Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrt u modi Viroviti

Štedi se – nekad bi televizore koje sada popravljam ljudi bacili

'podravina i bilogora, virovitica, 03.01.2011. vlado matijevic jedan je od rijetkih rtv majstora u virovitici - istice da ima posla otkako je kriza snimila: marija lovrenc'
Marija Lovrenc/VLM
04.01.2011.
u 14:00

Serviser Vlado Matijević popravak većih uređaja poput televizora naplaćuje 100 kuna, a manjih, poput daljinskog upravljača, između 20 i 30 kuna

Na vrata mnogih obrtnika u zadnje dvije godine pokucala je kriza, no na vrata RTV radionice u Strossmayerovoj ulici u Virovitici umjesto toga pokucala je – prilika. Majstor Vlado Matijević (43), koji je u tom obiteljskom poslu već punih 20 godina, kaže da ima pune ruke posla s popravcima televizora, satelitskih antena, radijskih prijamnika...

Nema potpora

– Štedi se. Prije nekoliko godina ove bi televizore i monitore bacili, a sada su dobri, samo ako ih se može popraviti. Moja obitelj i ja možemo popraviti gotovo sve, jedino smo kod udara groma nemoćni – kaže majstor Vlado s lemilicom u rukama.

Od starih gramofona, radijskih prijamnika "na špagu", videorekordera koji padaju u zaborav, preko modernijih autoradija, daljinskih upravljača, digitalnih prijamnika do posljednjih, velikih LCD televizora, sve to prije ili kasnije zauzme mjesto na njegovom velikom radnom stolu. Jer, kaže, nema uređaja koji se ne kvari, a tada dolazi njemu u ruke.

– Posao se okrenuo za sto posto. Nekad sam koristio samo lemilicu i najobičniji odvijač. Uz opremu poput osciloskopa, digitalnog multimetra, frekvenciometra i kvalitetnih lemilica danas ne bih mogao raditi niti jedan jedini dan bez računala, programa i edukacije koja prati promjene u tehnologiji. Za to mi obrtnici nemamo nikakve potpore – ako želiš opstati, sam se educiraj i sam plaćaj – odmahujući glavom priča Vlado.

Noć do jutra

Uz cjelodnevni posao često, kaže, probdije cijelu noć pretražujući internet, tražeći rješenje tehničkog problema ili rezervne dijelove za moderne uređaje.

Ima fiksni cjenik – popravak većih uređaja, poput televizora, stoji 100 kuna, a manjih, poput daljinskog upravljača, između 20 i 30 kuna, neovisno o tome koliko sati popravljao.

– To je dovoljno tek da pokrije obveze prema državi i za plaću. Sanjamo o vlastitoj proizvodnji, koja bi nam smanjila troškove i osigurala zanat za budućnost. Ovako, s minimalnom zaradom i bez novčane potpore države, to je samo želja – ocjenjuje Vlado.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije