Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela berba

Starim alatima iz grozda su stvorili mošt!

\'                               \'
Zlatko Putar/VLM
20.09.2010.
u 15:30

Manifestacija se ove godine održala u Moslavačkoj kleti, imanju vinara Ivice Florijanovića, u suorganizaciji Udruge Veseli pajdaši iz Topolovca

Kako su grožđe brali naši stari, koristeći starinske alate, pokazali su moslavački vinari na tradicionalnoj berbi grožđa u Moslavini. Manifestacija se održala kod Moslavačke kleti u Voloderu, u organizaciji Vinarije Florijanović iz Potoka i Udruge Veseli pajdaši, a otvorili su je vinar Ivica Florijanović i Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša. Posjetitelji su tom prilikom mogli kušati autohtonu sortu moslavačkog vinogorija - škrlet.

Muče ih kriza i kiša

– Nažalost, vrijeme nas nije poslužilo, ali smo ipak uspjeli prikazati običaj koji je nestao iz naših vinograda. Nakon berbe grožđa ručno smo ga u brentama nosili do posuda, gdje su ga djevojke gazile nogama, a zatim se dalje prešalo dok se nije dobio mošt – objasnio je postupak Ivica Florijanović. Razočaran je zbog velike količine oborina tijekom rujna, ali i proljeća.

– Grožđe gubi slador zbog velike količine oborina. Osim vremena, pogodila nas je i recesija, tako da mi je ove godine dosta vina ostalo neprodano u podrumu – govori Florijanović, koji obrađuje pet hektara vinograda s raznim sortama grožđa, a vrijedi izdvojiti najstariju sortu koja izumire - dišeću raninu. Godišnje proizvede oko dva vagona vina koje, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, plasira i u Zagrebu te na moru, najčešće po restoranima i kafićima, a prodaje i od kuće.

Vino s kućnog praga

Saborska zastupnica Marijana Petir istaknula je da je Moslavina tradicionalno voćarsko-vinogradarski kraj te je izrazila zadovoljstvo što su vinari danas i izvrsni podrumari, pa je moslavačka autohtona sorta škrlet prepoznata po svojoj kvaliteti i izvan granica Sisačko-moslavačke županije.

– Ovakve manifestacije, poput otvorenja berbe grožđa, imaju i svoju turističku dimenziju u smislu razvoja kontinentalnog turizma i prodaje domaćih seljačkih proizvoda te vina na kućnom pragu, što posjetitelji sve više prepoznaju. Tome pridonose i potpore Ministarstva turizma – naglasila je Marijana Petir.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije