Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srpski zastupnici u parlamentu BiH počeli provoditi blokadu

Srpski zastupnici koji su se pojavili na sjednici Doma naroda državnog parlamenta glasovali su protiv prijedloga svih zaključaka te zakona i izmjena zakonskih odredbi pa su na taj način onemogućili njihovo usvajanje
14. veljače 2020. u 12:56 2 komentara 475 prikaza
Sjednica Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zastupnici srpske nacionalnosti u parlamentu Bosne i Hercegovine u petak su počeli provoditi najavljenu blokadu rada državnih tijela vlasti onemogućivši usvajanje svih zakonskih prijedloga i promjena koje su bile na dnevnom redu sjednice gornjeg doma parlamenta. 

Milorad Dodik EKSKLUZIVNO - Milorad Dodik: 'Ako se ne vratimo na daytonske pozicije, na proljeće iduće godine neće biti BiH'

Srpski zastupnici koji su se pojavili na sjednici Doma naroda državnog parlamenta glasovali su protiv prijedloga svih zaključaka te zakona i izmjena zakonskih odredbi pa su na taj način onemogućili njihovo usvajanje. Na dnevnom redu su bile i važne točke poput izmjena zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), kojima je trebao biti definiran novi način primjena mjera tajnog praćenja i prisluškivanja.

Gornji dom bosanskohercegovačkog parlamenta čini po pet zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i on mora potvrditi sve zakone koje donosi Zastupnički dom kako bi oni stupili na snagu. Način odlučivanja u Domu naroda definiran je tako da svaka odluka mora dobiti potporu većine zastupnika iz svakog entiteta, kao i da za nju mora glasovati najmanje tri od pet zastupnika iz svakog nacionalnog kluba.

Blokadu procesa odlučivanja u svim državnim tijelima vlasti najavili su ranije ovog tjedna dužnosnici iz Republike Srpske, koji su nezadovoljni djelovanjem Ustavnog suda BiH. Taj je sud prošlog tjedna presudio kako su neustavne neke odredbe zakona o poljoprivrednom zemljištu kojega je usvojio parlament RS. Sudski pravorijek je kako zemljište koje ima status javnog dobra ne može biti vlasništvo entiteta nego države BiH.

Dodik, Izetbegović Kriza u BiH se zaoštrava Izetbegović odbija zahtjeve iz RS-a, Dodik prijeti otcjepljenjem

Vlasti u RS-u, predvođene članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tvrde kako im Ustavni sud "otima imovinu" te ultimativno traže donošenje novog zakona o ovom sudu kao i odlazak troje stranih sudaca iz njegovog sastava. Najavili su kako će blokada rada državnih tijela vlasti potrajati sve dok se takav zahtjev ne realizira.

SDA optužuje Dodika za stalnu političku destabilizaciju

SDP-ov zastupnik Denis Bećirović tražio je na sjednici Doma naroda u petak da se na dnevni red kao hitna točka uvrsti informacija o Dodikovom protuustavnom djelovanju. "Naša je zadaća štititi ustav i poredak i mi moramo raspravljati o ovim zbivanjima i ugrožavanju mirovnog procesa", kazao je Bećirović.

Zastupnik iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, koji je na popisu osoba pod sankcijama SAD-a zbog korupcije, na to je uzvratio konstatacijom kako nije riječ samo o Dodiku nego o "cijelom srpskom narodu koji je opazio problem".

Izetbegović Kriza u BiH: Izetbegović optužio Dodika da provodi 'tihi državni udar'

"Milorad Dodik neće biti točka dnevnog reda dok je ovog (srpskog) kluba u Domu naroda", kazao je Špirić optuživši Bećirovića da širi mržnju prema Srbima.

U vrijeme održavanja sjednice Doma naroda oglasila se izjavom za medije Stranka demokratske akcije (SDA) konstatirajući kako bi ispunjavanje Dodikovih zahtjeva dovelo do pravnog kaosa i anarhije. SDA je istaknula kako je ovo samo još jedan u nizu kontinuiranih napada iz RS-a na tijela državne vlasti.

"Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. tražeći da se ne produži mandat stranim tužiteljima i sucima u pravosudnim tijelima, obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost. Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS", stoji u izjavi vladajuće bošnjačke stranke.

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • zip123:

    Samo dajte.

  • maestral:

    Izgleda da bi se Srbija pripajanjem Srpske mogla približila Hrvatskoj, a vojska Srbije instalirati svoje baze u Srpskoj i artiljerijom približiti našem glavnom gradu.