Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
država podstanar

Štednja u Bruxellesu, rasipništvo u Zagrebu

'bruxelles_hrvatska_zgrada1'
Foto: ''
1/3
20.01.2013.
u 18:45

Vladi je milijun eura godišnje najamnine u središtu sjedišta EU bilo previše, a Jovanovićevo ministarstvo plaća više na Donjim Sveticama

U većini hrvatskih škola sapun i toaletni papir kupuju roditelji jer škole za to nemaju novca, mnoge su škole derutne, padaju im stropovi, urušavaju se krovovi, nemaju sportsku dvoranu, školsku kuhinju... Prihodi nastavnika sve su lošiji, njihova pozicija u društvu sve dramatičnija jer država, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nema novca.

A postoji jeftinije rješenje!

No, to isto Ministarstvo na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem i dalje sjedi u unajmljenoj zgradi na zagrebačkim Sveticama. Zgrada od 9 tisuća četvornih metara unajmljena je za ministra Primorca, a cijena kvadrata bila je 12 eura. Taj je zakup, koji je SDP tada žestoko kritizirao, nedavno istekao, no SDP-ova vlast, odnosno ministar Jovanović u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, ipak ga je odlučio produljiti. Postupak je sklapanja novog ugovora u tijeku, potvrdili su nam iz Ministarstva.

Prema novom ugovoru cijena četvornog metra više nije 12 nego 10 i pol eura pa će Ministarstvo, odnosno država najam te zgrade mjesečno plaćati 94.815 eura ili preciznije, godišnje će ih stajati 1,137.780 eura. A da su željeli, mogli su, prema analizama i dijelom obavljenim razgovorima s HAZU-om proći znatno jeftinije. HAZU je vlasnik prostora na Trgu žrtava fašizma od 8 tisuća četvornih metara, a prije nešto više od godinu dana bili su ga voljni iznajmiti Ministarstvu na trideset godina. Prvih godina cijena najma bila bi 4 eura, a Ministarstvo je u uređivanje zgrade trebalo investirati otprilike 25 milijuna kuna.

– Ministarstvo je taj najam godišnje trebalo plaćati otprilike dva milijuna kuna (oko 265.000 eura), a tražio se i način da HAZU taj prostor ustupi u vlasništvo državi. Naš mandat je istekao prije nego što smo to završili, a nova postava Ministarstva možda uopće ne zna za to – kazao nam je jedan bivši dužnosnik. No, u Ministarstvu kažu da od tog prostora nisu odustali, iako produljenje najma zgrade na Sveticama govori suprotno. Da država nije uvijek rastrošna, pokazao je i primjer kupnje zgrade u Bruxellesu. Tamo je Vladi bilo skupo godišnje za unajmljeni prostor na atraktivnoj lokaciji plaćati milijun eura, a Ministarstvo na ne baš atraktivnim Sveticama plaća više od milijun eura.

 Isplativije kupiti

Država je procijenila da joj je zgradu u Bruxellesu isplativije kupiti, a bilo bi logično da to vrijedi i za Zagreb. Za dva mandata najma zgrade na Sveticama Ministarstvo obrazovanja s pratećim agencijama potrošit će više nego što je stajala kupnja zgrade u atraktivnom dijelu Bruxellesa. A sve to plaćaju oni isti roditelji koji kupuju toaletni papir i sapun za škole.

Komentara 56

LO
lokun
22:34 20.01.2013.

Tko je vlasnik zgrade i tko mjesečno UZIMA STO tisuća evra kako kažu naša braća koja nam sigurno ovak nešto nebi učinili.

PP
Peter Petrovic
22:47 20.01.2013.

politicari vec u europi a narod u velika govna. dole hdz i sdp.

DU
Deleted user
22:22 20.01.2013.

Jadan Jovanović, Primorac iznajmio a on kriv. Bože saćuvaj narod od ovakvih članaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije