Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije

Stazić: Da nema korupcije, ne bi nam trebao harač

stazić
Arhiva VL
18.02.2010.
u 13:16

Prema istraživanjui Svjetske banke, razmjeri korupcije uzimaju do pet posto ukupnih ekonomskih aktivnosti. Procjenjuje se kako hrvatsko gospodarstvo zbog korupcije gubi šest milijardi kuna.

- Mi u Hrvatskoj imamo sjajan zakonodavni okvir, imamo sjajnu USKOK-ovu vertikalu koja kreće s policijskim USKOK-om, nastavlja se s državno-odvjetničkim i završava s USKOKO-vim sudovima. Ta vertikala još nije profunkcionirala u potpunosti. Zato možemo biti optimistični i pesimisti.

Zaključak je to Željka Jovanovića (SDP), predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, tijela koje je danas u Saboru podnijelo izvješće o radu za razdoblje od 21. svibnja 2008. do 30. svibnja 2009 godine.

Jovanović je istaknuo i kako je Nacionalno vijeće pokazalo da je bilo kaktus, a ne fikus i da mu je cilj bio stalno nadziranje i provedba mjera opisanih u Strategiji te poticanje tijela koja su zadužena za provedbu borbe protiv korupcije.

Podsjetio je i na "onu brojku" od čak šest milijardi kuna koliko hrvatsko gospodarstvo trpi zbog korupcije, objasnivši da se do nje došlo na temelju istraživanja Svjetske banke, koja procjenjuje da razmjeri korupcije iznose oko 1000 do 1500 milijardi dolara godišnje. Što je tri do pet posto ukupnih ekonomskih aktivnosti.

- S obzirom na iznose vezane uz USKOK-ova otkrića proteklih godina, koja se kreću oko dvije milijarde kuna, realno je očekivati da je procjena od šest milijardi možda i preniska - strahuje Jovanović.

Što bi se sve sa tih šest milijardi kuna mogo učiniti? Pitanje je to koje muči SDP-ovca Nenada Stazića.

- Koliko bi se škola, vrtića, bolnica mogo sagraditi, koliko radnih mjesta sačuvati? Hrvatskom se širi očaj i svaki se dan produbljuje. Kad bismo uspjeli taj novac oteti korupciji, ne bi nam trebao ovaj harač. Zato je borba protiv korupcije toliko važna - poručio je Stazić, kojega HDZ-ovci nisu mogli čuti jer su za njegova govora, što u posljednje vrijeme redovito čine, napustili sabornicu.

Stazić je zbog te geste, pak, zaključio kako njih "borba protiv korupcije ne zanima". Iako se, kaže, događa svugdje. I u bolnicama i na cesti.

- Događa se i na fakultetima kad se kupuju ispiti ili kad se ide u ljetnu školu da bi se došlo do položenog ispita - nabrajao je Stazić.

Ana Lovrin (HDZ) poručila je da borba protiv korupcije ne smije i ne može imati stranački predznak, kao što ni korupcija nema stranačke ideološke statusne predznake.

- I treba se protiv nje boriti na svim područjima i u svačijim dvorištima - poručila je Lovrin.

Zastupnika IDS-a Damira Kajina smeta, pak, histerja koja je, kaže, stvorena u zemlji kada je riječ o borbi protiv korupcije. 

- Treba li hapsiti? Jasno da treba. Koga? Svakoga tko je za sebe uzeo jednu kunu. Ali ne možete hapsiti onoga tko je nekome pokušao pomoći da neki subjekt opstane - rekao je Kajin.

Komentara 16

Avatar punkufer
punkufer
13:37 18.02.2010.

Stazić (profesor komparativne književnosti) korupciju vidi svuda osim u njegovoj Partiji. Ili misli da je u Partiji dozvoljena? Hmm...

ST
straser
13:37 18.02.2010.

14words zaboravio si Zrinku Vrabec Mojzeš, maznuli su 19 mil. kuna i nikom ništa još je nagrađena sa mjestom savjetnice, gdje je Linić, Štrok, Jovanović, Jakovčić, Vlahušić i njegov brat, ubojica Čačić... i ostali poštenjaci iz SDP-a i HNS-a.

MA
margaritas
14:05 18.02.2010.

nadam se da ce uskoro biti poznati svi lopovi sa ljeve i desne strane sad kad vise nemaju mesicevu zastitu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije