Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki bijeg

Štićenici Odgojnog zavoda utekli iz zatvora i divljali Siskom

'20.04.2011., Zagreb - Obiljezavanje osamnaeste godisnjice Odgojnog zavoda Turopolje. Derutnom odgojnom centru Rotary Club Zagreb poklonio je montazni objekt za informaticku igraonicu. Dnevni boravak
'Goran Jakus/PIXSELL'
04.01.2012.
u 11:00

Dvojica mladića pretukla su pravosudne policajce i oslobodila trojicu kolega

Tko zna koliko su dugo petorica mladića smišljala kako će pobjeći iz Odgojnog zavoda u Sisku, no taj su svoj plan pokušali realizirati u noći na petak. Bilo je oko 23 sata kada su dvojica štićenika s Odjela pojačane skrbi metalnim šipkama nasrnula na dvojicu pravosudnih policajaca koji su došli u kontrolu sobe. U naguravanju sa stražarima uspjeli su se domoći ključa i pustiti trojicu svojih kompanjona iz sobe. Zajedno su zatim izbili vrata u sanitarnom čvoru i kroz kotlovnicu pobjegli u noć.

Policajci pobjegli s odjela

Da to učine trebalo im je tek nekoliko trenutaka. Sisačka policija odmah je obaviještena o bijegu trojice maloljetnika (najstariji od njih ima 17 i pol godina i fizički je najjači od svih) te mladića starih 19 i 20 godina. Kad su ih uhitili utvrđeno je da su dečki na kratkotrajnoj slobodi bili poprilično aktivni. Epilog njihova divljanja sisačkim ulicama su četiri provalne krađe i razbojništvo. Ipak, nitko od mladića nije zadržan u pritvoru. Dvojica najmlađih (petnaest i pol i šesnaest godina) vraćena su na Odjel s kojeg su pobjegli.

Svima je izrečena disciplinska mjera, pa su trojica starijih - nasilnik na pragu punoljetnosti i dvojica punoljetnih - premješteni iz Siska na drugu lokaciju.

– Okolnosti događaja još se utvrđuju i traje nadzor u Sisku – poručuju iz Uprave za zatvorski sustav, najavivši da će se više o bijegu štićenika znati danas, kada će biti ponuđeni i odgovori na pitanja jesu li za bijeg krivi i pravosudni policajci (u što zapravo nitko ne vjeruje), odakle nasilnicima metalne šipke...

No, moglo bi se nakon ovog slučaja potegnuti i pitanje koliko je zapravo odgojna mjera (izriču je sudovi i može trajati od šest mjeseci do tri godine) u nekim slučajevima pravilna odluka, odnosno nisu li neki maloljetnici svojim kriminalnim (ne)djelima zaslužili kaznu maloljetničkog zatvora. Po informacijama o događaju u Sisku do kojih je Večernjak uspio doći, pravosudni policajci na koje su mladići nasrnuli šipkama uspjeli su pobjeći iz zatvorenog odjela i zaključati metalna vrata za sobom.

Dok su se oni spašavali od pobjesnjelih nasilnika, dvojac sa šipkama iz ćelije je oslobodio trojicu prijatelja. U sobama su uništili dio inventara, kroz zahod provalili u kotlovnicu, razbili armirani prozor i pobjegli u noć. Odmah nakon dojave pokrenuta je potraga.

Htjeli ukrasti i automobil

Na gradske ulice izišli su svi policijski službenici Policijske postaje Sisak koji se u tom trenutku nisu bavili kakvim drugim poslom. Prvi bjegunac pao je u dva sata i 16 minuta, peti u tri sata i 50 minuta. Caprag, dio grada u kojem se nalazi Odjel, do tada je bio poharan. Dečki su najprije provalili u Sportsku dvoranu Brezovica i ukrali novac iz aparata za napitke. Zatim im je na meti bila i obližnja Narodna knjižnica i čitaonica. I u nju su provalili i iz ureda ukrali digitalni fotoaparat. Svratili su i do prostorija Nogometnog kluba Metalac i pokušali provaliti, ali ovaj put bez uspjeha.

Na putu im se na početku Strossmayerove ulice našao i 21-godišnji Siščanin. Tražili su ga da im da novac i cigarete, a kad ih je mladić odbio, napali su ga, srušili na pod, udarali i oteli mu mobitel. Zadnji im je pokušaj bila krađa automobila iz Ulice Miroslava Kraljevića. Ondje su provalili u automobil, odvalili bravu, ali ga na kraju nisu mogli pokrenuti i pobjeći iz Siska. Cijeli petak, 30. prosinca, protekao je u kriminalističkoj obradi i očevidima, a maloljetnici su zaradili niz kaznenih prijava. Ali ne i pritvor.

Dvojica pobjegla u ožujku

Sad, jesu li nadležni utvrdili da osnova za pritvor nije bilo ili baš nije bilo volje baviti se uoči dočeka Nove godine nasilnicima iz Odgojnog zavoda, ponajbolje znaju oni koji su odluke donosili. Uhićeni su mladići u Odgojnom zavodu završili po odlukama sudova, zbog brojnih krađa i razbojništava koje su počinili kao maloljetnici. Jedan iz petorke bjegunaca navodno je ovisnik o drogama. Na stranicama crnih kronika sisački Odjel pojačane skrbi bio je i prošlog ožujka, kada su dvojica mladića starih 19 i 21 godinu pobjegla izbivši rešetke u svojoj ćeliji.

Da bi prikrili buku koju je stvaralo izguravanje rešetki, dečki su koristili jastuke. Za ovom dvojicom bila je raspisana tjeralica. Doznajemo da ni jedan od njih nije sudjelovao u posljednjem bijegu iz Odgojnog zavoda.

>>Pogledajte tijek "akcije" štićenika Odgojnog zavoda

Komentara 27

LE
lebar
11:23 04.01.2012.

kod nas nista ne stima..,masa ljudi prima placu,a nista ne rade i ne odgovaraju za svoje promasaje koji obicno zavrsavaju sa posljedicama za nevine,slucajne prolaznike

MA
mapavlek
11:36 04.01.2012.

Volio bih da se oglasi pravobraniteljica za djecu, kao i suci za mladež. Hajde novinari tražite njihove komentare. Neka nas netko zaštiti od dječice, sudaca i pravobraniteljica.

MA
malisani
11:14 04.01.2012.

Utekli, je li? Utekli su Danijel i Marina lektoru ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije