Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kanaderi povučeni

Stanje u selima oko Knina vraća se u normalu no vatra i dalje gori

Josipović u posjetu povratnicima u okolici vojarne Stara straža (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/26
14.09.2011.
u 16:21

Josipović u Kninu: Vojnici su čudom spašeni iz vojarne! Milinović poručio da će uzeti uzorke vode i izmjeriti radioaktivnost.

Četiri kanadera i dva zračna traktora koja su gasila požar vojarne oko 18.50 sati povučena su natrag u bazu Divulje zbog dolaska noći, javlja 24sata, iako požar još uvijek nije ugašen niti lokaliziran. Vatrogasne snage na tlu i dalje dežuraju, a policija je blokirala sve prilazne ceste oko vojarne.

U bivšoj vojarni "Stara straža" više nema detonacija, a nešto poslije 15 sati četiri kanadera i dva zračna traktora počela su gasiti vatru i pokušavaju sanirati požarište.

Uza zračne snage na sanaciji požarišta kod Pađena angažirano je 20-ak vatrogasaca iz JVP-a Knin, DVD-a Knin i DVD-a Ervenik, 26 pripadnika Državnih intervencijskih postrojbi (DIP) iz Zadra, Šibenika i Splita te 100 vojnika PP NOS HKoV. Iz ministarstva zdravstva poručuju da će se uzorkovati voda, zrak te izmjeriti radioaktivnost radi detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu. O rezultatima javnost će biti pravovremeno obaviještena.

– Vojne i civilne službe učinile su sve da zbrinu i evakuiraju civile i vojnike koji su bili u opasnosti nakon izbijanja požara i eksplozija u vojnom skladištu – kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je u kriznom stožeru kninskog doma HV-a izviješten o situaciji na terenu i oko vojarne "Stara straža". Uz predsjednika na sjednici stožera sudjelovali su i ministar Darko Milinović, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić, ravnatelj DUZS-a Damir Trut te gradonačelnica grada Knina Josipa Rimac.

Predsjednik je dodao i da su vojnici čudom spašeni iz vojarne te kako je najbitnije da nitko od civila i vojnika nije stradao.

– Ovo je događaj koji je teško predvidjeti, a upravo je ovo prilika u kojoj sa sigurnošću možemo reći da zbog spremnosti sustava nije bilo žrtava i većih razaranja – rekao je predsjednik Josipović prije odlaska u obilazak obitelji koje su se vratile u Pađene.

Predsjednik je posjetio obitelj Rapo u Oćestovu gdje su mu vlasnici objekta kojemu su od detonacija popucali zidovi rekli kako se nadaju da će im šteta biti sanirana. – Kada su počele eksplozije, bio sam samo 700 metara od vojarne i bacio sam se na tlo gdje sam od straha ostao ležati još sat i pol vremena – rekao nam je Nikola Rapo pokazujući ogrebotine. Jedna nam je mještanka nakon predsjednikova odlaska objasnila kako se nadala da će u Kninu biti zbrinuta nekoliko dana, odnosno dok ne prestanu eksplozije, ali da je odlučeno da se vrate.

Požar na području Pađena ponovno se rasplamsao te iz vojarne odjekuju detonacije. Zračne i zemaljske snage povučene su iz sigurnosnih razloga. U 14.45 sati u Kninu počeo je sastanak Stožera zaštite i spašavanja grada Knina s pridruženim članovima županijskog stožera na kojem će se procijeniti novonastala situacija te odlučiti o aktivnostima. Na sastanku će sudjelovati i ravnatelj DUZS-a Damir Trut, izvijestili su iz DUZS-a.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na čelu s predsjednikom stožera mr. Darkom Milinovićem održao je sastanak u Kninu. Odlučeno je da će se uzorkovati voda, zrak te izmjeriti radioaktivnost zbog detonacija eksplozivnih sredstava u opožarenom vojnom skladištu, izvijestili su iz ministarstva. U požaru nije bilo ozlijeđenih, a jedna je osoba zatražila liječničku pomoć te je nakon pregleda puštena kući. Predsjednik Josipović također je sudjelovao na sjednici kriznog stožera.

"Ovo je kao da je rat"

Dragutin Benjak, koji se vratio u Pađene nakon što je cijelu noć bio u Kninu, rekao nam je da je uvjeren kako će ih ponovno evakuirati jer se eksplozije opet čuju.

 – Ovo je kao da je rat – rekao nam je Benjak.

I drugi su nam mještani potvrdili da su ponovno u strahu. 

Gotovo 200-tinjak mještana sela uz Knin koji su jučer evakuirani zbog požara i eksplozija u vojnom skladištu u Pađenama noć je provelo u dvjema kninskim vojarnama. Oko podne počeo je povratak evakuiranog stanovništva njihovim kućama. Prijevoz je organiziran autobusima u pratnji Crvenog križa i drugih nadležnih službi.

>> Vatra pod nadzorom i nema detonacija, evakuirano 213 ljudi

Oko podneva kanaderi su i dalje nadlijetali i gasili požarište pokraj Pađena, a još uvijek su se čule i mjestimične detonacije. Načelnik stožera general Drago Lovrić izjavio je da se požar koji je buknuo kilometar i pol od skladišta u Pađenama nešto poslije 15 sati u utorak vrlo brzo širio i kako je unatoč dolasku pet kanadera i jednog zračnog traktora oko 17.15 sati zaustavljeno djelovanje vatrogasnih snaga i to nakon prve eksplozije u skladištu. Ubrzo su uslijedile uzastopne eksplozije pa je iz skladišta evakuirano 16 pripadnika Oružanih snaga koji su dotad pokušavali spriječiti da se vatra proširi na vojno skladište. U Knin je stigao i predsjednik Ivo Josipović i sudjelovao na sastanku kriznog stožera.

Evakuirani mještani

Osim pripadnika OS-a evakuirano je i 160 mještana nekoliko sela u krugu od pet kilometara od vojnog skladišta u kojem je, kako je potvrdio general Lovrić, bilo više od 1800 tona ubojnih borbenih sredstava i to mahom neperspektivnog topovskog i minobacačkog streljiva te nešto, kako je rečeno, perspektivnog streljiva. Oružje je, kako je rekao Lovrić, bilo propisno uskladišteno i zaštićeno, zbog čega nisu ozlijeđeni ni mještani niti vojnici. Najveće oružje uništeno u eksplozijama tijekom noći bile su aviobombe teže i od 250 kilograma.

– Obišao sam oko jedan sat poslije ponoći vojno skladište i tamo je jedanaest objekata odletjelo u zrak. Moguće je da se dogode i neke manje eksplozije tijekom sanacije. Apeliram na građane da, pronađu li zaostale eksplozivne naprave, o tome obavijeste naše pirotehničare – rekao je general Drago Lovrić. Požarište pokraj Pađena obišli su i potpredsjednici Vlade Darko Milinović i Slobodan Uzelac, a Milinović je rekao da je došao provjeriti u kakvom su stanju evakuirani mještani te da će Vlada RH pomoći nakon što se utvrdi kolika su oštećenja na civilnim objektima.

Zapovjednik šibenskog JVP-a Darko Dukić istaknuo je da je iznad požarišta i dalje pet kanadera i dva zračna traktora te da je požar gasilo 70-ak vatrogasaca. Također, tijekom jutra na mjestu požara angažirane su i bespilotne letjelice koje su izvršile snimanje opožarenog područja. Prema prvim procjenama opožareno je stotinjak hektara niskog i visokog raslinja.

Komentara 138

KU
kukuriku
16:11 14.09.2011.

mojzagi,..a ti bi \"nesvrstanim\"- Talibanima ili Gadafiju, prodava tu Municiju ??

VI
vidimškoj
17:18 14.09.2011.

triba vidit je li se vodi topnički dnevnik.

GR
građanin
09:21 15.09.2011.

pa dobro majku mu hoće li netko reć što je to grunulo u skladištima? kakve bombe, kakva municija i što je to tamo radioaktivno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije