Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Šumarska

Srušili gotovo čitav razred da potjeraju bivšeg ravnatelja?

sumarska
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
11.09.2013.
u 11:27

Dvojica učenika izgubila su pravo na redovito školovanje, a majka jednog od njih, koji je godinu izgubio zbog praktične nastave, kaže da je nisu obavijestili

Uništili su mi dijete, a sve zbog bivšeg ravnatelja Roberta Erdeljca, koji je dobar čovjek – optužuje Šumarsku i drvodjelsku školu u Karlovcu Marica Čaić, čiji je sin pao prvi razred i izgubio pravo na daljnje školovanje.

Tako tu karlovačku srednju školu potresa nova afera. Bivšem ravnatelju Erdeljcu, smijenjenom zbog upisivanja učenika s nedovoljno bodova, povjeren je upravo spomenuti razred, koji je navodno završilo samo troje učenika. Roditelji vjeruju da je to učinjeno namjerno da bi se potjeralo Erdeljca.

Dogovor prilikom upisa

Sinovi M. Čaić i Silvije Žužić pohađali su isti razred s istim neuspjehom, a imaju i vrlo slične priče. Obojica su pohađala Tehničku školu u Karlovcu, u kojoj su također ostvarili neuspjeh u prvom razredu, da bi se potom upisali usred školske godine u Šumarsku i drvodjelsku školu, stolarski smjer. Naposljetku je jedan ostvario nedovoljan uspjeh iz povijesti, a drugi je "pao" jer nije ispunio normu u praktičnoj nastavi. Sada nijedan od njih ne može nastaviti redovito državno školovanje.

 – Sinu je tek 22. kolovoza rečeno da gubi godinu jer nema dovoljno sati iz prakse. Majstor u radionici potom mi je rekao da sin čitav lipanj nije dolazio, ali ja znam da sam ga slala. Zašto mi nitko nije javio da ne dolazi?

U srpnju je bio izvanredan sastanak zbog vladanja, a ni tada mi nitko nije spomenuo brojne neopravdane sate – kaže Silvia Žužić. Nastavlja da su ona i suprug redovito pohađali informacije i roditeljske sastanke, ali da ih razrednik Erdeljac nije obavijestio o tom problemu.

 – Njega očito nitko nije informirao o izostancima s praktične nastave, inače bi nam to sigurno rekao – smatra Žužić. Njezin, kao i sin M. Čaić, nisu uspjeli "odraditi" 935 sati prakse. Tako je sin S. Žužić skupio 460 neopravdanih sati. Međutim, obje majke napominju da je sa školom postojao usmeni dogovor pri prelasku iz Tehničke škole da će se dio praktične nastave prebaciti u sljedeću godinu, a dio oprostiti, jer je bilo jasno da je nemoguće ispuniti traženi fond sati.

 – Do kraja kolovoza nismo znali da će "pasti" razred. Na informacijama su nam govorili da je sve u redu. Nova je školska godina počela, a sin nam je kod kuće i ne znam što ćemo s njim – kaže M. Čaić.

 Škola učinila sve

 Ravnateljica Đurđica Janjanin odgovara da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je škola omogućila svima pohađanje praktične nastave, u ustanovi i izvan nje.

 – Nije riječ o obračunu s bivšim ravnateljem. Razrednik je mogao biti bilo tko. Učenici koji nisu iskoristili svoje pravo na popravnom su se roku ispisali.

Dio ih je promijenio program, a dio školu. U slučaju sina S. Žužić mogu reći da je učenik pri upisu bio svjestan da svu praktičnu nastavu mora odraditi. Da nedostaje 10 posto odrađenih sati, progledali bismo kroz prste, ali mnogo izostanaka nikoga ne opravdava. Imaju prava i obveze – kaže Janjanin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije