Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2019. u 13:02

Osim državničkih razgovora, Steinmeier je, ne bez simbolike, posjetio zajedničku Francusko-njemačku školu, ali i Rimčev pogon u Svetoj Nedelji, te se prošetao središtem Splita

Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik, socijaldemokrat i nekadašnji šef njemačke diplomacije u tamošnjoj velikoj koaliciji ljevice i desnice koju već godinama predvodi Angela Merkel, prošlog je tjedna službeno posjetio Hrvatsku. Osim Zagreba, bio je i u Splitu i obećao svoj dolazak, ali u turističkoj ulozi i privatnoj režiji.

Osim državničkih razgovora, Steinmeier je, ne bez simbolike, posjetio zajedničku Francusko-njemačku školu, ali i Rimčev pogon u Svetoj Nedelji, te se prošetao središtem Splita (koji nasreću ima gradonačelnika povjesničara umjetnosti) i bio u splitskoj udruzi MoSt koja se brine o beskućnicima. U njemačkom preciznom predsjedničkom protokolu zapisan je i zagrebački razgovor s predstavnicima hrvatskog civilnog društva o kojem hrvatski mediji nisu izvijestili.

Foto: DPA/Pixsell

U Galeriji Meštrović Steinmeier se susreo (a onda i ručao) i s kulturnim djelatnicima Grada Splita te tako pokazao da se predsjednik jedne zemlje mora zanimati i za kulturu, a ne samo za gospodarska ili geopolitička pitanja.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je Steinmeier u delegaciju uvrstio i četvero zanimljivih osoba hrvatskog porijekla koje uspješno djeluju u Njemačkoj. Među njima se s punim pravom naša Alida Bremer, književnica i plodna i nagrađivana prevoditeljica koja je, između ostaloga, organizirala nastup Hrvatske kao zemlje gosta na sajmu knjiga u Leipzigu koji je od hrvatske nezavisnosti pa sve do danas, bez obzira ne neke kritike i drukčija mišljenja, ostao zapamćen kao najsuvisliji hrvatski kulturni iskorak na međunarodnu scenu.

Svoju kompetenciju i dobronamjernost Alida Bremer pokazala je i u projektu Traduki (u kojem više ne djeluje), ali i u mnogim drugim prilikama i šteta je da je hrvatska kulturna diplomacija i hrvatska kulturna politika premalo i samo sporadično primjećuje.

U Steinmeierovoj pratnji je uz Alidu Bremer bio i markantan i vrlo zaposlen filmski i televizijski glumac Stipe Erceg rodom iz vrgoračkog kraja koji je u Njemačkoj iznimno popularan jer je ostvario impresivnu karijeru s pedesetak uloga.

Veliki rukometni fan Steinmeier u svojoj delegaciji našao je mjesta i za dvadesetdvogodišnjeg perspektivnog njemačkog rukometaša hrvatskog porijekla Tima Sutona koji je bio proglašen najboljim mladim rukometašem u Njemačkoj, a otvorena su mu vrata i njemačke rukometne reprezentacije.

Svojevrsni hrvatski kvartet u službi njemačko-hrvatske diplomacije zaključuje novinar i književnik Nicola Ljubić rođen u Zagrebu kojem je Durieux objavio knjigu “Zavičajni roman ili kako je moj otac postao Nijemac”. Ljubić je autor koji gostuje i na Plavoj sofi frankfurtskog sajma, a nagrađeni roman “Bonaca je tuga” objavljen mu je u Sarajevu, ali ne i u Zagrebu.

Steinmeier je očito pomno birao njemačke Hrvate i njihovim izborom poslao poruku i Hrvatskoj i Njemačkoj. Treba učiti (i) od Nijemaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije