Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
8 milijardi dolara

State Department odobrio prodaju aviona F-16 Tajvanu, Kina prijeti 'protumjerama'

F-16
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL
1/3
21.08.2019.
u 07:04

Kina je osudila prodaju koja će, ako do nje dođe, biti jedna od najvećih prodaja zrakoplova SAD-a Tajvanu. Peking je upozorio da će primijeniti "protumjere", ne otkrivši o čemu je riječ

Američki State Department odobrio je potencijalnu, 8 milijardi vrijednu prodaju borbenih zrakoplova F-16 Tajvanu, objavila je američka agencija za sigurnosnu suradnju DSCA u utorak, u obavijesti Kongresu.

Smatra se da bi prodaja uključivala 66 zrakoplova, 75 motora General Electrica, kao i druge sustave, priopćila je DSCA. 

Agencija je dodala da ta prodaja služi američkim nacionalnim, gospodarskim i sigurnosnim interesa i da će pomoći Tajvanu da izgradi svoje obrambene kapacitete. 

Kina je osudila prodaju koja će, ako do nje dođe, biti jedna od najvećih prodaja zrakoplova SAD-a Tajvanu. Peking je upozorio da će primijeniti "protumjere", ne otkrivši o čemu je riječ. 

Pentagon i State Department su i u srpnju odobrili prodaju oružja Tajvanu, vrijednu 2,2 milijardi dolara, u koju su uključeni tenkovi i Stinger rakete, a Kina je potom upozorila da će uvesti sankcije svim američkim tvrtkama uključenima u taj dogovor. 

SAD je glavni dobavljač oružja Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijom. Peking nikad nije odbacio upotrebu sile za vraćanje tog otoka pod svoju kontrolu.

Tajvan je krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća preuzela kineska nacionalistička vlada Kuomintanga koja je na otok pobjegla 1949., nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista. 

SAD zbog odnosa s Pekingom ne održava službene diplomatske odnose s Tajvanom, no zbog četiri desetljeća starog zakona iz američkog zakona obvezan mu je omogućiti sredstva za samoobranu. 

Ključne riječi

Komentara 18

KO
Konstantinos
09:59 21.08.2019.

Tajvan treba još bolje i još više naoružati. Kina postaje mračna imperija koja bi odavno potonula dve od Japana i Indije pa do Australije. Sloboda za Hong Kong i Tajvan!

AK
admine konjino jedna glupa ust
17:15 21.08.2019.

Opet najveca osovina zla na svjetu,podstice ratove,jer se mora negdje oruzje prodavati.

Avatar 2222
2222
15:14 21.08.2019.

Da barem i nama zaprijeti neka jaca drzava , mozda bi nam poslali besplato F-16 za prvu priliku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije