiju... simpa

SI
sinaj
15:00 31.08.2011.

Svaka čast! Toliko nas se bombardira lošim vjestima da optimiste danas treba tražiti povećalom, a one koji se još uvijek imaju hrabrosti osloniti na Providnost mikroskopom, iliti po hrvatski sitnozorom;)

KA
Karla
13:48 31.08.2011.

Bravo! Pomalo mu zavidim na toj slobodi ali mnogi od nas vezani su obiteljima i djecom pa se ne mogu prepustiti takvom životu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije