Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL 2 Očekivani epilog raskapanja plinovoda

Stanovnici četiriju naselja od danas nemaju plina

Radovi na plinskoj mreži u Bjelovaru
Foto: Damir Špehar
29.10.2008.
u 16:06

Stanovnici naselja Prespe, Tomaša, Kokinca i djelomice Patkovca danas su ostali bez plina, a zasad je neizvjesno kada mogu očekivati normalizaciju opskrbe - potvrdio je direktor distribucije bjelovarskog Eletrometala Srećko Ezgeta.

Najgori scenarij
Time su se obistinile najave gradskog distributera kako su zbog tehničke neispravnosti plinovoda koji je zbog rekonstrukcije prometnice Bjelovar-Patkovac otkopan, obustava isporuke jedino rješenje u izbjegavanju mogući teških posljedica. Riječ je o dva kilometra plinovoda koji zahtijeva žurno izmještanje, ali se Elektrometal i bjelovarska ispostava Hrvatskih cesta ne mogu dogovoriti tko je odgovoran za ovaj skandal. Stručne procjene pokazuju da bi radovi na postavljanju nove plinovodne trase mogli potrajati i mjesec dana, pritom se spominju troškovi i do milijun kuna.

Otvoreni sukob i međusobna optuživanja dviju tvrtki traje već 20-ak dana, pri čemu obje strane nude vlastite argumente za umanjivanje odgovornosti. Tako u Elektrometalu svu krivnju za otkapanje plinovoda, čijom trasa prolaze putni jarci prebacuju na Hrvatske ceste, optužujući ih za obavljene radove bez obzira na činjenicu što je plinovod izgrađen prema projektnoj dokumentaciji.

Međusobne optužbe
S druge strane, šef bjelovarske ispostave HC-a Igor Sabolović tvrdi kako je odgovornost za ovaj slučaj podjednaka, dodajući kako zemljištem na kojem je postavljen plinovod upravljaju Hrvatske ceste koje su izdale i posebne uvjete za gradnju što baš nije poštivano na cijeloj trasi. I dok traje “prepucavanje” dviju strana stanovnici naselja u blizini grada su uoči zime suočeni s najgorim mogućim scenarijem.

Prema nekim procjenama, 60 posto stanovnika ovih četiriju naselja grije se isključivo na plin. Zasad im toplo vrijeme ide na ruku, ali je neizvjesno što ih tek očekuje. Na to pitanje traže odgovor mjerodavnih jer, kako sami kažu, uvođenje plina su skupo platili da bi sada strahovali od predstojeće zime.

- Pratim što se događa i mislim kako su obje strane podjednako odgovorne za ovu situaciju - kaže Željko Grbačić iz Prespe. Slično razmišljaju i ostali stanovnici koji strahuju kako bi mogli dočekati zimu u hladnim sobama i bez tople vode. Premda dosad nije bilo većih poremećaja u opskrbi plinom, zabrinuti su za dalji razvoj događaja priželjkujući u slučaju jačeg zahladnjenja pritom barem neko privremeno rješenje.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije