Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagodio se s tužiteljima

Štetić je osuđen na tri godine zatvora jer je smislio i uhodao prevarantski lanac

Radovan Štetić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
18.04.2014.
u 07:30

U procesu mu se sudilo zbog iznude 2,4 milijuna kuna od dr. Borisa Ljahnickog

– Nisam počinio to za što me teretite – kratko i jasno je u lipnju 2013. istražiteljima poručio Radovan Štetić (55) nakon što je uhićen zbog sumnje da je ustrojio zločinačku grupu koja se bavila kreditnim prevarama. Dio te grupe bio je i Saša Burušić, sin načelnika PU zagrebačke Gorana Burušića, koji je u svojoj obrani upravo Štetića označio kao alfu i omegu prevarantskog lanca. Odnosno osobu koja je prikriveno upravljala poduzećima koja su se koristila u lancu prijevara.

Promijenio ploču

Iako je u lipnju 2013. Štetić tvrdio da s cijelom pričom nema ništa, nakon nekoliko mjeseci iza rešetaka Remetinca promijenio je ploču. I priznao sve za što su ga istražitelji teretili odlučivši se nagoditi s tužiteljstvom u zamjenu za manju kaznu. Nagodbu s tužiteljstvom, prema kojoj je osuđen na tri godine zatvora te mu se oduzimaju i stotine tisuća na prijevarama zarađenih kuna, Štetić je sklopio u studenom lani, otprilike u isto vrijeme kada je Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođen optužbi za iznudu, u postupku zaostalom iz optužnice tzv. zločinačkoj organizaciji. Jer Štetić je bio među onima koji su uhićeni u studenom 1999. da bi koju godine poslije završili na optuženičkoj klupi kao tzv. zločinačka organizacija, kojoj se na teret stavljalo sve i sva – od mafijaških ubojstava preko trgovine drogom do iznuda.

U toj, u to vrijeme medijski vrlo eksponiranoj priči, koja je na koncu, ovisno kako tko gleda, doživjela pravosudni krah (od svih optužbi opstale su samo one za drogu, za što su izrečene i pravomoćne presude, nap. a.), Štetić je bio samo mali kotačić koji se teretio da je s još trojicom tadašnjih suokrivljenika 1997. i 1998. iznuđivao dr. Borisa Ljahnickog. Na teret im se stavljalo da su prijetnjama od Ljahnickog iznudili 2,4 milijuna kuna. Štetić i njegovi tadašnji suoptuženici nijekali su da su počinili to za što se terete te su na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji bili oslobođeni optužbi. Vrhovni sud tu je presudu ukinuo naloživši ponovljeno suđenje, koje je u studenom lani završilo identičnim ishodom – oslobađajućom presudom za sve uključene u tu priču.

Nestao bez traga

Ta presuda još nije pravomoćna, a Štetić, inače diplomirani ekonomist po struci, našao se u novim pravosudnim problemima. No za razliku od Klemma, koji je noć proveo na policiji, Štetiću se zasad izgubio svaki trag.

Komentara 4

LO
lojtra1
09:21 18.04.2014.

Klemma se tereti za tobožnje i navodno "kazneno" djelo u njegovoj tvrtci. Kako je moguće da novinar tako naprasno na kraju članka dovede u vezu ta dva čovjeka koji osim vjerojatnog poslovnog kontakta nemaju ama baš nikakve veze? E, too je moguće tako da kad jugo-komunistička kuhinja kuha - ne bira sastojke računajući da će narod sve to pojesti kao u stara dobra vremena diktature i golog otoka!

KA
kafka
10:44 18.04.2014.

Štetić. Kada su mu preci i u kojim okolnostima dobili to prezime?

KA
kafka
10:42 18.04.2014.

Diplomirani ekonomist? Hahahaha! Imamo lopove s pedigrejem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije