Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Stanovnici Maldiva spremni na evakuaciju ako se otoci potope

turisti na Maldivima
AFP
10.01.2012.
u 18:54

Predsjednik Maldiva ne želi da njegov narod pogodi sudbina izbjeglica koje bi bile osuđene na preživljavanje u šatorima pa je oko 350.000 tisuća stanovnika maldivskih otoka u Indijskom oceanu u potrazi za novom domovinom

Globalno zatopljenje moglo bi potopiti Maldive pa stoga stanovnici tih otoka kupuju zemljišta u drugim državama, prenosi Sydney Morning Herald.

Predsjednik Maldiva Mohamed Nasheed izjavio je u nedavnom intervjuu australskim medijima da stanovništvo otočne države koju predvodi strahuje od mogućih posljedica globalnog zatopljenja koje bi njihov arhipelag u potpunosti moglo zbrisati s geografske karte. Iako je istaknuo da je takvo rješenje malo vjerojatno, ipak smatra da se stanovnici otoka moraju pripremiti na najgore.

Maldivi se dugo bore s erozijom i potapljanjem tla koja je izbrisala 14 od 200 naseljenih otoka, što malo po malo mijenja sliku arhipelaga. Za sad se oko 80 posto državnog teritorija nalazi samo 90 centimetara iznad razine mora, a Međuvladino vijeće za klimatske promjene ranije je predvidjelo da će u ovom stoljeću razina vode porasti za više od pola metra.

Nasheed ne želi da njegov narod pogodi sudbina izbjeglica koje bi bile osuđene na preživljavanje u šatorima pa je oko 350.000 tisuća stanovnika maldivskih otoka u Indijskom oceanu u potrazi za novom domovinom. Zasad se Australija čini najzgodnijim rješenjem, no Indija i Šri Lanka također su privlačne jer dijele kulturne vrijednosti sa stanovnicima Maldiva. U tom im zadatku pomaže i vlada koja je izdvojila oko 600 milijuna dolara prihoda od turizma da bi svojim državljanima omogućila koliku-toliku sigurnost.

 

 

Komentara 2

Avatar Meggi
Meggi
19:42 10.01.2012.

Ajme neee, još ih nisam vidila!

IB
istina_boli
19:13 11.01.2012.

I neces

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije