Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb av show

Stereo je ponovo hit, a bit će izloženi i zvučnici vrijedni gotovo milijun kuna

zg av
Foto: ZG AV
1/3
03.04.2019.
u 06:00

Mnogi i ne znaju da postoje i pojačala za slušalice, a taj 'Vic' ljubitelje zvuka košta i 32 tisuće kuna

Po 24. put održat će se Zagreb AV Show ovaj vikend u zagrebačkom Hotelu Sheraton, u organizaciji časopisa Hi-Fi Media. I ovaj put posjetitelji će moći uživati u zvuku uređaja koje proizvode neki od najrenomiranijih svjetskih proizvođača. Jasno, kod svih se vodi računa i o dizajnu pa su zvučnici, gramofoni, pojačala i ostali audiohardver funkcionalan i poželjan dio svakog interijera.

Grafen u zvučnicima

Naglasak je, naravno, na kvaliteti zvuka koja malo pada u drugi plan pod navalom džepnih uređaja za slušanje – pametnih telefona koji danas imaju veliki memorijski kapacitet, a poneki i vrlo solidnu kvalitetu reprodukcije. Sve je to ipak ništa u usporedbi s ovim draguljima Hi-Fi-ja pa i lajtmotiv showa glasi – stereo se vraća!

– Kultura slušanja glazbe vraća se na velika vrata, dostupna je praktički na sve moguće načine jer sve više i više ljudi traži pristojan kućni Hi-Fi sustav – kaže organizator Zagreb AV Showa Andrija Ćurković.

– Tu je sve: od povezivih bežičnih slušalica kojima glazbu možete na kvalitetan način slušati u svakoj sobi, preko vrhunskih slušalica za odvajanje od okoline i potpuno uživanje u glazbi pa do ultimativnih high-end stereosustava za impresivnu reprodukciju omiljenih glazbenih djela. Stereo je ponovo hit! – kaže Ćurković.

U atraktivnom društvu svakako se prvi izdvajaju zvučnici Magico M3 koji stoje (u paru) 110.000 eura. Ovi dragulji zvuka predstavljeni su audiofilima tek prije tri tjedna u Ljubljani, a ovo je vicepremijera, tj. hrvatska premijera. Linija M prvi je put predstavljena 2014., novi M3 razvijani su tri godine, a na njima su, kako proizvođač navodi, primijenjene nove metode i materijali poput ugljikovih vlakana za panele, grafena za membrane, dok je visokotonac u kojem je berilij prekriven dijamantnim premazom. Grafen u izradi zvučnika još nitko nije koristio, a radi se o materijalu koji je stotinu puta čvršći od najčvršćeg čelika. Od grafena napravljeni konusi su 20% lakši i 30% krući od bilo kojeg materijala koji se koristio do sada.

Najbolji model iz Fact serije zvučnika – Fenestria – britanski proizvođač PMC prvi je put predstavio na prošlogodišnjem high-end sajmu u Münchenu. I ovi su zvučnici vrhunac primjene novih materijala, inovativne tehnike u aerodinamici, a proizvođač ističe kako je riječ o zvučnicima koji originalnom zvuku kroz njih reproduciranom ne dodaju baš ništa. To su vrlo neutralni zvučnici, cijena para je 399.970 kuna, a u Zagrebu će imati premijeru za hrvatsko i slovensko tržište.

Organizator ističe i talijansku tvrtku Sonus faber koja pri dizajniranju svojih zvučnika uvijek naglašavala utjecaj talijanskih majstora izrade violina i njihovu vještinu oblikovanja materijala za postizanje vrhunskog zvuka. Oni predstavljaju dva modela. Prvi su Serafino zvučnici, 147.900 kn za par, čije se mogućnosti mogu prikazati u kombinaciji s McIntosh Laboratory Inc. pojačalom, dCS Ltd digitalnim izvorom zvuka i Kuzma Stabi R analognim gramofonom. Drugi su “bookshelf” zvučnici Olympica koji stoje 37.900 kn za par, koji su namijenjeni reprodukciji glazbe u manjim prostorijama.

Prve slušalice od drva

Još od svojeg osnutka 1949. godine američka tvrtka McIntosh Laboratory Inc. gradi reputaciju vrhunskog proizvođača audiouređaja, a njihovo prepoznatljivo plavo osvjetljenje pokazatelja isporučene snage postalo je njihov zaštitni znak. Ove godine McIntosh obilježava svoj 70. jubilej povodom čega će predstaviti veliki broj novih proizvoda. Jedan od noviteta sada i u ponudi na našem tržištu, pojačalo snage MC1.25KW koje stoji 236.000 kn. U monoizvedbi daje 1200 W po kanalu na 8 oma. Mnoge će zanimati i nove Boseove slušalice Bose QuietComofort 35 II koje koriste Bluetooth tehnologiju za povezivanje kao i naprednu tehnologiju za redukciju buke. Stoje 2999 kuna.

No među slušalicama pravi će hit biti Grado RS1, proizvod američke obiteljske tvrtke Grado Labs smještene u Brooklynu. Poznati su po izradi uređaja od drva pa su tako i Grado RS1 prve takve slušalice. Još bolje, nastale su 1994. godine i nisu se mijenjale, a tradicija i kvaliteta koštaju – 6490 kuna.

Vjerojatno mnogi ne znaju, ali i za slušalice postoje pojačala. Tako će se na Zagreb Audio Showu moći isprobati ručno izrađeni Pathos InPol Ear iz Italije. Riječ je o moćnom i kompaktnom uređaju s visokom kvalitetom izrade, dostupnom u različitim bojama, dok se znameniti talijanski dizajn podrazumijeva. A ta kvaliteta i dizajn se plaćaju pa ovo pojačalo za slušalice stoji 32.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:34 03.04.2019.

prvo proučiti pojam stereo zvuka. a onda paralelu na gramofone. a tko još doma ima lp, taj je bogat. diskos, jugoton, pgp rtb, sa omotima, uživanje u starim zvucima mladosti naših očeva i djedova, i pričama kolko su im ploča žene razbile....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije