Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST

Staljingrad - ratni dnevnik hrvatske pukovnije

Knjiga temeljena na ratnom dnevniku 369. pukovnije tiskana je u nakladi od 500 primjeraka
import
06.02.2008.
u 17:09

Pojačana 369. hrvatska pješačka pukovnija, inače najveća postrojba Hrvatske legije u NDH, bila je jedina strana postrojba koja je s njemačkom vojskom ušla u Staljingrad 1942. godine te došla nadomak Volge. U NDH je o njoj stvaran mit, ali i do danas njezino ratovanje na Istoku izaziva zanimanje.

Ono će biti još veće zahvaljujući Hrvatskom državnom arhivu i njegovu arhivistu Milanu Pojiću koji je pripremio knjigu pod nazivom “Hrvatska pukovnija 369. na Istočnom bojištu 1941.-1943.”, u kojoj najveći dio zauzima njezin ratni dnevnik, a danas će biti predstavljena u Arhivu.

Nevjerojatan put
Upravo zahvaljujući i dnevniku i mnoštvu druge sačuvane dokumentacije, Pojić je rekonstruirao postrojbin put od njezina osnivanja do kraha u Staljingradu, ali i poslije, nakon zarobljavanja. Njezin ratni put bio bi i te kako dobar scenarij za pravi ratni film pun akcije te različitih zapleta i prevrata.

Do danas je nejasno čija je bila prvotna inicijativa o osnivanju Hrvatske legije i njezinu upućivanju na istočno bojište. Usto, NDH nikad nije objavio rat SSSR-u, za razliku od SAD-a i Velike Britanije, kojima je rat objavljen 14. prosinca 1941. Zato su hrvatske postrojbe bile sastavni dio tamošnje njemačke armije, a u proglasu kojim su se tražili dobrovoljci pisalo je da se ide u rat protiv boljševizma, a ne protiv SSSR-a.

Tako je sredinom srpnja 1941., uz Hrvatski pomorski sklop, Hrvatsku zrakoplovnu legiju te Lako prevozni zdrug, koji su se svi borili na istočnom bojištu, osnovana i 369. pojačana hrvatska pješačka pukovnija. Priljev dobrovoljaca bio je tako velik da ih je bilo dovoljno za osnivanje još nekih novih postrojbi, a dobar dio dobrovoljaca čak je vraćan kućama!

Pukovnija je željeznicom prebačena na obuku u njemački logor Kaufholz kod Doellersheima. Na istočno bojište prebacivana je u 17 vlakova od 16. do 19. kolovoza 1941., do mjesta Dangeni u Besarabiji. Od 27. kolovoza nastavila je put pješice te su se sve postrojbe nakon 35 dana hoda i prepješačenih 755 kilometara okupile u selu Budinskaja. Na putu se pokazao i sav manjak dobrovoljaca, jer je disciplina bila izrazito loša, sramotna, sve dok nisu zaživjeli sudovi koji su koliko-toliko uveli reda u postrojbe.

Pukovnija je ondje ušla u sastav njemačke 100. divizije te je ušla u borbu kod Harkova. U rujnu 1942. posjetio ih je i Pavelić, koji je prije toga išao do Hitlera u Ukrajini.

Rat u Staljingradu
Pokret prema Staljingradu izvršen je 26. rujna i prvi položaj bilo je područje sjeverozapadno od kolodvora i jugoistočno od zrakoplovne škole. Nakon žestokih borbi, preživjeli sudionici predali su se 30. siječnja 1943. Crvenoj armiji. I tu počinje njihova nova etapa.

Zarobljenici su prebačeni u logore. Oni u najvećem broju postaju članovi novoosnovanog Samostalnog jugoslavenskog odreda u SSSR-u i dobivaju odore vojske Kraljevine Jugoslavije s kokardama na kapama jer je Staljin tada još priznavao samo izbjegličku vladu u Londonu. Nakon dolaska Titove vojne misije u Rusiju, odred dobiva partizanske uniforme i činove.

Ubačen je u bitku za Čačak 1. studenoga 1944. kako bi se zapriječilo njemačko povlačenje. Bitka je izgubljena, pa je u Beogradu smijenjeno njezino vodstvo, koje su predvodili bivši legionari. Preživjeli nisu imali mira ni nakon rata. Nakon rezolucije Informbiroa 1948. sumnjičeni su kao sovjetski doušnici.


Sudbina posljednjeg zapovjednika

Posljednji zapovjednik Pukovnije bio je potpukovnik Marko Mesić, rodom iz Bjelovara. U vojsci Kraljevine Jugoslavije dogurao je do zapovjednika topničke pukovnije, a onda je u NDH ušao u domobranstvo. Do preuzimanja Pukovnije bio je zapovjednik njezina Topničkog odjela. Nakon predaje je zarobljen, a u ljeto 1943. postaje zapovjednik jugoslavenske jedinice u Rusiji. Smijenjen je nakon poraza u bitki protiv Nijemaca kod Čačka. Jugoslavenska tajna služba sumnjičila ga je za prosovjetsku djelatnost nakon Informbiroa. Kod sprovođenja u Beograd 1950. pao je ili je gurnut pod vlak na zagrebačkom Glavnom kolodvoru i ostao je bez obje noge. Živio je kod brata i umro je 1982. u Zagrebu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije