Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavni pregovarač

Stefanović: Srbija nije i nikada neće proznati neovisno Kosovo

robert cooper, borislav stefanović, kosovo
AFP/PIXSELL
25.02.2012.
u 12:00

Dogovor je potpuno u skladu s ustavom i nacionalnim interesima Srbije, smatra Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas kako dogovorom u Bruxellesu Srbija nije priznala Kosovo, niti će to ikada učiniti i istaknuo da je dogovor potpuno u skladu s ustavom i nacionalnim interesima Srbije, javlja agencija Beta.

- U potpunosti su očuvani suverenitet i ustav Srbije. Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN dobila je još jednu međunarodnu potvrdu i ojačana je na međunarodnoj sceni - rekao je Stefanović na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu. Pojasnio je da će Priština u međunarodnim inicijativama biti zastupljena "bez prejudiciranja elemenata državnosti kojih neće biti ni u simboličkom ni u suštinskom smislu".

- Oni će biti predstavljeni kao Kosovo s fusnotom - rekao je sasvim nediplomatski Stefanović. On sumnja u stav Prištine i Washingtona kako će dogovor u Bruxellesu dovesti do novih priznanja Kosova.

- Mišljenje Međunarodnog suda pravde koje se nalazi u fusnoti potvrdilo je da deklaracija o neovisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, ali nije potvrdilo da su kosovski Albanci imali pravo na odcjepljenje, ili da su to deklaracijom mogli ostvariti. Kosovo nije dobilo potvrdu da je neovisna država, ali je dobilo pravo da skupina ljudi može donijeti nekakav dokument - rekao je Stefanović.

Kosovski specijalci uhitili šest policajaca MUP-a Srbije

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhitili su u Gnjilanu šest Srba iz te općine koji su zaposleni u MUP-u Srbije, a radili su na izdavanju putovnica i vozačkih dozvola u odjeljenju Policijske uprave Gnjilane, koje je od 1999. izmješteno u Vranje, mjestu na jugu Srbije, doznaje agencija Beta, a prenose svi važniji mediji u Srbiji.

Kako agencija Beta doznaje od očevidaca, pripadnici specijalnih snaga kosovske policije, koji su poslani iz Prištine, pretražili su i "potpuno demolirali i kuću načelnika Policijske uprave Gnjilane Dobrivoja Stojanovića u Pasjanu, u kojoj žive njegovi roditelji", ali Beta ne pojašnjava podrobnije zbog čega su uhićena šestorica policajaca Srba. Svjedoci kažu kako su prilikom uhićenja "demolirane kuće i šest radnika MUP-a Srbije iz sela Pasjane, Budriga i Parteš koji su privedeni".

U komentarima ove infromacije na internetskoj stranici B92 može se pročitati kako je mogući razlog uhićenja izdavanje lažnih putovnica za koje se plaća do 5 000 eura, a neki podsjećaju kako je Njemačkoj najviše zahtjeva za azil u siječnju došlo upravo od osoba sa srpskom putovnicom.

Komentara 38

OB
-obrisani-
13:24 25.02.2012.

Barikade i dalje problem? Zamislite ih samo kada uđu u EU..

DR
drug
14:44 25.02.2012.

Bolje rješenje nije moglo biti za Srbe.....imate problem za narednih milion god... Čestitam

OB
-obrisani-
14:47 25.02.2012.

letiće nekome glave za oko....ko dobar dan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije