Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA TERASA

'Srušite štekat, na mojoj imovini zarađuju drugi'

Ante Čulič
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/3
21.07.2016.
u 23:40

Ministarstvo pomorstva dalo koncesiju za terasu na plaži Firule za koju je pak izdano rješenje o uklanjanju

– Pozivam nadležne institucije da sruše bespravno sagrađenu ljetnu terasu, koju sam napravio pred svojim ugostiteljskim objektom Plava laguna na splitskim Firulama! Iako za terasu postoji pravomoćno rješenje o rušenju koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, koncesiju na njezinu korištenje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dalo je susjednom ugostiteljskom objektu.

Oni sada nesmetano rade na mojoj terasi, koju sam ja napravio, ispred moga objekta, a meni to ne dopuštaju! Kako je to moguće? – nazvao nas je Ante Čulić, branitelj i poduzetnik iz Splita čija Plava laguna na atraktivnom prostoru na plaži Firule stoji zatvorena jer zbog konkurencije na plaži pred lokalom, na kojem je s partnerom sagradio ljetnu terasu, nema smisla otvarati je.

Rješenje o rušenju datirano je 4. rujna 2008. i zbog njega je prije dvije godine izgubio koncesiju, ali dobila ju je konkurentska tvrtka koja ugostiteljski objekt drži uz Plavu lagunu. – Oni rade na štekatu koji smo zajednički napravili moj poslovni partner i ja, koji smo u posao ušli 2006.

Moj se prijatelj, na žalost, ubio i ja bih sada trebao drugome prepustiti ono što smo mi stvarali i gradili?! Boli me nepravda, ja samo tražim da se štekat sruši i da tu bude plaža, kako je po zakonu i propisu. Kakva je ovo država kada jedno ministarstvo izdaje rješenje o rušenju, a drugo daje koncesiju na toj imovini? – ogorčen je Čulić koji je o svom slučaju obavijestio niz aktualnih ministara, svi se zgražaju, ali ništa se ne rješava, a turistička sezona prolazi.

Kako je moguće da su odobrili koncesiju za ljetnu terasu za koju je izdano rješenje o uklanjanju, pitali smo i prozvano Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

– Predmetno rješenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja, Uprave za inspekcijske poslove, od 10. svibnja 2004. kojim je naređeno investitoru Zdenku Kanaetu iz Sinja uklanjanje građevine – montažnog objekta s kosim krovom postavljenog na pomorskom dobru neposredno uz more u uvali Firule. Inspekcijskim pregledom na licu mjesta 27. veljače 2015. utvrđeno je da je rješenje izvršeno, odnosno da je navedena građevina uklonjena s predmetnog dijela pomorskog dobra. Dakle, predmetno pravomoćno rješenje izvršeno je prije nego što je predmetno koncesijsko odobrenje izdano – piše u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva.

Međutim, Čulić pokazuje rješenje o rušenju iz 2008. i pokazuje terasu pred Plavom lagunom na kojoj gosti ispijaju kavu.

– Ovo je štekat koji sam napravio i koji bi trebalo srušiti. Rješenje koje Ministarstvo spominje odnosilo se na prijašnjeg vlasnika Zdenka Kanaeta, koji je terasu prodao osobi od koje smo je kupili moj partner i ja. Uklonjeno je nadgrađe koje je Kanaet postavio, a sve ovo – daske, šank, pločice, kanalizaciju, sve smo mi napravili i dobili novo rješenje o uklanjanju 2008. – tvrdi Čulić koji u hrpi dokumenata pronalazi negativno mišljenje Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije na izdavanje koncesije na plaži Firule u kojem se izričito spominje nelegalna terasa.

– Imajući u vidu činjenicu da je predmetno područje na kojemu bi se obavljala ugostiteljska djelatnost predstavlja nelegalan nasip (terase-štekati) pa stoga nije ni upisano u zemljišnoj knjizi, smatramo da ne postoje propisani uvjeti za dodjelu koncesije – piše u očitovanju Splitsko-dalmatinske županije od 1. veljače 2016.

Grad Split uvažio je stav Županije i isključio lokaciju iz koncesijskog odobrenja. Međutim, drugostupanjsko tijelo, Ministarstvo pomorstva uvažilo je žalbu tvrtke Franko & Ivan i 16. lipnja 2016. izdalo koncesijsko odobrenje obrazloživši to ovako: “Izostavljanjem uvale Firule s popisa mikrolokacija na kojima se može obavljati ugostiteljska djelatnost Grad Split radi štetu najprije sebi i gradskom proračunu, a onda i gospodarskom razvitku”. – U povijesti grada Splita nikada Ministarstvo pomorstva nije dodjeljivalo koncesiju nego bi, ako ima nepravilnosti, poništilo postupak. S obzirom na to da već drugu godinu moju imovinu daju drugoj firmi, a u potpisu je isti djelatnik Ministarstva, pozivam DORH i USKOK neka to istraže – kaže Čulić     

>> Top 10 plaža: Ljetujete li u okolici Splita ili na jugu, ovo ne smijete propustiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije