Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

STEM program i u vrtićima? Obavezno!

Dječji vrtić Dobro Drvo
Foto: Igor Majcen
1/5
19.03.2021.
u 09:13

Zahvaljujući boomu hrvatskih IT kompanija i oni najnevjerniji postali su sigurni kako je STEM budućnost našeg društva. Osnovno, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje, pa i naša svakodnevica, prilagođavaju se postulatima STEM revolucije koja je i u Hrvatskoj posljednjih godina uzela maha. Postavlja se pitanje treba li STEM uvesti i u vrtiće, a odgovor je vrlo jasan – apsolutno da.

Uvođenje STEM odgojno-obrazovnih programa u vrtiće omogućava djeci usvajanje vještina potrebnih za razvoj kritičkog promišljanja i samostalno donošenje zaključaka o činjenicama koje nas okružuju. Izuzev navedenog, djeca usvajaju tehnike i znanja potrebna za samostalno istraživanje i ohrabruju se za postupak eksperimentiranja i učenja na osnovi pokušaja i pogrešaka. STEM program u dječjem vrtiću Dobro Drvo, omogućio je polaznicima pristup eksperimentima primjerenima dobi zahvaljujući kojima oni razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, motoriku i druge vještine. 

Upravo s ciljem što boljeg razvoja dječjih kognitivnih sposobnosti, dječji vrtić Dobro drvo razvio je i svojevrsnu dopunu postojećeg STEM programa: novu mrežnu aplikaciju pomoću koje roditelji i djeca mogu učiti zajedno, iz udobnosti svojih domova. Učilica Dobro drvo funkcionira na principu aktivnog uključivanja roditelja u proces razvoja njihove djece te polaznicima vrtića omogućuje usvajanje novih, dodatnih informacija, a roditeljima praćenje njihovog napretka. Izgrađena na bogatom iskustvu odgajatelja dječjeg vrtića Dobro drvo, Učilica ima tri glavna cilja: djeci pružiti mogućnost rješavanja interaktivnih zadataka i materijala, roditeljima dati uvid u njihov razvoj, a odgajateljima omogućiti rad na daljnjoj izgradnji djetetovih kognitivnih sposobnosti, dodavanjem novih materijala u aplikaciju - za učenje kroz igru.

Uči se na dnevnoj bazi, a djeca i roditelji zajedno mogu odabrati o kojem području žele saznati više te zadatke iz odabranog područja rješavati onoliko puta koliko žele. Budući da mrežna aplikacija generira izvješća nakon svakog rješavanja zadataka, i roditelji i odgajatelji mogu ih u svakom trenutku dobiti na uvid te tako provjeriti treba li s djetetom dodatno raditi na određenoj temi ili ne.  Aplikacija na taj način dodatno priprema djecu za školu i potiče njihovu znatiželju, zbližava ih s roditeljima i odgajateljima te im omogućava da što lakše usvoje vještine potrebne za razvoj kritičkog promišljanja i samostalno donošenje zaključaka o činjenicama koje ih okružuju.

Uz navedeni program, zahvaljujući potpori Europskog socijalnog fonda, u dječjem vrtiću Dobro drvo postoje i dodatni odgojno-obrazovni programi: dramski i logopedski u koje se mogu uključiti i djeca iz socijalno i materijalno ugroženih skupina kako bi im se osigurala pravovremena integracija i pomoglo savladavanje poteškoća. Sva tri programa kombinacija su odgojno-obrazovnih i pedagoških pristupa kojima se stvara poticajno okruženje i zadovoljavaju različiti aspekti dječjeg razvoja te individualne potrebe i interesi svakog djeteta.

STEM, dramski i logopedski program izvode se u okviru projekta odobrenog u sklopu poziva Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a kojim se dodatno doprinosi usklađivanju poslovnog i obiteljskog života roditelja s djecom uključenom u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije