Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni vrtić Švarča

Štedjet će nekoliko stotina tisuća kuna godišnje

škola
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
26.09.2014.
u 13:15

Prelazi se s klasičnog grijanja na biomasu, imaju novu stolariju, krovište, elektroinstalacije, rasvjetu, a sljedeća želja je izmjena fasade

Redovito brinemo o prirodi. Radimo kućice za ptice, a znaju nam doći i srne. Trebamo čuvati ono što imamo i biti primjer drugima - rekla je učenica osmog razreda OŠ Švarča Nika Stanišić.

Posadili stablo katalpe

Učenici i nastavnici brojnim aktivnostima, od radionica do sadnje stabla katalpe, koju je doniralo Zelenilo, proslavili su Međunarodni dan zelenih škola. A da ta karlovačka ustanova nije slučajno izabrana za obilježavanje tog dana, potvrđuju i ulaganja u 51 godinu staru zgradu.

Niti jedna škola u Hrvatskoj zasad nema status zelene, ali zahvaljujući brojnim projektima u cilju energetske učinkovitosti Švarča je na dobrom putu da postane. Imaju novu stolariju, elektroinstlacije, rasvjetu, razglas, a u tijeku je izmjena sustava grijanja s klasičnog na biomasu.

– Škola će svake godine uštedjeti nekoliko stotina tisuća kuna samo sa mjerama koje su se u toj školi kroz energetsku obnovu primijenile u posljednjih nekoliko godina. Uložili su više od dva milijuna kuna, od čega je Fond pomogao sa oko 750.000 kuna. Inače, samo u zadnje dvije i pol godine podržali smo projekte u Karlovcu sa 12,5, a na razini županije s više od 59 milijuna kuna.

Za to je iz Fonda izdvojeno 33. To je odgovor svim nevjernicima koji kažu da je to skupo. Tu je Fond da pomogne da se taj dio premosti – rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije SZ Hrvatske Julije Domac napomenuo je da se odnedavno i Obrtnički centar grije na pelete. Naglasio je također da je u pripremi tridesetak projekata u Karlovačkoj županiji i okolici kojima će se sa grijanja na lož ulje prijeći na biomasu.Karlovački gradonačelnik Damir Jelić rekao je da je logika svega što je vezano uz energetsku učinkovitost u Karlovcu dvostruka.

Razvijanje svijesti

– To je razvijanje svijesti, ali i prilagođavanje situaciji koja je ekonomski usmjerena i obilježava je pomanjkanje novca. Veseli me što je ovaj projekt ostvaren u školi, jer promjena svijesti kod najmlađih ide najbolje – kaže Jelić.

Ravnateljica OŠ Švarča Andreja Željković zahvalila je svima na potpori i izrazila želju da sljedeća investicija u školi bude uređenje fasade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije