Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži kaznu

Stier EU: Raskinite sve sporazume sa Švicarskom

Davor Ivo Stier
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
20.02.2014.
u 07:19

U svim sporazumima EU i Švicarske postoji klauzula, tzv. giljotina, po kojoj pada cijeli paket ako padne jedan od sporazuma, kaže Stier

Hoće li Vijeće Europske unije aktivirati sigurnosnu klauzulu, tzv. giljotinu, i raskinuti sve sporazume Švicarske i EU ako Švicarska ne potpiše protokol kojim bi se sporazum o slobodi kretanja proširio i na Hrvatsku? To je pitanje predsjedniku Europskog vijeća Hermanu van Rompuyu uputio jučer europarlamentarac Davor Ivo Stier (HDZ), koji je zadovoljan time što je Europska komisija suspendirala pregovore o uključenju Švicarske u dva nova istraživačka i obrazovna programa EU, ali očito smatra da bi i Vijeće moglo kazniti Švicarsku ukidanjem povlaštenog pristupa tržištu EU.

– U svim sporazumima između EU i Švicarske postoji sigurnosna klauzula, nazvana “giljotinom”, koja predviđa da padne cijeli paket ako padne jedan od sporazuma – objašnjava Stier koji će na odgovor Hermana van Rompuya morati pričekati nekoliko tjedana. No i prije no što taj odgovor dođe iz izjave njemačke kancelarke Angele Merkel može se zaključiti da Njemačka kao najmoćnija članica Vijeća nije sklona brzanju Europske unije u kažnjavanju Švicarske nakon ishoda referenduma o ukidanju slobode kretanja europskih radnika i uvođenju godišnjih kvota.

"Iz EK poručili da ne namjeravaju popustiti Švicarskoj"

– Ne možemo zbog toga što jedna strana učini nešto u određenom području mi na drugoj strani reći da ništa nećemo raditi s njima na drugim područjima – rekla je kancelarka Merkel nakon susreta sa švicarskim predsjednikom Didierom Burkhalterom. Europska komisija je prije, podsjetimo, zbog diskriminacije Hrvata odlučila kazniti Švicarsku suspenzijom pregovora o sudjelovanju u novim europskim programima Obzor 2020. i Erasmus Plus. Bez obzira na kancelarkine izjave, iz EK su jučer poručili da ne namjeravaju popustiti Švicarskoj.

– Od Švicarske očekujemo da potpiše protokol koji proširuje slobodu kretanja na hrvatske državljane. To je vijest koju moramo primiti ako želimo napredovati u drugim pitanjima koja su povezana. Dosad tu vijest nismo primili – rekao je glasnogovornik EK Alejandro Muñoz.

Davor Stier kaže da je Komisija odradila svoj dio posla, a sad je red na državama članicama: – Zato tražim od Vijeća, dakle od država članica EU, da budu principijelne.

>>'Švicarska više neće imati pravo na povlašten pristup hrvatskom i EU tržištu'

>>Merkel žali što Švicarci žele ograničiti Hrvate

Komentara 10

BA
banini
08:14 20.02.2014.

Svašta sam mislio o ovom Stieru, ali da je naivčina, nisam.

DU
Deleted user
08:26 20.02.2014.

Stieru mislio sam da zastupaš interese naroda ali i ti si postao birokrat neoliberalnog kapitalizma koji uništava EU

NV
novo vriijeme
08:03 20.02.2014.

Treba razmisliti koliko štete ima HR ako se raskinu svi ugovori. Nije za zamjeriti Švicarcima, imaju svoje razloge i to je njihova zemlja i imaju pravo odlučiti da li im preveliki broj stranaca ruši identitet i kulturu življenja koju susu stolječima gradili i da li oni trebaju te strance. Vidjet ćeš Stier kada se u Hrvatsku usele razni imigranti kao radna snaga da li će nam se baš sve sviđati što donose sa sobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije