Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST NA CESTAMA

Zbog naleta divljači šteta veća od milijun kuna godišnje

Ceste
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
21.01.2014.
u 10:20

Prije 2011. štetu su uglavnom namirivala lovačka društva, zbog čega je nekima prijetio i bankrot, kaže Mladen Lacković iz Lovačkog saveza Međimurske županije

Na međimurskim prometnicama godišnje se dogodi dvjestotinjak naleta vozila na divljač koja pretrčava cestu! Uz stradavanje životinja, bilježi se i ogromna materijalna šteta. Lovačka društva procjenjuju da ostaju bez divljači vrijedne 200.000 kuna, a šteta na automobilima prelazi milijun kuna.

Prometne nesreće zbog divljači zaredale su proteklih mjeseci. Posljednja, na dionici državne ceste između Čakovca i Štefanca, u kojoj je ozlijeđeno šest osoba, bila je i najteža dosad. Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije, kaže da je broj naleta na divljač sigurno i veći od službenih podataka, samo što dio vozača nesreće ne prijavljuje jer su i sami svjesni da su vozili prebrzo ili su bili pod utjecajem alkohola. Od izmjena Zakona o cestama 2011. godine vozač je odgovoran za nastalu štetu ako nije prilagodio brzinu uvjetima na cesti, a prijeti mu i prekršajna prijava ako je prekršio prometne propise. Ako je vozio po propisima, za štetu odgovara tvrtka koja gospodari prometnicom, u slučaju da nisu postavljeni prometni znakovi o divljači na cesti.

Prije 2011. štetu su uglavnom namirivala lovačka društva, zbog čega je nekima zaprijetio i bankrot. Sad lovci, pojašnjava Lacković, odgovoraju ako se nesreća dogodila tijekom organiziranog lova, pa je divljač u bijegu pred lovcima istrčala na cestu. No, u praksi ima još dosta problema oko utvrđivanja odgovornosti i odštete. Jedno od rješenja je i obvezno osiguranje divljači i vozila, no, to treba propisati zakonodavac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije