Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE RJEŠENJE?

Stanovnicima Berlina je dosta visokih cijena najma: Podržali eksproprijaciju stanova

Berlin
Foto: Pixabay
1/2
28.09.2021.
u 13:02

Ravnateljica gradskog odjela za izbore procjenjuje da bi eksproprijacija 200 tisuća stanova grad stajala od 7,1 do 13,7 milijardi eura.

Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog skupine građana da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se zaustavio rast cijena najma.

Inicijativa "Deutsche Wohnen & Co enteignen" ("Izvlastiti Deutsche Wohnen i društvo) predložila je oduzimanje stanova velikim nekretninskim kompanijama koje ih imaju više od 3.000, uz financijsku naknadu.

Deutsche Wohnen nekretninska je kompanija u čijem je vlasništvu samo u Berlinu 114 tisuća stanova. Velike nekretninske tvrtke utjecalo na 15 posto berlinskog stambenog fonda za iznajmljivanje, odnosno na oko 240.000 stanova.

Organizatori inicijative predlažu da stanovi nakon eksproprijacije postanu društveno vlasništvo ili da njima upravlja gradsko poduzeće. Uredba o eksproprijaciji obuhvatila bi oko 240 tisuća stanova, odnosno oko 15 posto berlinskog stambenog fonda.

Prijedlog inicijative dobio je na nedjeljnom referendumu potporu 56,4 posto građana koji su se odazvali pozivu na glasanje, a njih 39 posto bilo je protiv, objavila je u ponedjeljak, izborna komisija. Na referendum je izašla četvrtina Berlinčana.

Foto: Pixabay

Ravnateljica gradskog odjela za izbore procjenjuje da bi eksproprijacija 200 tisuća stanova grad stajala od 7,1 do 13,7 milijardi eura.

Rezultat referenduma nije pravno obvezujuć, ali bi trebao pojačati pritisak na zakonodavce da se pozabave stambenim pitanjem u gradu koji se bori s gentrifikacijom, rastom najamnina i cijena nekretnina.

"Zahtjev da stanovi postanu društveno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi Berlinčani smo odlučili: nitko ne smije špekulirati s našim stanovima ", rekla je glasnogovornica inicijative Joanna Kusiak.

Inicijativa vjeruje da bi taj potez zaustavio rast najamnina i stvorio uvjete da budu pristupačne na dulji rok.

U tvrtki Vonovia, vlasniku većinskog udjela u nekretninskom divu Deutsche Wohnen, smatraju pak da eksproprijacija neće riješiti složene probleme na berlinskom tržištu stanova.

Poručili su da će dobrovoljno ograničiti visinu stanarina u Berlinu u sljedećih pet godina i da su spremni u glavnom izgraditi još 13 tisuća stanova.

Ključne riječi

Komentara 8

IL
ilustrator
13:35 28.09.2021.

tipična manipulacija samoupravljača..od 25% izašlih na referendum "većina" je za!

Avatar Le-Freak
Le-Freak
13:14 28.09.2021.

A ja mislio u Njemackoj sve pravedno i place visoke a stanovi jeftini.

MP
miroslav.petkovic.7564
15:53 28.09.2021.

U njemackoj nije zivot nimalo lagan.Niti novac pada s nebamZato oni iz bivse istocne Njemacke govore da im je bilo dobro prije.Stan od drzave i siguran posa...Tamo kosta mali stan od cetrdeset kvadrata preko petsto eura plus rezije naj manjee sto pedeset eura. A veci stanovi racunajte tisucu eura.Jako tesko za samca gotovo nista ne moze ostat.Ako je netko familijaran onda je puno bolje.I cjene u nekom manjem naselju su skupe. Zatim onaj ko putuje s autom sto km mora racunat platit ce dvista eura benzina. Kad bi grijao stan tamo kao ovdje u Moskvi mora bi platit trista do cetristo eura plin i struju..Ovdje placam grijanje 24 sata grije stan osamdeset pet kvadrata pedeset eura mjesecno.Nema gasenja gradska toplana dobro grije.Cak ulazne hodnike griju do vrha.Zamislite neku zgradu od sto pedeset metara hodnici do vrha treba to zagrijat..Alu opet u Njemackoj je neusporedivo s nama.Od auta bjele tehnike aparata odjece itd. sve jeftinijr.Kao i prehrambeni artikala..Da ne pisem o restoranima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije