Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štednja u Bruxellesu, rasipništvo u Zagrebu

Vladi je milijun eura godišnje najamnine u središtu sjedišta EU bilo previše, a Jovanovićevo ministarstvo plaća više na Donjim Sveticama
20. siječnja 2013. u 18:45 56 komentara 7 prikaza
'bruxelles_hrvatska_zgrada1'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U većini hrvatskih škola sapun i toaletni papir kupuju roditelji jer škole za to nemaju novca, mnoge su škole derutne, padaju im stropovi, urušavaju se krovovi, nemaju sportsku dvoranu, školsku kuhinju... Prihodi nastavnika sve su lošiji, njihova pozicija u društvu sve dramatičnija jer država, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nema novca.

A postoji jeftinije rješenje!

No, to isto Ministarstvo na čelu s ministrom Željkom Jovanovićem i dalje sjedi u unajmljenoj zgradi na zagrebačkim Sveticama. Zgrada od 9 tisuća četvornih metara unajmljena je za ministra Primorca, a cijena kvadrata bila je 12 eura. Taj je zakup, koji je SDP tada žestoko kritizirao, nedavno istekao, no SDP-ova vlast, odnosno ministar Jovanović u suradnji s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, ipak ga je odlučio produljiti. Postupak je sklapanja novog ugovora u tijeku, potvrdili su nam iz Ministarstva.

Prema novom ugovoru cijena četvornog metra više nije 12 nego 10 i pol eura pa će Ministarstvo, odnosno država najam te zgrade mjesečno plaćati 94.815 eura ili preciznije, godišnje će ih stajati 1,137.780 eura. A da su željeli, mogli su, prema analizama i dijelom obavljenim razgovorima s HAZU-om proći znatno jeftinije. HAZU je vlasnik prostora na Trgu žrtava fašizma od 8 tisuća četvornih metara, a prije nešto više od godinu dana bili su ga voljni iznajmiti Ministarstvu na trideset godina. Prvih godina cijena najma bila bi 4 eura, a Ministarstvo je u uređivanje zgrade trebalo investirati otprilike 25 milijuna kuna.

– Ministarstvo je taj najam godišnje trebalo plaćati otprilike dva milijuna kuna (oko 265.000 eura), a tražio se i način da HAZU taj prostor ustupi u vlasništvo državi. Naš mandat je istekao prije nego što smo to završili, a nova postava Ministarstva možda uopće ne zna za to – kazao nam je jedan bivši dužnosnik. No, u Ministarstvu kažu da od tog prostora nisu odustali, iako produljenje najma zgrade na Sveticama govori suprotno. Da država nije uvijek rastrošna, pokazao je i primjer kupnje zgrade u Bruxellesu. Tamo je Vladi bilo skupo godišnje za unajmljeni prostor na atraktivnoj lokaciji plaćati milijun eura, a Ministarstvo na ne baš atraktivnim Sveticama plaća više od milijun eura.

 Isplativije kupiti

Država je procijenila da joj je zgradu u Bruxellesu isplativije kupiti, a bilo bi logično da to vrijedi i za Zagreb. Za dva mandata najma zgrade na Sveticama Ministarstvo obrazovanja s pratećim agencijama potrošit će više nego što je stajala kupnja zgrade u atraktivnom dijelu Bruxellesa. A sve to plaćaju oni isti roditelji koji kupuju toaletni papir i sapun za škole.

Sindikalist Stipić: Prokleto su slični v

Sindikalist Stipić: Prokleto su slični vlasti koju su naslijedili

Podsjećajući da je cijela priča o najmu zgrade na Sveticama tada u javnost dospjela zahvaljujući SDP-ovoj zastupnici Mariji Lugarić, koja je inzistirala da se objavi ugovor, predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić rezignirano zaključuje kako sve to pokazuje da "aktualna prosvjetna vlast nije samo neuspješna nego i prokleto slična vlasti koju je naslijedila." Upozorava da je taj najam SDP nekada osuđivao, a da su sada prihvatili isti model ponašanja.

– To je njihova politička vjerodostojnost. A kad ugovor istekne, umjesto da imaju svoju vlastitu zgradu, Ministarstvo obrazovanja ponovno će se naći na ledini – kaže Stipić.

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • lokun:

    Tko je vlasnik zgrade i tko mjesečno UZIMA STO tisuća evra kako kažu naša braća koja nam sigurno ovak nešto nebi učinili.

  • Peter Petrovic:

    politicari vec u europi a narod u velika govna. dole hdz i sdp.

  • Deleted user:

    Jadan Jovanović, Primorac iznajmio a on kriv. Bože saćuvaj narod od ovakvih članaka.