Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak

Stier danas u Moskvi, pričat će se i o Agrokoru

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
23.05.2017.
u 07:00

Sastat će se i s “ministrom vanjskih poslova Ruske Crkve”, kao nastavak suradnje u zaštiti vjerskih manjina, posebice kršćana

Nakon godina gotovo paralize političkih odnosa Rusije i Hrvatske danas se u Moskvi sastaju hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Susret je radni, a neposredni povod je 25. godišnjica uspostava diplomatskih odnosa između dviju država.

Teme razgovora, doznaje se, bit će stanje u jugoistočnoj Europi, kako unaprijediti bilateralnu suradnju, ekonomsku i kulturnu, ali i dogovor o hodogramu posjeta na visokoj razini. Kako se doznaje, Agrokor nije povod sastanku, no očekuje se da će se ministri dotaknuti i te teme, kao i pitanja rafinerije u Bosanskom Brodu i zagađenja koje se prelijeva na Slavonski Brod.


Uoči odlaska ministra Stiera u Moskvu, jučer je premijer Andrej Plenković na obilježavanju 25. godišnjice članstva Hrvatske u UN-u ponovno apostrofirao pomoć hrvatske Ukrajini u prijenosu iskustva u mirnoj reintegraciji dijelova država pod kontrolom stranih snaga, konkretno ruskih u ukrajinskom slučaju. Rusija nije blagonaklono gledala na takve inicijative i izjave, no hrvatski dužnosnici ponavljaju kako razgovor, suradnja i kanal komunikacije moraju biti otvoreni, ali da je vrlo jasno da Hrvatska nastupa s pozicije članice Europske unije i NATO-a te da ruska strana to prihvaća.

Rusija je tradicionalno prisutna i važan je čimbenik na jugoistoku Europe, ponovio je više puta ministar Stier, te će teme sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe staviti u sam fokus bilateralnih razgovora. 
Tijekom boravka u Moskvi, gdje se već na dužnosti nalazi novi hrvatski veleposlanik Tonči Staničić, ministar Stier sastat će se i s mitropolitom volokolamskim Ilarionom, predsjednikom Odjela za vanjske crkvene veze Moskovskog patrijarhata, “ministrom vanjskih poslova Ruske pravoslavne crkve”. Taj se sastanak nastavlja na novu platformu suradnje dviju država, a to je zaštita vjerskih manjina, posebice kršćana koji su u svijetu podvrgnuti progonima iz ratnih područja. Stoga su dvije države u Ženevi na marginama 34. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a održale skup “Međusobno poštivanje i mirna koegzistencija kao uvjet međureligijskoj mira i stabilnosti”. Obljetnica uspostave diplomatskih odnosa obilježit će se i koncertom Olivera Dragojevića u moskovskoj koncertnoj dvorani “Izvjestija”.

Komentara 3

GE
genex
07:31 23.05.2017.

skinuti gaće i praviti se da se uživa.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
08:13 23.05.2017.

Stier nije trebao otputovati u Moskvu da bi s Rusima pričao o Agrokoru, mogao je ostati u Zagrebu i pričati s Petrovom.

CI
cinbenik
09:22 23.05.2017.

pa radi Agrokora domoljub i jeste tamo,a nekakvih odnoza zapustenih,koje i jeste iniciralo lazno domoljublje HDZea

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije