Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Stanje u Austriji sve gore: U jednom danu preminulo 118 osoba, 700 pacijenata je na intenzivnoj

Do sada je u Austriji zabilježeno ukupno 254.710 korona oboljelih, 182.620 ozdravljenih, 2.577 umrlih i gotovo tri milijuna testiranih, točnije 2.929.927.
24. studenoga 2020. u 14:11 2 komentara 295 prikaza
Foto: BKA Andy Wenzel

„U protekla 24 sata zabilježeno je 4.377 novozaraženih koronavirusom kod 28.070 napravljenih PCR testova. To je znatno ili posve jasno ispod vrijednosti prošlog utorka kada ih je bilo 7.093“, rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober u utorak na konferenciji za novinare, na kojoj je s posebnim povjerenikom za Covid-19 u Ministarstvu zdravlja Clemensom Martinom Auerom predstavio plan odvijanja cijepljenja austrijskog stanovništva od siječnja 2021. protiv koronavirusa u tri faze.

Anschober je trenutačni dnevni pad broja novozaraženih u Austriji obrazložio „učinkom djelomičnog lockdowna“, koji je stupio na snagu prije tri tjedna. „Loše vijesti stižu iz bolnica o rekordnih 118 umrlih u proteklih 24 sata i prvi puta preko 700 pacijenata u intenzivnoj njezi, točnije 704, što je porast stope za 7 posto“, istakao je austrijski ministar zdravlja, prema čijim riječima trend novozaraženih pada, ali smrtnost naglo raste. Anschober se je potom osvrnuo i na Plan cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa, koje će se, kako je napomenuo, odvijati u tri faze.

Koronavirus u Austriji BRINU IH STARAČKI DOMOVI U Austriji i dalje visoke brojke novooboljelih, vlasti tvrde kako mjere počinju djelovati

„Kampanja za korona cijepljenje počinje u siječnju 2021.“, najavio je Anschober. Istakao je kako je cijepljenje prvo predviđeno za osobe u staračkim domovima i ljude starije od 65 godina, napomenuvši kako će najviši prioritet nakon toga imati visokorizične skupine s kroničnim bolestima kao i njegovateljsko i medicinsko osoblje, te potom svi ostali. Anschober je poručio kako se do ljeta 2021. godine želi postići procijepljenost pučanstva od preko 50 posto. Prema njegovom planu, nakon drugog kvartala trebao bi biti cijepljen i ostatak stanovništva.

„Za to je osigurano 200 milijuna eura i rezervirano 16,5 milijuna doza Covid-19 cjepiva različitih proizvođača“, rekao je ministar zdravlja posebno istaknuvši kako je pri cijepljenju „sigurnost na prvom mjestu, a ne faktor vrijeme“. Posebni korona povjerenik Auer je potom detaljno predstavio plan cijepljenja austrijskog stanovništva, podijeljen na tri faze. „Prva faza planirana je za siječanj i veljaču 2021. godine i obuhvaća ciljane skupine ljudi starijih od 65 godina, prije svega u domovima za starije i nemoćne osobe“, rekao je Auer, procijenivši kako se radi o oko milijun potrebnih doza cjepiva.

Austrian Chancellor Sebastian Kurz arrives to give testimony at a parliamentary inquiry committee in Vienna 5.226 NOVOZARAŽENIH Kurz se nada masovnim testiranjem izbjeći daljnja 'zaključavanja' Austrije do cjepiva početkom 2021.

Napomenuo je da kod dva potrebna, djelomična cijepljenja po osobi, to bi značilo da je „imunizirano oko 500.000 ljudi“. „Druga faza bit će usmjerena na njegovateljsko i medicinsko osoblje, u bolnicama, liječničkim ordinacijama, službama Hitne pomoći i socijalnim službama“, pojasnio je Auer dodavši kako bi treća faza cijepljenja počela nakon drugog kvartala za preostalo stanovništvo. Napomenuo je kako se radi o cjepivu protiv koronavirusa međunarodne farmaceutske kompanije AstraZeneca. Koliko je važno zaustaviti dramatično širenje koronavirusa u Austriji govore i brojke koje je u utorak prijepodne objavilo austrijsko Ministarstvo zdravlja.

Riječ je o već spomenutih 4.377 Covid-19 novozaraženih u proteklih 24 sata, od čega je najviše njih u Gornjoj Austriji (1.165). Slijede Tirol (633), Salzburg (566), Donja Austrija (543), Beč (505), Štajerska (447), Koruška (261), Gradišće (172) i Vorarlberg (85). Trenutačno Austrija ima 68.452 aktivno korona oboljele osobe, od čega je njih 4.689 hospitalizirano ( plus 141 osoba od jučer na danas), uključujući 704 u intenzivnoj njezi ( plus 19 osoba). Do sada je u Austriji zabilježeno ukupno 254.710 korona oboljelih, 182.620 ozdravljenih, 2.577 umrlih i gotovo tri milijuna testiranih, točnije 2.929.927.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Maux:

    Toliko o lockdownu i policijskom satu ..

  • Vlaskoulicanec:

    To je očekivani razvoj: u Austriji malo tko vjeruje u njihove brojke pa su sada broj pozitivnih smanjili ali rade pritisak sa navodno grozno puno umrlih... A statistika i dalje pokazuje da je ova godina lagano ispod prosjeka proteklih 5 ... prikaži još! godina po broju smrtnosti.... Treba ljude "uvjeriti" u potrebitost cijepljenja....