Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka zora

'Stati na pozornicu neopisiv je osjećaj, pridružite nam se!'

zora
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
05.11.2012.
u 12:09

U 2013. obilježit će se 155 godina postojanja prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora koje je na nedavnom natjecanju u Italiji bilo brončano

– Kada sam upisao Glazbenu školu krenuo sam i na zbor. Iako sam u međuvremenu prestao svirati, i dalje redovito dolazim na sve probe. Takvo iskustvo je neprocjenjivo. Stati na pozornicu neopisiv je osjećaj – poručuje Leonard Volarić Horvat, jedan od mladih karlovačkih zoraša, koji s ostalima poziva nove članove da im se pridruže.

Riječ je o prvom hrvatskom pjevačkom zboru osnovanom još 1858. godine, koji ima neprocjenjivu povijest, ali i blistavu budućnost. Na nedavnom međunarodnom natjecanju u talijanskom Riminiju bili su brončani, i to u konkurenciji 36 zborova, od kojih mnoge čine mahom profesionalni pjevači.

Usporedbe radi, broncu je osvojio i Japan. Iako ponosni na učinjeno, i na tom natjecanju pokazao se jedan od velikih problema Zore. A to je odlazak mladih koji nakon upisa na studij prestanu dolaziti na probe, čime se teško održava kontinuirani rad.

 Za mene su junaci

 – Za mene je ta bronca izniman uspjeh. Dirigent sam u Zori četiri godine, a neki od pjevača tu su samo dvije. Napravili su čudo. Posebno kada se zna da su svi ostali zborovi bili uravnoteženi i imali članstvo od 18 do 25 i od 30 do 50 godina. Mi imamo članova od 15 do 60 godina. No, svi su dali 150 posto te izveli vrlo težak i zahtjevan repertoar. Mogu samo reći: Hvala vam, dragi pjevači, iz svega srca, za mene ste junaci – rekla je dirigentica prvog hrvatskog pjevačkog zbora Zora Radmila Bocek.

 Grad za doček ima

 Dodaje da su probe utorkom i petkom u večernjim satima u Gradskom kazalištu Zorin dom i svi su zainteresirani dobrodošli. Osim manjka mladih pjevača, jedan od problema je i financiranje. Tako su i odlazak na spomenuto natjecanje dijelom financirali zoraši i njihovi roditelji. Kako godišnje dobivaju oko sedamdesetak tisuća kuna, opravdano se pitaju koliko Grad košta najam šatora za proslavu dočeka Nove godine i dolazak zabavljača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije