Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Standard&Poor's snizio kreditni rejting za devet članica eurozone

Najgore su prošli Cipar i Portugal, čiji su rejtinzi proglašeni smećem, te Italija i Španjolska
13. siječnja 2012. u 18:46 49 komentara 6 prikaza
EU
Foto: Photos.com

Agencija za financijsko ocijenjivanje Standard&Poor's snizila je kreditni rejting za devet članica eurozone, prenosi BBC. Najgore su prošli Cipar i Portugal, čiji su rejtinzi srušeni za dva stupnja, te su proglašeni smećem, čime se ulagačima sugerira da ne ulažu u dužničke papire tih država, odnosno da ih ne kreditiraju. Cipar je prošao neznatno bolje jer je na rejtingu BB zadržao pozitivnu prognozu što znači da postoji šansa za oporavak, dok je kod Portugala prognoza neutralna. Italiji i Španjolskoj rejtinzi su također sniženi za dva stupnja, dok su za jedan stupanj sniženi rejtinzi Austrije, Francuske, Malte, Slovačke i Slovenije. 

Dosadašnje rejtinge zadržale su Belgija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Luksemburg i Nizozemska.

Iz agencije svoju odluku objašnjavaju procjenom da inicijative koje se poduzimaju širom eurozone posljednjih tjedana neće biti dovoljne da se ulove u koštac s problemima. Kažu kako je plan o kojem trenutno raspravljaju čelnici eurozone, da se ograniči buduće zaduživanje vlada, zapravo zasnovan na pogrešnoj "dijagnozi" uzroka krize. U S&P's-u smatraju kako uzrok krize ima manje veze s prekomjernim zaduživanjem država, a više s trgovinskim deficitima i gubitkom konkurentnosti država s geografskog ruba eurozone, poput Italije i Španjolske.

Standar&Poor's pohvalio je lanjske poteze Europske središnje banke (ECB) na zaustavljanju sveopćeg kolapsa tržišta eurozone.

Francuski ministar financija Francois Baroin reagirao je na smanjenje rejtinga rekavši kako "to nisu dobre vijesti, ali ni katastrofa" te je dodao kako Francuska ne planira nikakve dodatne mjere zbog toga što "Francusku politiku ne određuju agencije".

Agencija S&P's još je u prosincu prošle godine uvrstila na razmatranje 15 od ukupno 17 članica eurozone radi potencijalnog snižavanja rejtinga zbog nestašice kredita u eurozoni.

Snižavanjem rejtinga Francuskoj, najavljivali su analitičari, moglo bi doći i do sniženja rejtinga Europskom stabilizacijskom fondu (EFSF), jer je Francuska jedna od glavnih oslonaca tog fonda.

Stari i novi rejtinzi po S&P\'s Cip

Stari i novi rejtinzi po S&P\'s

Cipar s BBB na BB+ (-2)

Italija s A na BBB+ (-2)

Portugal s BBB- na BB (-2)

Španjolska s AA- na A (-2)

Austrija s AAA na AA+ (-1)

Francuska s AAA na AA+ (-1)

Malta s A na A- (-1)

Slovačka s A+ na A (-1)

Slovenija s A+ na A (-1)

Zemlje koje su zadržale kreditni rejting

Belgija AA

Estonija AA-

Finska AAA

Njemačka AAA

Irska BBB+

Luksemburg AAA

Nizozemska AAA

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva
 • xyzzyx:

  Zaboravih napisati da smo mi BBB-

 • aabbcc:

  . EU-PROPAGANDA \"\"Draghijeva je strategija počela davati rezultate\"\"

 • Avatar morski covik 3
  morski covik 3:

  Nakon Revolucije i nove Diktature Proleterijata, nakon sto zabranimo Crkvu (NE I VJERU), srusit cemo sve ove nakaradne institucije...