Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijesno u vrtićima

Starije skupine imaju i 32 djeteta, roditeljima samo bitno da su 'upali'

vrtić
Nikola Čutuk/Pixsell
06.09.2010.
u 15:15

Pazimo da ne natrpavamo previše, posebno tamo gdje su najmanja djeca. Ovi veći su ionako puno vani, pa ih može biti više, kaže ravnateljica Ž. Bece

Iako su ove godine upisali 30 djece više nego lani, dječji vrtići Sisak Stari ipak nisu mogli primiti sve prijavljene. Oko 80 ih nije "upalo", a mnogi roditelji za natječaj nisu ni znali, te i danas njih oko 50 dolazi pitati za mjesto.

Baka servis kao spas

– Imali smo 220 zahtjeva, a primili 142 djeteta, najviše do sada. U Cicibanu su sobe veće, pa su veće i grupe, ali nije u svim zgradama tako – kaže ravnateljica Željka Bece. Najmlađih, do treće godine starosti, nema više od 17 u grupi, srednje grupe imaju 26 mališana, a predškolaca je najviše, i do 32. No, primjenom novog Pedagoškog standarda, od 2013. taj će se broj morati smanjiti. Primjerice, predškolaca će smjeti biti maksimalno 25, a onih najmlađih do osam.

– Pazimo da ne natrpamo previše, osobito ove male, kojima je potrebna njega. Stariji puno vremena provode vani i ne spavaju, pa ih može biti više. Kad bismo novi standard već sada primijenili, ostalo bi puno više neupisanih – dodaje Bece. Iako Sisak ima osam vrtića, to nije dovoljno da se smjeste sva djeca i istodobno omogući pristojan broj mališana po grupi.

– Baka je čuvala Ninu jer lani nismo upali. Nadam se da će, kad se otvori novi vrtić, biti bolje – kaže Sandra Margetić. Roditelji su sretni ako njihovo dijete uopće dobije mjesto, pa im prevelike grupe nisu toliki problem.

Minimalna odstupanja

– Sigurno bi tetama bilo lakše da vode brigu o manjem broju djece. Problem je što ih je previše, ali to nije do vrtića – kaže Jasmina Butorac, koja je upisala već četvrto dijete. U vrtićima Sisak Novi gotovo da i nema neupisanih. – Bilo je nekoliko nezaposlenih roditelja te stoga nisu zadovoljavali kriterije natječaja, a osim njih ostalo je dvoje neupisanih zbog nedovoljnog broja bodova. Imamo ukupno 556 djece i radimo približno prema standardu. Dopustili smo odstupanje za troje, četvero djece, no to je maksimum – kaže ravnateljica Snježana Lončar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije