Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG

Stenogrami potvrđuju ratnu ulogu Srbije u BiH

12.06.2009.
u 23:02

Nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga i institucija optužilo je Haaški sud da je postigao sporazum s bivšom državnom zajednicom Srbije i Crne Gore o zaštiti dokumenata kojima se dokazuje jugoslavenska agresija na BiH i umiješanost vlasti u Beogradu u najteže ratne zločine.

Umiješanost Srbije
Pozivajući se na dva dokumenta Haaškog suda, objavljena na internetu, a na temelju kojih je pokrenut proces protiv bivše glasnogovornice tužiteljstva u Haagu Florence Hartmann, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava dr. Smail Čekić kaže kako je jasno da postoje dokazi o dubokoj involviranosti Srbije u rat u BiH.

U pitanju su dokumenti iz rujna 2005. i travnja 2006. godine koje su potpisali suci Teodor Meron i Fausto Pocar, a kojima se jamči zaštita, odnosno skrivanje dijela dokumentacije koju je Haaškom sudu dostavila vlada u Beogradu. Ovim sporazumom ICTY je, kako tvrde Čekić i bošnjačke stradalničke udruge, sakrio jedan broj vrlo važnih zapisnika i stenograma sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane SR Jugoslavije održanih za vrijeme rata u BiH.

Izjave Miloševića
U njima se, između ostalog, nalaze izjave Slobodana Miloševića koje nedvojbeno pokazuju da je jugoslavenski, odnosno srbijanski državni vrh vodio vojne operacije u BiH. -Neshvatljivo je da je Haaški sud odobrio zaštitne mjere SCG zbog, kako je navedeno, zaštite njihovih nacionalnih interesa u vezi s procesom koji je BiH vodila protiv SCG-a pred Međunarodnim sudom pravde.

Da su ovi dokumenti bili dostupni Međunarodnom sudu pravde odluka po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid sigurno bi bila drugačija, tvrdi Čekić. Ukoliko se potvrdi autentičnost dokumenata, što je već zatraženo od ICTY-a, mogla bi biti pokrenuta procedura za obnovu postupka po tužbi za agresiju i genocid protiv Srbije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije