Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FUKuSHIMA:

Štakor pregrizao kabel u nuklearki i izazvao paniku zbog zračenja

štakor portal (1)
Nel Pavletic/PIXSELL
21.03.2013.
u 20:51

Štakor dug 15 cm ušuljao se u stakleni ormar s gumbima i kabelima za regulaciju sustava hlađenja reaktora

Jedan je štakor prouzročio pravu dramu u Japanu. Glodavac je pregrizao kabel u nuklearnoj elektrani Fukushima, nakon čega je nastala panika jer je prijetila opasnost od radioaktivnog zračenja.

Štakor dug 15 cm ušuljao se u noći na srijedu u stakleni ormar s gumbima i kabelima za regulaciju sustava hlađenja nuklearnog reaktora, izvijestili su iz japanskog nuklearnog operatora Tepco. Nakon što je pregrizao kabel, došlo je do kratkog spoja pri čemu je nuklearka ostala bez struje, a prestali su i raditi sustavi za hlađenje u četiri bazena. Bez stalnog hlađenja gorive šipke pohranjene u bazenima toliko se zagriju da se tope i oslobađaju radioaktivnost, upozoravaju stručnjaci. Temperatura je porasla za jedan do šest stupnjeva u nuklearnom reaktoru, izvijestili su inženjeri, što nije dovoljno da se oslobodi radioaktivnost.

U Fukushimi je došlo do havarije 11. ožujka 2011., nakon razornog tsunamija i potresa. Demontaža nuklearne ruševine Fukushima, kažu stručnjaci, mogla bi potrajati oko 40 godina. Trenutačno su u Japanu od ukupno 50 u funkciji samo dvije nuklearne elektrane. 

>> Fukušima dobila struju. Nema opasnosti od radijacije

Komentara 1

PR
promjena2
17:59 22.03.2013.

Stakori u Japanu kontrolisu sve nuklearke to se pokazalo sa znanstvenim izumom kod fizicara za nuklearnu energiju, i danas se Japanski znanstvenici cude da je STAKOR puno pametniji od tih fizicara za nuklearnu energiju. Nobelov komitet za fiziku bi tribao dodjeliti NOBELOVU NAGRADU za STAKORA koji je otkrio sve slabosti kod fizicara za nuklearnu energiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije