Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedovoljne mjere

Standard&Poor's snizio kreditni rejting za devet članica eurozone

EU
Photos.com
Autori: vmo/VLM, tl/VLM
13.01.2012.
u 18:46

Najgore su prošli Cipar i Portugal, čiji su rejtinzi proglašeni smećem, te Italija i Španjolska

Agencija za financijsko ocijenjivanje Standard&Poor's snizila je kreditni rejting za devet članica eurozone, prenosi BBC. Najgore su prošli Cipar i Portugal, čiji su rejtinzi srušeni za dva stupnja, te su proglašeni smećem, čime se ulagačima sugerira da ne ulažu u dužničke papire tih država, odnosno da ih ne kreditiraju. Cipar je prošao neznatno bolje jer je na rejtingu BB zadržao pozitivnu prognozu što znači da postoji šansa za oporavak, dok je kod Portugala prognoza neutralna. Italiji i Španjolskoj rejtinzi su također sniženi za dva stupnja, dok su za jedan stupanj sniženi rejtinzi Austrije, Francuske, Malte, Slovačke i Slovenije. 

Dosadašnje rejtinge zadržale su Belgija, Estonija, Finska, Njemačka, Irska, Luksemburg i Nizozemska.

Iz agencije svoju odluku objašnjavaju procjenom da inicijative koje se poduzimaju širom eurozone posljednjih tjedana neće biti dovoljne da se ulove u koštac s problemima. Kažu kako je plan o kojem trenutno raspravljaju čelnici eurozone, da se ograniči buduće zaduživanje vlada, zapravo zasnovan na pogrešnoj "dijagnozi" uzroka krize. U S&P's-u smatraju kako uzrok krize ima manje veze s prekomjernim zaduživanjem država, a više s trgovinskim deficitima i gubitkom konkurentnosti država s geografskog ruba eurozone, poput Italije i Španjolske.

Standar&Poor's pohvalio je lanjske poteze Europske središnje banke (ECB) na zaustavljanju sveopćeg kolapsa tržišta eurozone.

Francuski ministar financija Francois Baroin reagirao je na smanjenje rejtinga rekavši kako "to nisu dobre vijesti, ali ni katastrofa" te je dodao kako Francuska ne planira nikakve dodatne mjere zbog toga što "Francusku politiku ne određuju agencije".

Agencija S&P's još je u prosincu prošle godine uvrstila na razmatranje 15 od ukupno 17 članica eurozone radi potencijalnog snižavanja rejtinga zbog nestašice kredita u eurozoni.

Snižavanjem rejtinga Francuskoj, najavljivali su analitičari, moglo bi doći i do sniženja rejtinga Europskom stabilizacijskom fondu (EFSF), jer je Francuska jedna od glavnih oslonaca tog fonda.

Komentara 49

XY
xyzzyx
08:15 14.01.2012.

Zaboravih napisati da smo mi BBB-

AA
aabbcc
10:26 14.01.2012.

. EU-PROPAGANDA \"\"Draghijeva je strategija počela davati rezultate\"\"

Avatar morski covik 3
morski covik 3
08:16 14.01.2012.

Nakon Revolucije i nove Diktature Proleterijata, nakon sto zabranimo Crkvu (NE I VJERU), srusit cemo sve ove nakaradne institucije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije