Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladine mjere za zapošljavanje

Stalnim sezoncima naknada s burze manja prva 3 mjeseca

16.03.2015., Cakovec- Konobarice postavljaju terasu. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
10.02.2017.
u 07:00

Vlada predlaže veću naknadu za stručno osposobljavanje mladih, dok će se naknade sezoncima za vrijeme nezaposlenosti smanjiti

Vlada je danas Saboru u hitnom postupku uputila prijedlog izmjena Zakona o poticanju zapošljavanja, na temelju kojega bi se već od 1. ožujka počele provoditi mjere aktivne politike zapošljavanja za koje je u proračunu osigurano 1,5 milijardi kuna.

Predviđeno je, među ostalim, povećanje naknade za stručno osposobljavanje za 220 kuna pa će ona ubuduće iznositi 2620 kuna, a moći će je koristiti i oni sa završenom srednjom školom, i to do navršenih 30 godina života.

Stalnim sezoncima s višim primanjima zakon ne donosi dobre vijesti. Oni su do sada u prvih 90 dana nezaposlenosti s burze ostvarivali naknadu od 60 posto bruto plaće ostvarene u prethodnom tromjesečnom razdoblju.

Budući da nije propisana gornja granica te naknade, oni su lani u prosjeku s burze primali 6382 kune, dok je prosječna naknada za ostale nezaposlene iznosila 1917 kuna. Kako bi ubuduće izbjegla takav nerazmjer, Vlada predlaže da se naknade za stalne sezonce ograniče onako kako su ograničene za ostale nezaposlene, na maksimalno 70 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj za prvih 90 dana i 35 posto za preostalo razdoblje nezaposlenosti. Oni kojima je zabranjena prijava u evidenciju nezaposlenih zbog neaktivnosti u traženju posla na burzu će se moći javiti već nakon tri, umjesto sadašnjih šest mjeseci zabrane.

Agencije za zapošljavanje ubuduće za obavljanje djelatnosti neće morati ishoditi odobrenje Ministarstva, a ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić obrazložio je kako se radi o uklanjanju administrativnih barijera njihovu poslovanju.

Vlada predlaže ukidanje Zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta, a Tomislav Ćorić je obrazložio da je u mjeru skraćivanja radnog vremena bio uključen svega 321 radnik, dok potpore za obrazovanje nije koristio nijedan poslodavac. 

>> Nećemo zbog Michelinove zvjezdice ‘napumpavati’ cijene

Komentara 6

NI
ninja72
10:29 10.02.2017.

Ukinuti rad na odredeno, isplata djela place na crno, vise kontrole po svim trgovackim centrima, radionicama, kaficima... pa da vidite koliko ce biti kaznenih prijava.

ČE
četvrti
07:33 10.02.2017.

Do stupanja na snagu novih mjera, stare mjere poticanja zapošljavanja prestale su vrijediti. To su izgubljena tri mjeseca ministra T. Ćorića i veliki propust. Zar netko nije mogao donijeti uredbu da stare mjere vrijede do stupanja na snagu novih?

Avatar Niškorist
Niškorist
08:12 10.02.2017.

Rad na crno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije