Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE KRITIKE PREMIJERA

Starac ispred spaljene kuće: 'Želim da Tsipras kaže čija je to pogreška'

Požar u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
28.07.2018.
u 19:48

Ciprasovi suparnici krenuli su s napadima na premijera na kraju trodnevne žalosti kritizirajući vladu jer nije uspjela zaštiti ljudske živote i što se nije ni ispričala za tragediju.

Grčki premijer Aleksis Tsipras suočio se u subotu s oštrim kritikama nakon što su požari u Ateni i omanjem priobalnom gradu Mati odnijeli 88 života i u crno zavili cijelu zemlju koja se tek počinje oporavljati od saniranja dužničke krize.

Preživjeli i politički protivnici optužuju Tsiprasa i njegovu vladu za izostanak senzibilnosti  jer se nisu ispričali za posljedice smrtonosnih požara i jer nisu uspjeli spriječiti tragediju.

Cipras je u ponedjeljak skratio posjet BiH i vratio se zemlju nekoliko sati nakon izbijanja požara u blizini Atene, ali ga se potom nije moglo ni čuti ni vidjeti puna tri dana.

Grčki premijer je u petak preuzeo političku odgovornost za požare u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 88 ljudi.

Ciprasovi suparnici krenuli su s napadima na premijera na kraju trodnevne žalosti kritizirajući vladu jer nije uspjela zaštiti ljudske živote i što se nije ni ispričala za tragediju.

Iako je objavio niz mjera pomoći za stradala područja, oporba optužuje Tsiprasa da je zabio glavu u pijesak, što on odlučno odbacuje. Prema tvrdnji oporbe, njega je više zanimao "komunikacijski aspekt" krize, umjesto "onoga što je stvarno bitno".

Javnost mu posebice zamjera što nije niti pitao, barem ne javno, ili mu nije rečeno o stradalima u Matiju, gradiću na priobalju gdje je više desetaka ljudi bilo zarobljeno i poginulo u plamenoj stihiji.

"Kako on to namjerava preuzeti političku odgovornost i iskupiti se? Što znači politička odgovornost?", pita se 79-godišnjak ispred svoje spaljene kuće.

"Riječi su dobre (...) ali želim da kaže meni i ljudima čija je to pogreška, ako nije njegova. Dosegao sam granicu strpljenja", dodao je.

Agencije u slučaju katastrofe u Grčkoj upućuju na problem nelegalne izgradnje, praksu koju sve vlade toleriraju da bi na kraju, kada je bitno kupovati glasove, tu istu ilegalnu gradnju legalizirale.

Požar u Grčkoj
1/23
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije