Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA I PROTIV

Stanari žale za krošnjama, struka tvrdi da je 'rez u glavu' nužan

Stabla
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
01.04.2014.
u 22:16

- To nije orezivanje nego obezglavljivanje drveća! Gdje su nestale krošnje? - ogorčen je izgledom stabala Preložanin Dragutin Glavina Diga. Stručnjaci upozoravaju da je neodržavano drveće opasno

- To nije orezivanje nego obezglavljivanje drveća! Gdje su nestale krošnje? - ogorčen je Preložanin Dragutin Glavina Diga izgledom stabala koje su orezali djelatnici gradskog komunalnog poduzeća. I nije jedini. Građani sa čuđenjem gledaju ogoljela stabla koja izgledaju kao da je prošao tornado. Osim u Glavnoj ulici, drveće je orezano i u parku u Sajmišnoj.

- Nema više hladovine. Još malo pa ćemo morati odlaziti u šumu vidjeti kako izgleda pravo drvo - komentiraju nezadovoljni mještani. No, kako to biva, čuje se i druga strana, građani koji su jedva dočekali orezivanje jer su suhe grane padale na pješačke staze i parkirališta. Orezivanje je, tvrdi i dipl. inženjerka agronomije Karmela Radošević, koja je Pre-komu pomagala savjetima, bilo nužno.
- Građani su osjetljivi kad se radi o takvim stvarima, ali orezivanje se moralo napraviti, i to drastičnije nego obično jer su stabla stara. Tko će preuzeti odgovornost ako nekome na glavu padne grana i ubije ga? - pita. Ozbiljnije orezivanje u Prelogu nije provedeno desetljećima, a trebalo bi ga, tvrdi, obaviti svake tri do četiri godine. - Standardi održavanja javnih površina danas nisu isti kao prije 20 godina. Nema razloga za paniku jer stabla nisu uništena, ona će prolistati, možda ne punom snagom ove godine, ali iduće sigurno. Tako se radi i u Varaždinu, i u Zagrebu na Zrinjevcu - uvjerava.

Orezivanje drveća česta je tema i u Čakovcu, gdje taj posao obavlja i nadzire Čakom. - Nas često prozivaju da ne orezujemo dovoljno drastično! Takav je slučaj u Travničkoj. Imate i slučaj da deset ljudi traži orezivanje, a jedan je protiv, kao u Gundulićevoj. Što ako grana za jačeg vjetra podigne crijep i on padne na prolaznika? O tome neki ne razmišljaju - ističe Zdravko Abramović. Drastični rez, koji neki nazivaju i “rezom u glavu”, u tom gradu organizira se svakih nekoliko godina. Lipe i topole ga najlakše podnose. - Sve se radi po pravilima struke - ističe Abramović. U Čakovcu se nedavno odustalo od sječe stabala u Ulici ZAVNOH-a, i to zbog - pritiska stanara.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
08:24 02.04.2014.

Pa za pretpostaviti je da se oni koji su obrezali ta stabla, znaju što rade.

FR
Francika
18:03 02.04.2014.

Ja sam prije par godina oglanfala lipu, čak puno više od ovih na slikama. Trebalo je samo 2 godine da dobije krošnju koja je sada fino fazonirana i puno gušća i zgleda zdravije. Ne bi vjerovali kak se to drvo brzo oporavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije