Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSREO SE S VUČIĆEM

Srpski patrijarh za Jasenovac kao mjesto "skromne molitve" a ne licitiranja žrtvama

The liturgy at which the solemn act of enthronement of His Holiness Porfirije in the holiest throne of the Archbishop of Pec, Metropolitan of Belgrade and Karlovac and Patriarch of Serbia was performed was served in the Cathedral.

Liturgija na kojoj je i
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
1/2
24.02.2021.
u 19:35

"Važno je da se izađe iz zaborava, ali i da to u isto vrijeme ne bude povod za zlopamćenje i da svako zaviri u svoje srce i zavapi ka Gospodu da se nigdje ništa slično nikada ne dogodi", istaknuo je patrijarh

Srpski patrijarh Porfirije izjavio je u srijedu da bivši ustaški logor Jasenovac u kojem su u Drugom svjetskom ratu masovno stradali Srbi treba biti mjesto "skromne i dostojanstvene molitve", a ne mjesto licitiranja žrtvama i razlog za mržnju Srba prema Hrvatima.

U Srbiji je u subotu premijerno prikazan film "Dara iz Jasenovca" koji je u tamošnjoj javnosti izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svijetu negativne kritike da se radi o nacionalističkoj propagandi službenog Beograda. Film je bio kandidat Srbije za Oskara u kategoriji za najbolji strani film izvan engleskog govornog područja, ali nije ušao u užu konkurenciju.

Porfirije je rekao da ne može govoriti sa stajališta umjetničkih argumenata i kriterija, ali smatra važnim što je srpska kinematografija "progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prikriveno maglom zaborava i što se skrivalo".

"Važno je da se izađe iz zaborava, ali i da to u isto vrijeme ne bude povod za zlopamćenje i da svako zaviri u svoje srce i zavapi ka Gospodu da se nigdje ništa slično nikada ne dogodi", istaknuo je patrijarh nakon susreta s predjednikom Aleksandrom Vučićem.

Jasenovac nije prostor "u kojem se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, već prostor u kojem kao Crkva pokušavamo skromno i dostojansveno napraviti mjesto molitve", istaknuo je Porfirije.

Vučić, koji je osobno tražio da država sufinancira film, u nedjelju je rekao da se radi o vrlo važnom filmu za srpski narod. "Konačno se netko sjetio da napravi film o mjestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac“, kazao je Vučić.

Hrvatska i srpska historiografija ne slažu se oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća. Osim Srba, u logoru su ubijani Židovi i Romi te Hrvati koji se nisu slagali s tadašnjim profašističkim režimom u Hrvatskoj.

Porfirije, bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski prošloga je tjedna izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Komentara 18

AF
afer
06:41 25.02.2021.

Treba iskopati Jasenovac, ovako se sa njima valjamo u blatu.

Avatar dobry
dobry
20:02 24.02.2021.

Proputovao sam više od pola planete i bio u kontaktu sa stanovništvom preko 40 zemalja svijeta. Na upit odakle sam i na moj odgovor "from Croatia" (iz Hrvatske), većina njih samo bi slegla ramenima i izustila-OK. Ali, kada bih dodao "former Yugoslavia", automatski bi na to reagirali riječima "War criminal Milosevic i Serbs murderers, Bosnia genocide (ratni zločinac Milošević i Srbi, genocid u Bosni)..." Tijekom razgovora o svemu i svačemu, na moj upit između ostalog što znaju o Jasenovcu i zbivanjima tijekom II Svj. rata, 99% njih nikada nije čulo za Jasenovac, ali 80tak % njih ZNA za Srebrenicu i genocid i 40tak % je čulo za Vukovar. Srbi su postali novo mjerilo, parametar i konstanta za genocid, ratne zločine, masovna silovanja, razbojništvo, pljačku, okrutnost, nepoštivanje običaja i prava rata...NA GLOBALNOJ RAZINI! Samo govoriti istinu o njima, jer istina je glogov kolac velikosrpskoj fašističkoj politici.

HR
hr76
23:22 24.02.2021.

Snimaju o nama šovinističke filmove, a mi šutimo. Da snimim pogrdan film o svom susjedu, čovjek bi me tužio i završio bih na sudu. Što radi naša vanjska politika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije